National Geographic valis välja kümme reisisihtkohta, kuhu tasub reisida algaval kuldsel sügisel. Kui turistihordid kaovad uue kooliaasta alguses, siis ilu maailma populaarsetest kohtadest ei kao, vastupidi - mõni reisisihtkoht lööb särama just siis, kui jõuab kätte lehtede langemise aeg. Just neid kohti siin soovitataksegi.

1. Taos, New Mexico

"Nõiutud Ringi" teekond Ameerika Ühendriikide osariigi New Mexico põhjaosas on parajalt palju lõuna pool, et olla sügisel soe, aga parajalt palju põhjas (ja kõrgustes), et pakkuda sügisest lehtede langemise värvidemängu. Taosest algav ja seal lõppev 133-kilomeetrine ring pakub metsikut loodust, igihaljaid metsi, varast kerget lund kõrgeimas punktis Wheeleris (4012 meetrit merepinnast) ja puid, mille lehed on värvunud kollasest punaseni.
Vaata lisaks www.newmexico.org.

2. Maggiore järv, Itaalia

Sihtkoht on unikaalne selle poolest, et järvel asuvad kolm saart ja neid saab järjest külastada, sõites laevaga ühelt saarelt teisele. Taustaks on Alpid. Aga miks just sügisel? Sellepärast, et nii nagu paljudes teisteski populaarsetes kohtades, kaovad turistide hordid just septembris. Samas on järvel septembris-oktoobris vaata et kõige ilusam aeg. Suvel on järv paadisõitjaid täis, sügisel saab teha rahulikke jalutuskäike Stresa linna rannapromenaadil järve ääres või näiteks sõita Isola dei Pescatori saarele, et nautida rahu saare 32 püsielaniku seltsis.

3. Oktoberfest Zinzinnati

Sügis on Oktoberfesti aeg. Kuid Lõuna-Saksamaa asemel saab seda minna tähistama ka Ameerikasse, soovitab National Geographic veidi Ameerika-keskselt. Cincinnatis võib juba 1976. aastast Saksa õllefestivali meeleolu kogeda, sest linn on ise ka saksa juurtega - paljud sisserändajad on pärit just Saksamaalt. Nii nagu Münchenis, pakutakse ka siin poolele miljonile külastajale saksa õlut, saksa muusikat ja saksa sööke. Ette võetakse maailma suurim tibutants ja ära süüakse üle 80 tuhande bratwursti.
Vaata lisaks www.oktoberfestzinzinnati.com.

4. Birma õhupallifestival

Sinna on veel aega - 1.-6. novembril tõusevad aga Birmas Taunggyis taevasse õhupallid, et tähistada valguse võitu. Kuigi päikesevalgus kipub novembris hääbuma, võetakse 6. novembril ülistamiseks ette hoopis kuuvalgus, sest siis jõuab kätte täiskuuaeg. Õhupallid, mis taevasse tõusevad, pole ka tavalised, vaid näiteks loomakujulised: pardid, draakonid, sead, elevandid. Õhupallidega pannakse kaasa ka tulevärk, mis taevas etenduse korraldab. Seda vaadata soovitatakse eemalt, et maha pudenevate hõõguvate tükkide alla ei jääks.

5. Diwali - India suurim hindufestival

Viiepäevane valguse festival (23.-27. oktoober) toimub Agras, kus asub ka maailmapärandi nimistusse kuuluv teada-tuntud Taj Mahal. Ligi 210 kilomeetri kaugusel New Delhi rahvusvahelisest lennujaamast pole India mõõtmetega arvestades see koht sugugi kaugel. Hea võitu halva üle tähistatakse hindude festivalil öiste küünalde ja õlilampide asetamisega igale poole linnas.
Vaata lisaks www.incredibleindia.org.

