Reisijuht küsis Sotši taliolümpiamängudele pileteid vahendavast Estravelist, mida peaks olümpiamängude pealtvaataja teadma oma reisi paika pannes. Vastas Estraveli turundus- ja kommunikatsioonidirektor Janika Ritson.

Kuidas kohale saada?

Kõige mugavam on kohale minna lennates, ümberistumisega Moskvas. Tasub arvestada, et mida rohkem olümpiamängude lõpu poole, seda keerulisem on tagasilennuks pileteid saada. Näiteks olümpiamängude lõputseremoonia toimub 23. veebruaril, millest tulenevalt on Moskva kaudu tagasi Tallinna lendude kohad 24. veebruariks suures osas juba praegu välja müüdud. Muidugi on alternatiiviks mitme ümberistumisega tagasilend.

Kuidas olümpiamängude pilet saada?

Euroopa Liidu kodanik saab pileteid osta EL-i riikide ametlikelt edasimüüjatelt. Nende loetelu leiab Sotši kodulehel olevast “Authorized Ticket Resellers” nimekirjast. Eestis on olümpiamängude piletite ametlikuks edasimüüjaks Estravel. Kui esilagu oli meie valikus pileteid ava- ja lõputseremooniale, iluuisutamisele, suusatamisele, laskesuusatamisele, suusahüpetele, slaalomile ning jäähokile, siis praegusel hetkel on veel saada pileteid ilusuisutamisele, suusatamisele ja jäähokile.

Oluline on teada, et ainuüksi pilet ei taga sissepääsu võistlusele. Kui osaleja on soetanud endale piletid, tuleb tal lisaks taotleda ka nn Spectators Pass, mis lubab võistluste territooriumile siseneda. Spectators Pass on nimeline, pildi ja passiandmetega ning sisaldab pileti numbrit või partnerkoodi (viimane on ametliku piletimüüja kood). Turvalisuse huvides kõik andmed kontrollitakse ja alles seejärel kinnitatakse. Pass tuleb kohapeal kindlasti aktiveerida Spectators Pass'i keskuses, muidu võistlusareenile ei pääse, isegi kui pilet on olemas. Aktiveerimine ei tohiks kõigi eelduste kohaselt kauem aega võtta kui mõned minutid. Estravelist pileti ostnud isikute eest täidab ankeedi vajaliku infoga ära reisikonsultant. Soovi korral võib piletiostja ankeedi muidugi ka ise täita.

Millised on kohapealsed majutusvõimalused ja öömaja saadavus?

Enamik olümpiale minejaist on oma reisi juba varakult ära broneerinud, täna võib olla üsna keeruline majutust leida. Hotellikohtade arv piirkonnas on piiratud ja majutuskohtade juurdesaamiseks on kohal mitu kruiisilaeva, mis võimaldavad majutuda nagu hotelli.

Transpordivahenditest liiguvad võistluspaikade vahel rongid, bussid ja köisraudtee. Võistluskohta sõitvale pealtvaatajale, kel on käepärast kehtiv võistluspilet, on sel päeval transport tasuta. Kindlasti tuleb varuda aega, sest peamistes transpordisõlmedes on turvakontrollid. Võistluspaigad asuvad nn rannikul (Coastal Cluster) ja mägedes (Mountain Cluster). 

Mida peaks juba praegu ära broneerima ja millal on viimane aeg (majutuseks, lennnu/rongipiletiteks, olümpiapiletiteks)?

Sellise ürituse puhul alustatakse broneeringutega juba varakult. Suured olümpiahuvilised on sellega kindlasti ka kursis ning oma piletid ja majutuse juba ära ostnud. Neil, kel veel pileteid ja ööbimiskohta pole, tuleks esimesel võimalusel oma reisisoovist teada anda. Arvestama peab aga sellega, et kõiki võistlusi ja tseremooniaid enam pakutavas valikus ei ole.

Kohalikud vaatamisväärsused, atraktsioonid, söögikohad?

Olümpiapark, kus asuvad olümpiastaadion, jäähoki-, iluuisutamis-, kiiruisutamis- ja curlinguareenid ning kus toimuvad auhinnatseremooniad, on kindlasti kõige rahvarohkem koht kogu ürituse ajal. Sealsamas lähedal on teemapark, mis pakub erinevaid atraktsioone ja kus toimub igasuguseid interaktiivseid meelelahutusüritusi. Kohvikuid ja restorane leidub nii olümpiapargis kui teemapargis. Kultuuriprogramm saab kindlasti olema kirev: kohal on nii Venemaa enda kui välismaised esinejad, programmid toimuvad nii ruumides sees kui ka väljas.

Mida (reisivarustusest) kaasa võtta?

Arvestama peab, et tegemist on taliolümpiamängudega ja paljud võistlused toimuvad väljas, seega tasub kindlasti kaasa pakkida soojad riided. Muu varustus võiks olla sama, mida inimene tavapäraselt on harjunud reisile kaasa võtma.

Venemaale sõiduks on vaja viisat ning kindlasti soovitame vormistada ka piisava kaitsega reisikindlustuse koos reisitõrkega. Kui reisija soovib kohapeal krediitkaardiga maksta, siis võistluspaikades ja olümpiapargis aktsepteeritakse ainult VISA krediitkaarti.