Paljude jaoks on neljajalgne sõber tõeline pereliige, keda oleks raske puhkuse ja muude reiside ajaks koju jätta. Siiski pole sinu kutsa näol tegu karvase mänguloomaga, mis kõiki vintsutusi malbe naeratusega talub. Koeraga reisimise puhul on oluline meeles pidada, et liigne stress mõjub ka koertele halvasti ning see võib muuhulgas väljenduda halvemas käitumises. Järgnevalt oleme kokku kogunud mõned soovitused, mida võiksid enne koeraga reisile minekut kaaluda.

Uuri põhjalikult eeskirju

Euroopa Liidus koeraga reisimine on üsna kerge, sest vajalik on ainult kiip ja marutaudi vastu vaktsineerimise tõend. Siiski leidub erandeid, sest näiteks Soomes ja Maltal nõutakse dokumenti, mis kinnitaks, et pere lemmik on paelussidest prii. Ülejäänud maailmas sõltuvad nõuded konkreetsest sihtriigist ja need võivad olla üllatavalt erisuguse rangusastmega. Leidub selliseidki riike, kus pannakse koer alguses karantiini ja teda ei pruugi mitu päeva näha. Aeg võib veelgi pikemaks venida, kui kõik eeskirjad pole täidetud.

Mõtle kliimavööndi peale

Kindlasti ei sobi kõiksugused erinevad ilmastikuolud igale koerale. Pisike chihuahua ei pruugi olla kõige õnnelikum, kui viid teda keset talve Austriasse suusareisile ning husky võib olla üsna frustreeritud südasuvisest tripist Marokosse. Ja seda veel pehmelt öeldes, sest koerad on küll väga kohanevad, ent siiski võib väga vale kliima ohtlikuks osutuda.

Kaalu lennureise hoolikalt

Pikad lennureisid on inimestele stressirohked ja koertele veelgi rohkem! Suuri koeri ei saa pea kunagi salongis transportida, mistõttu on tegu neile üsna ebameeldiva ja harva isegi ohtliku kogemusega. Seepärast eelista alati võimaluse korral auto-, laeva- ja rongireise. Pealegi leidub isegi rändureid, kes on edukalt pikale jalgrattareisile neljajalgse sõbra kaasa võtnud.

Küsi majutuskohast lisainfot

Kõikide hotellide, külaliskorterite ja muude majutuskohtade kodulehtedele ei pruugi olla piisavalt teavet lemmikloomade lubamise kohta. Kui midagi jääb selgusetuks, siis võta majutuspakkujaga ühendust ja selgita, et soovid oma koera tuppa kaasa võtta. Mõnes hotellis on piiratud arv tube, kus lubatakse lemmikloomaga peatuda, mistõttu on varajane reageerimine kasulik mõte.

Rakenda kõiki turvameetmeid

Koeraga autoreisile minnes veendu, et koer on mugavalt, ent kindlalt spetsiaalse turvarihma või muu abivahendiga autosse kinnitatud. Kui peaksid juhuslikult avariisse sattuma, siis tagab see nii koerale kui teistele autos viibijatele kõrgema turvalisuse. Lisaks pane tähele, et keskmisest aktiivsemad koerad vajavad rohkem liikumist. Regulaarsed jooksu- ja pissipausid hoiavad Pontu õnnelikumana!

Külasta loomaarsti

Paljud rahvusvahelised lennukompaniid (ja isegi üksikud bussifirmad) nõuavad tervisetõendit, et koer on reisimise jaoks täie tervise juures. Pealegi pole arsti juures käimine ja tervisekontrolli teostamine ainult regulatsioonide täitmiseks vajalik. Niiviisi saad olla kindel, et sinu karvane kaaslane naudib reisi sama palju kui sa ise.

Võta kaasa söögisoodat

Ka väga hästi treenitud koertel võib uues keskkonnas ette tulla ootamatuid "õnnetusi". Sooda on üks odavamaid ja kergemaid viise, kuidas võõralt vaibalt pissi välja saada. Samuti võib seda pulbrit kasutada, kui kutsa saab mesilaselt nõelata, sest sooda võib paistetust alandada ja veidi teravat valu leevendada.

Leia talle koerahoidja

Vahel võib reis koerale liialt raske ja väsitav tunduda. Usalda oma sisetunnet ja mine reisile, aga jäta koer usaldusväärse sõbra või tuttava hoolde! Mõnikord võib olla väga keeruline leida koerale ajutist hoolitsejat. Kui see rahaliselt üle jõu ei käi, siis võid panna mõnda Facebooki gruppi kuulutuse, et otsid koerahoidjat. Võid vabalt leida kellegi, kes naudiks koos kutsaga aja veetmist