Sahara kõrbes, Chott el Gharsa kuivanud soolajärve lähistel asub üksik hoonetekompleks, kuhu paljud filmifännid on palunud kohalikul giidil end kohale juhatada. Tegemist on "Star Warsi" filmi võttekohaga, kus Lucasfilm filmis Anakin Skywalkeri lapsepõlvestseenid Mos Espa linnas planeedil Tatooine. Anakin Skywalkerist sai hilisemates episoodides kurikuulus Darth Vader.

Kohalikud Tuneesia giidid näitavad kultusfilmi võttekohta või suunda sinna kõigile sinnakanti sattuvatele filmifännidele, kuid võimalust oma silmaga näha pole enam kauaks. Kõrb käitub nii nagu sellised maastikud käituvad kõigil planeetidel: hiiglaslikud liivadüünid liiguvad vastavalt valitsevatele tuultele edasi, olles jõudnud juba esimeste müürideni.

Liiv katab peagi ehitised täielikult, kuid düünid ei peatu. Kunagi tulevikus vabastatakse majad jälle raske liivakoorma alt. Kas need siis veel tervetena maa alt välja tulevad, on muidugi kahtlane, sest tohutu liivaraskus võib katused lömastada.

Majade mattumist kaarluidete ehk barchanite alla on raske, kui mitte võimatu peatada. Samas pole teadlaste sõnul tegemist millegi erakordsega. Samasugust liiva- ja tolmudüünide rändamist on nähtud suurtes kõrbetes ja muidugi ka teistel planeetidel, näiteks Marsil. Maju on aga kaarluidete rännuteedele rajatud harva. Seega pakub võttekoht võimaluse paremini jälgida, kuidas liivade ränne toimub. Harrastusteadlased on saanud koha mattumist jälgida aastaid ka Google Earthi satelliidifotodelt, kus on paikseks pidepunktiks hoonete ja luidete varjud.

Mos Espa Google´i satelliidipildil. Tume kaar paremal on lähenev kaarluide.

Kolm aastat tagasi taastas aga üks Star Warsi fänn Chott el Jeridis Luke Skywalkeri lapsepõlvekodu, mis oli kokku kukkumas. Belgia fänn Mark Dermul kogus selleks kümne kuuga 10 tuhat dollarit. See maja on nüüd turistide jaoks isegi erkvalgeks võõbatud. Samuti saavad Star Warsi fännid külastada Lõuna-Tuneesias asuvat Matmata koobaslinna, kus on filmitud Star Warsi peaosaliste lapsepõlvestseenid. Matmata on kõige turistilikum Star Warsi võttekoht ning sinna pääseb lausa ekskursioonibussiga. Veelgi enam - Larsi kodu interjööri võtted on tehtud koobashotellis Sidi Driss, mis on siiamaani avatud ja saanud teise nime - Star Wars Hotel.

Liiva mattuvasse Mos Espasse minekuks aga tuleb võtta neliveoline kõrbemaastur ja täpne kaart koos GPS-iga, et liivateelt ära ei eksiks. Sihkoha (Mos Espa) võib võtta siit: http://goo.gl/maps/1YIjj.