6. Piraatide nädal Kaimanisaartel

Kariibi meri on omandanud stereotüüpse piraadioreooli, mida toetavad ka mitmed selle sajandi Hollywoodi filmid. Kaimanisaared ei proovigi sellest mainest vabaneda, vaid on korraldanud juba 37 aastat piraadifestivali. Kedagi siiski ei röövita, vaid tutvustatakse Kaimani saarte kultuuri, käsitööd, muusikat ja kombeid. "Piraadinädal" tähendab ka etendusi, kus piraadid maarotte ründavad. Turistid saavad nii suurejoonelisi vaatemänge kui võimaluse tutvuda mõne sajandi eest piirkonda valitsenud piraatide ajalooga.
Vaata lisaks: www.piratesweekfestival.com.

7. Buenos Airese õitsemine

Tuleb meelde, et meie sügise ajal on ju Lõuna-Ameerikas kevad. See on õitsemise aeg. Buenos Airesesse maksabki just sel ajal minna, kui kolletanud lehtedest on küllalt ja saabuvad hallaööd tekitavad judinaid. Jacarandapuud hakkavad õitsema novembris, kaunistades tänavaid lavendlisarnaste õitega.
Vaata lisaks www.argentina.travel/en.

8. Snorgeldamine Quintana Roos, Mehhikos

Maailma suurimates veealustes koobastes on snorgeldamine nii põnev kui ka ohtlik. Yucatani poolsaarel asuvad maiade avastatud koopad on teadaolevalt maailma suurimad veealused koobastevõrgustikud: Sac Actun-Dos Ojos on 330 kilomeetrit pikk ja Sistema Ox Bel Ha 257 km. Sukeldumine nõuab küll eriluba, aga mitte väga sügavates veega täidetud koobastes saab snorgeldada ka igaüks. Vesi on nii kristallselge, nagu ujuks õhus.

9. Harrise saar, Šotimaa

Punahirvi saab vaadata ka meil Eestis hirvekaamerast, kuid sügisene maastikuidüll koos selle Šotimaa jaoks haruldase metsaloomaga on väikest sügisest väljasõitu väärt. Põhja-Harrises elutseb kuni 1100 punahirve. Sügisel läheb isahirvede vahel lahti võitlus, mida heal juhul õnnestub kohaliku teejuhi abiga eemalt vaadata.
Vaata lisaks www.north-harris.org.

10. Fogo saar, Newfoundland, Kanada

Kanada on sügise saabumise vaatlemiseks üsna tuntud koht. Kisuvad ju seal vahtrad just sügisel nii värviliseks, et igasugune metsamaastik muutub piltpostkaardilikuks. Fogo saar Newfoundlandi idaosas pakub 11.-12. oktoobril (tänupühadel) Partridgeberry sügisfestivalil võimalust kohtuda kohalike kunstnike, kalameeste, peakokkade ja muusikutega. Kui pidu läbi, läheb juba Kanadale omaselt külmaks ja tormiseks.
Vaata lisaks www.newfoundlandandlabrador.com.

Kuhu Eestis minna?

Kui National Geographicu pakutud sihtkohad jäävad kaugeks ja töö kõrvalt puhkust enam lubada ei saa, võib nädalavahetusel kodumaale jääda. Eestis on sügis hea aeg rabamatkadeks. Põhja-Eestis võib valida näiteks Viru raba, läänes Marimetsa raba või lõuna pool Mukri raba. Lõuna-Eestis näiteks Meenikunno, lääne pool Riisa raba.

Kuid sügisel pakub ka tormine meri vaatemängu. Sõida või matka mõne põhjapoolse poolsaare tippu (näiteks Purekkari neemele) ja jälgi süngete pilvede liikumist, Matsalus algab peagi massiline linnuränne ja veel on võimalik saada mõne liinilaevaga Aegnale või naissaarele. Pargid on ka sügisel ilusad, peagi saab lehtedes sahistada ja kastaneid korjata Kadriorus või Keila-Joal. Turistid on Pärnu rannast lahkunud ja sealsed alleed on ka sügiseselt tühjad. Kagu-Eestis saab tee äärest viimaseid korjatud aiasaadusi - Peipsi sibulat, kala, küüslauku ja kartulit.