Kiiresti arenev Singapur teeb omale nime pööraste uute atraktsioonidega nagu näiteks lootoseõie kujuline kunstimuuseum, aga linna teatakse juba aastakümneid ka kulinaarse pealinnana.

Singapuri toidufestivali ajal andsid linna kolme kõige parema hotelli uksehoidjad-hotelliametnikud nõu, mida võiks turist avastada ja millistesse restoranidesse-baaridesse sööma minna. Lühike põhjendus oma soovitustele anti singlishis - nii kutsutakse kohalikus murdes inglise keelt.

Nõuandeid jagasid kolm hotelliametnikku:

Ali Alsagoff, Four Seasons Hotel Singapore
Syed Musaddiq,The Fullerton Bay Hotel Singapore
Roslee Sukar, Raffles Singapore

Millist vaatamisväärsust peaksin ma kindlasti nägema?

Ali: auväärses eas 154-aastast botaanikaaeda, mis on ka orhideeaedade koduks. Botaanikaaed ootab nimetamist UNESCO maailma kultuuripärandi hulka.

Syed: Tasub külastada Sentosa saart, mis pole kaugel Singapuri lõunarannikust. Sinna on linnast vaid pool tundi sõitu. Saarel asuvad teemapargid, auhinnatud spaad, vihmamets, kuldsed liivarannad, kuurordid ja golfiväljakud.

Roslee: Kõlab küll stereotüüpselt, kuid peaksite külastama 125 aasta vanust Rafflesi hotelli. See pole ainult hotell, vaid ka Singapuri rahvuslik monument. Samuti tasub külastada laheäärseid parke.

Millised on nö "kohustuslikud" vaatamisväärsused, mida tuleks vältida?

Ali: Rafflesi hotelli ja Merlion Towerit Sentosa saarel... mõlemad on ülehinnatud!

Syed: Pole mõtet midagi vältida. Singapuri iga vaatamisväärsus on unikaalne ja omanäoline.

Roslee: Igaühe jaoks on midagi, maitsed on erinevad. Lugege enne midagi tutvustavat ja tehke siis oma teadlik valik.

Kas on hetkel käimas mõni näitus, mida peaksin kindlasti vaatama minema?

Ali: Neli püsiekspositsiooni Singapuri Rahvusmuuseumis, Elavates Galeriides: Film & Wayang (traditsiooniline teater); mood; rahvustoit; fotograafia. Need on neli komponenti, mis kirjeldavad meie rahvast sellisena, nagu me praegu oleme.

Syed: Singapuri Ajaloo Galerii ja Singapuri Elavad Galeriid (Living Galleries). Mõlemad annavad ülevaate tähtsamatest sündmustest ajaloos ning annavad minevikust ülevaate rahvustoiduga seotud ekspositsioonide ja heliinstallatsioonidega.

Roslee: Peranakani muuseum näitab segunenud kultuure Kagu-Aasias, mille osaks on ka Singapur. Peranakanid on väljast tulnud kauplejate ja kohalike järeltulijad. Nende kultuur - nii riietus kui rahvusköök on erilised.

Singapuri panoraam koos vaaterattaga.

Kus võiks teha kõige parema pildi Singapurist?

Ali: kas suurelt Singapuri vaaterattalt (Singapore Flyer) või kõige kõrgemast vabaõhubaarist - One Altitude´i baarist. Mõlemad pakuvad pilditegemiseks head panoraamset vaadet linnale.

Syed: Merlioni pargist. Lisaks pargi enda pildistamisele on võimalik sealt teha pilti ka Singapuri kuulsaimatest maamärkidest nagu Esplanaadist, vaaterattast ning Fullertoni hotellist, mis oli koloniaalajastul brittide peapostkontor.

Roslee: Marina Bay jalakäijate sillalt (The Helix Bridge). Sealt saab teha pildi linnapanoraamist lahe taustal. Silla all on ujuvplatvorm, kus mõnikord toimuvad jalgpallimatšid. See on päris huvitav vaadata jalgpalli platsil, mida ümbritseb vesi.

Tahaks proovida midagi täiesti uut - mida soovitate?

Ali: Peranakani rahvuskööki, mis on malai ja hiina köökide segu. Rahvustoidud pärinevad 15.-16. sajandist. Tasub proovida ka erilist "puuviljade kuningat" duriani.

Syed: Proovima peaks peranakani rahvuskööki. Üks selline restoran - True Blue Cuisine asub Armenia tn 47 ja on tuntud oma autentsete peranakani stiilis söökide poolest. Asub ka sobivalt Peranakani muuseumi kõrval, kus saab sellest kultuurist veelgi rohkem teada.

Tahan osta mõne erilise suveniiri - mida soovitate?

Ali: Midagi tasub osta Archist - see on ebatavaline pood, mis spetsialiseerub raamitud puunikerdustele. Need kujutavad Singapuri tuntud kohti ja vaatamisväärsusi.

Syed: Peranakani muuseumist saab osta prosse ja ehteid või visiitkaardihoidjaid, mille välimus on inspireeritud peranakani kultuurist.

