Muuhulgas plaanisime välja selgitada, milline on sealne veekeskus, sanatooriumis pakutavad protseduurid ja kui palju erinevat mineraalvett on ikkagi võimalik maapõuest leida.

Värska kompleks koosneb kahest osast. Teineteisest viieminutise (300 meetrit) jalutuskäigu kaugusel asuvad veekeskus ja sanatooriumihoone. Ööbida on võimalik mõlemas majas, aga meie otsustasime veekeskuse kasuks. Arvatavasti peatub suurem osa veekeskuse külastajaid ja lihtsalt puhkajaid just selles hoones. Sanatooriumis pakutakse tavapäraste lõõgastuspakettide kõrval taastusravi ja muid meditsiinilisi teenuseid.

Ümbruskond on tõeliselt idülliline ja suvesoojuses kindlasti veelgi nauditavam. Nimelt on võimalik kõndida või joosta sanatooriumi läheduses asuvatel loodusradadel või harrastada pallimänge, petanque´i, jalgrattasõitu jne.

Veekeskus asub mändide all, sanatooriumist 300 meetrit eemal.

Veekeskus jättis modernse mulje. Juba kiipvõtmega väravatest sisse minnes ootas kõiki külastajaid ees võimalus degusteerida erinevaid Värska puurkaevudest pärit mineraalveetüüpe. Selleks oli avatud mitu kraani, kust sai mineraalvett otse plastiktopsi lasta. Mõistlik on kõik ära proovida, sest kraanidest tulevad saadused erinevad mineraalide sisalduse ja maitse poolest. Kuuendast puurkaevust pärit vesi oli eriliselt soolase ja tugeva maitsega. Lugesime, et sellel võib olla mitmeid toimeid tervisele, näiteks unehäirete ja nahahaiguste vastane mõju. Sarnane kraanisüsteem oli saadaval ka sanatooriumihoone protseduuriruumide läheduses.

Veekeskuse mineraalveekraanid.

Hotellituba oli puhas ja korralik. Loomulikult ootas aknaalusel laual ees kaks pudelit tasuta Värska mineraalvett. Toast suundusimegi edasi veekeskuse alale. Veepark polnud väga suur. Võimalik oli käia mineraalveega mullivannides, ujuda vastuvoolubasseinis või lesida madalas mineraalveega puhkealas. Liutorusid veepargis polnud, aga see-eest leidus pere pisematele lastebasseinis väike liumägi.

Toruliumägesid veekeskusest ei leia.

Saunakompleks pakub mitmeid soome saunu, aurusauna ja isegi vabalt külastatavat infrapunasauna. Viimane oli väga mõjus, nii et soovitame kõigil parajas koguses vett tarbida. Nimelt toimub infrapunasaunas vee väljutamine kehast palju kiiremini.

Protseduuridest testisime mudavanni, vesivoodimassaaži ja mineraalveevanni. Vesivoodimassaaž kestis umbkaudu 20 minutit ja see meenutas kummalisel kombel kaaluta olekut. Tasub lihtsalt silmad sulgeda! Silmasid sulgedes võib mõelda ennast rannale ja lasta kujuteldavatel ookeanilainetel oma keha masseerida.

Mudavann ja mineraalveevann olid mõlemad parajalt kuumad, kuid võimalik oli paluda temperatuuri reguleerimist. Enne mudavanni ei omanud me ettekujutust pesuvõimalustest, ent õnneks oli võimalik end kohe pärast muda sees lõõgastumist puhtaks pesta. Kõikide protseduuride tegemist saatsid lahked ja abivalmid töötajad. Üleüldse muutis Värska külastamise väga koduseks ja meeldivaks soojade ja abivalmite töötajate panus.

Hommikusöök toimus sanatooriumis, seega peavad veekeskuses ööbijad arvestama 300-meetrise jalutuskäiguga ühest hoonest teise. Valikus oli putru, võileivamaterjali, lihatooteid (viinerid, peekon), müslit, erinevaid mahlu ja kooki. Söögisaal oli rahvast täis, aga sellegipoolest leidsime mitu vaba kohta, nii et sugugi ei pidanud ootama jääma.

Värska Sanatoorium & Veekeskuses asub kaks majutushoonet, veekeskuse hotellis on 26 tuba ja sanatooriumi hotellis on 101 tuba.