Rotemi sõnul külastas ta Poolas asuvat endist koonduslaagrit kokku viiel korral ja võttis sealt kaasa erinevaid esemeid. Piltidelt on näha, et esemeteks on klaasikillud, kivid, kaks lusikat, söestunud konservpurk ja hoiatav silt, mis keelab külastajatel alalt midagi kaasa võtta.

Bidesi sõnul oli kunstiprojekti teemaks holokaust just seetõttu, et tema vanavanemad on selle üle elanud ja pääsesid eluga. Ta lisab, et soovis projekti tehes uurida oma juurte kohta ja tundis, et peab midagi tegema, näitamaks kui õudne holokaust tegelikult oli. Lisaks soovib preili rõhutada, et keegi ei tohiks kunagi unustada, et see juhtus.

Hiljem, kui skandaal üles kerkis, väitis Rotem, et asjad ei pärinegi tegelikult Auschwitz-Birkenau Memoriaalmuuseumi alalt vaid hoopis sealt lähedalt. Samas ei soovinud ta täpsustada, kust täpselt ta ikkagi need asjad sai.

Kunstinäitus pidi esialgu toimuma 26. juulil Beit Berli ülikoolis, mis asub Tel Avivi lähedalt, kuid ülikool otsustas näituse skandaali esile kerkides ära jätta. Õppeasutus noomib Bidesi ja märgib, et igasugune vargus on mitteaktsepteeritav. Eriti veel vargus, mis on toime pandud endise koonduslaagri alal.

Muuseumi pressiesindaja sõnul algtati koostöös Poola ametivõimudega uurimine, et välja selgitada loo tegelikud asjaolud. Samuti toonitavad nad, et endise koonduslaagri ala on kõige seal olevaga ajalooline koht, mida säilitatakse. Lisaks kuulub ala UNESCO Maailmapärandi nimistusse.

Vargusi on ka varem esinenud. Näiteks varastati 2009. aastal laagri väravate kohal olev rauast silt, millel on kirjas “Arbeit Macht Frei” ehk “Töö teeb vabaks”. Silt leiti kolm päev hiljem üles ja see oli saetud kolmeks erinevaks tükiks. Samuti jäid 2009. aasta alguses vahele ka kaks Briti noormeest, kes üritas kooliekskursiooni ajal endise koonduslaagri alalt asju varastada.

Allikas: NYTimes