Roslee: Rafflesi uksehoidja pehme nukk. Minu kolleegid on minu teada ainukesed uksehoidjad, kellest on tehtud pehme mänguasi.

Palun öelge mõni kohalik lause või sõna, millega oleks hea kohalikku seltskonda imbuda?

Ali: parim oleks ära õppida singlish - kohalikus murdes Singapuri inglise keel. Alustada võib näiteks sellest, et lõpetada iga lause Lah-iga.

Syed: "Almak", mis singlishis tähendab "oh jumal". Ja “Shiok”, mis kirjeldab midagi, mis pakub suurt rahulolu. Tavaliselt kasutatakse seda väljendit pärast head einet.

Roslee: kohalikega sõbraks saades tasub alustada "kuidas läheb?" küsimuse asemel küsimusega "kuidas läheb? Kas olete juba lõunal käinud?" ja vestlus võtabki vedu.

Kas SIngapuris on mõni seadus või reegel, millega peaksin kindlasti arvestama?

Ali: Sülitada ja prahti loopida tänavale ei tohi. Oma visiitkaart ulatatakse alati kahe käega.

Syed: Et hoida Singapuri puhtana, on avalikes kohtades suitsetamine, nätsu närimine, prahi maha viskamine ja sülitamine keelatud.

Roslee: kui näed iseteenindusega toidumüügikohas laual salvrätipakke, siis see tähendab, et koht on hõivatud. Kohalikud jätavad pakid lauale, enne kui lähevad toitu võtma. Samamoodi tuleb ka endal sellistesse söögikohtadesse minnes salvrätipakk kaasa võtta.

Milline on praegu linna parim restoran?

Ali: Restoran Andre ja Iggy’s – mõlemad on hinnatud S. Pellegrino maailma 50 parima restorani edetabelis.

Syed: Erilisemate sündmuste puhul soovitaks Catalunyat. See avati 2012. aasta lõpus ja pakub hispaaniapärast kööki. Söögikohta peab rahvusvaheline auhindu võitnud köögiekspertide seltskond, kellel on kogemusi elBulli, Santi, Drolma ja Sketchi restoranidest. Catalunya asub klaasgaleriis, mis ujub Marina Bayl, pakkudes häid vaateid.

Roslee: Praegu on parim aeg Singapuris hästi einestada. Siin on ametis tuntud rahvusvahelised peakokad Joel Robuchon, Wolfgang Puck, Jamie Oliver, Daniel Boulud ja Jason Atherton, kes kõik on avanud siin restoranid just viimaste aastate jooksul. Hetkel on rahvusvaheliselt kõige kõrgemalt hinnatud söögikohaks Andre, mida juhib Andre Chiang – restoran on maailma 50 parima hulgas ja viiendal kohal Aasia 50 parima restorani seas.

Milline on parim kiirtoidukoht ja kiirtoit?

Ali: Maxwell Food Centre ja #01-10 Tian Tian Hainanese Chicken Rice (kana riisiga).

Syed: Maxwell Food Centre, mis asub Kadayanalluri tn 1 ja Tian Tian Hainanese Chicken Rice (kana riisiga) nr #01-10/11 seal. Kana riisiga on Singapuri kõige levinum toit.

Roslee: raske küsimus. Lemmikuks on Lau Pa Sat ja toidumüügikoht nr 51, kus on väga hea satay (grill-liha) ning tšilliga krabi. Teine koht on Tiong Bahru turul, kus on hea valik kohalikust toidust. Näiteks sealne “chwee kweh” (aurutatud riisikook) on üle Singapuri tuntud.

Kus on parim koht väikeseks napsuks? Ei tahaks midagi väga turistilikku.

Ali: Tipping Club Dempsey tänaval. Kokteilisegajad seal on geeniused.

Syed: Lantern Bar, mis asub Fullerton Bay katusekorrusel. See on muide kujundatud tuntud arhitekti Andre Fu poolt.

Roslee: Bitters and Love North Canali tänaval. Kõik, mida endal vaja teha, on valida alus, millest kokteil valmistatakse, lasta baarmenil ära kuulata oma maitse-eelistused ja oodata.

Mida teha tõeliseks väljapuhkamiseks Singapuris?

Ali: Võiks minna jalutuskäigule lõunakõrgentikele, kus asub metsarada siksakitaval metallist teerajal puude vahel, mis lõpeb Hendersoni silla juures (Henderson Waves - lainjas jalakäijate sild 36 meetri kõrgusel mere kohal).

Syed: võib rentida jahi Lazaruse saarele sõiduks. Saar pakub liivarandu ja kristallselget vett, kus saab ujuda ja snorgeldada.

Tänan abi eest. kas Singapuris tuleb ka jootraha anda?

Ali: See pole kohustuslik, kuna igal pool on teenindustasu 10 protsenti juba hinna sees. Samas ei ütle teenindav personal sellest kunagi ära, kui pakutakse.

Syed: Singapuris jootraha tavaliselt ei oodata, sest 10 protsenti teeninduse eest on hinna sees. Siiski soovitan jootraha anda 5-10 dollarit siis, kui teenindus on eriti hea.

Roslee: Jootraha ei jäeta.