1. Suviseid reisiplaane tehes, ära unusta ka reisikindlustust. Sõlmi endale reisikindlustus kohe, kui on teada reisi täpsed kuupäevad, reisile minevad inimesed ja tehtud esimesed maksed piletite või majutuse eest. Tähtis on, et kindlustus kehtiks kogu perioodi, alates päevast, mil lahkud Eestist kuni päevani mil jõuad koju tagasi. Tihti mõeldakse kindlustusele alles vahetult enne reisi või väljalendu, kuid ootamatud reisitõrked (haigestumine, lennuettevõtte pankrott, streik või ettenägematud kriisiolukorrad) võivad tekkida varem ja nii võib planeeritud reis osutuda oodatust kulukamaks.

2. Kui reisid sõidukiga, siis lisaks liikluskindlustuse tavapoliisile, võta kaasa ka roheline kaart, mis tõendab kehtiva liikluskindlustuse olemasolu välisriigis. Dokument on ingliskeelne, see teeb välisriigis asjaajamise lihtsamaks ja kiiremaks. Rohelist kaarti saad küsida oma kindlustusfirmast ja see on kõigile tasuta. Roheline kaart on kohustuslik kaasa võtta reisides järgmistesse riikidesse: Albaania, Andorra, Aserbaidžaan, Bosnia ja Hertsegoviina, Horvaatia, Iisrael, Iraan, Makedoonia, Maroko, Moldaavia, Montenegro, Serbia, Tuneesia, Türgi, Ukraina, Valgevene, Venemaa.

3. Kaskokindlustuse puhul tuleb üle vaadata, kas kindlustuskaitse kehtivusterritoorium katab kõiki väljasõidul läbitavaid riike. Samuti tuleks üle kontrollida autoabi tingimused ja kirja panna autoabi telefoninumber, et vajadusel saaks võõras riigis kiiresti abi.

4. Suvesõitudele, nii Eestis kui välismaal, tasub kindlasti kaasa võtta "Teade liiklusõnnetusest" vorm, et õnnetuse korral saaks kiiresti ja lihtsalt kõik vajalikud asjaolud kirjalikult fikseeritud. Vormi saad ka ise välja printida siin. Kui teate vorm on juba kaasas, siis võib üsna kindel olla, et seda kasutada ei ole vaja.

5. Autoga reisijatel tasub meeles pidada, et pagas ja kaasas olevad väärtuslikud esemed peaksid olema alati pakiruumis, mittenähtaval kohal. Auto uksed ja aknad tuleb lahkudes sulgeda ning peale panna signalisatsioon. Ööseks ei tohiks asju autosse jätta, vaid võtta need kaasa ööbimiskohta. Hinnalisemaid esemeid tasuks võimalusel hoida seifis või ööbimiskohast lahkudes mitte jätta nähtavale kohale, näiteks lauale, voodile jne.

6. Ükskõik kui hoolas sa ja poleks, võib õnnetusi juhtuda igas kodus. Soojade ilmade saabudes ollakse palju aega ka suvilates või maakodudes. Selleks, et armas suvekodu oleks alati ootamas ja vara igal pool hoitud, tasuks mõelda kodukindlustuse võimalustele. Kodukindlustusest on abi erinevate juhtumite korral, näiteks veekahju, tulekahju, murdvarguse ja koduse varaga juhtuvate kahjude korral. Sinu kodukindlustus aitab ka siis, kui Sinu korteris juhtunud õnnetus tekitab kahju naabritele.

7. Suvised seiklused ja spordivõistlused panevad proovile ka kõige ettevaatlikumad inimesed. Õnnetusi juhtub ja sinna ei saa midagi parata. Parem on olla nendeks valmis kui hiljem kahetseda. Õnnetusjuhtumikindlustus on üks hea abiline, millele mõelda koos suviste ettevõtmiste ja plaanidega.

Allikas: IIZI Kindlustusmaakler