Ehkki Eesti mobiilioperaatorite levialakaartidel ajab levi ammu üle ääre, on endiselt kohti, kus oma tavalise nutitelefoniga rääkida ei saa. Neid kohti jääb aina vähemaks, aga ilmselt mõned kohad ei kattugi kunagi kvaliteetse leviga. Mobiililevi puudumine aga annab rändajale selge märgi - see on nii mahajäetud ja inimtühi kant, et seega hea koht tõeliselt rahulikuks puhkuseks, kus ükski teine puhkaja ei sega.

Üks tuntumatest sellistest kohtadest on Soomaa, kus kord aastas, suurvee ajal pannakse oma mobiiltelefon üsna kasutuna veekindlasse kotti - paksude kuuskede vahel kanuud tõugates niikuinii rääkida ei saa. Samuti on levivabad suuremate saarte sisemaad, näiteks Saaremaa ja Hiiumaa keskel olevad metsad või väikesaarte avamerepoolsemad küljed. Kui eelmisel aastal veel Aegna tagaküljel kuidagi levi leidis, siis saareelanikud kinnitavad sel sügisel levi nõrgenemist. Aegna tagakülg, kus on ka ilus liivarand, on seega üks Tallinna kesklinnale lähimaid ilusaid mobiilivabasid kohti.

Suured sood ja metsad on samuti võimalus mobiililevi katvuse alt välja hiilida.

Reisijuht pani oma ja Eestis matkanud tuttavate kogemusest kokku väikese edetabeli Eesti levivabadest ilusaimatest kohtadest. Välismaa kohti vaata altpoolt.

Soomaa

Vahelduva eduga on Soomaal levi ja on ka kohti, kus seda ei ole. Kanuuga suvel Raudna jõel sõites võib üsna pikalt kulgeda, ilma et mobiil levi näitaks. Jõgi on madalal, kahel pool tihe lehestik ja signaal ei pääsegi puhkust segama. Suurvee ajal aga ummistavad kord aastas kanuutajate hordid hõredad GSM-kärjed ja lobisemisest ei tule mõnikord midagi välja.

Karula rahvuspark

Läti piiri ääres kaugel Lõuna-Eestis võib kohata külasid, kus elab veel mõni üksik pensionär. Palju maju on hüljatud või kasutusel vaid suvilatena. Sellistes kohtades elabki see üks protsent elanikest, kelleni kiire andmeside veel ei ulatu. Kui metsatukk ette jääb või kaugemale Läti poole rabasse sattuda, siis võib ka mobiilikõnedest vabaks saada, isegi kui väga tahaks helistada.

Aegna Soome-poolne rannik

Ehkki ringi ronides ja paremat kohta otsides on mobiililevi võimalik seal tabada, on tõelise puhkaja rõõmuks viimasel suvel levi isegi halvenenud, vähemalt ühel suuremal operaatoril. Seega piisab vaid väikesest laevasõidust ja otse Tallinna kesklinnas (sest Aegna kuulub kesklinna alla) võib olla mureta - keegi ei helista. See-eest on Aegna tagumisel küljel enamasti inimtühi liivarand, vanad suurtükipatareid ja rannaluited, mis kaetud kidura männimetsaga.

Leidissoo

Läänemaal Nõvast sisemaa poole jäävad suured metsad ja sood. Seal on hunte nähtud ja merikotkad on kohal ka talvel. Hilised seenelised võivad avastada, et kaas-seenelisele helistada ei saagi - kas on mõni küngas jäänud mobiilimasti ja helistaja vahele või on seenemets liiga tihedaks läinud. See-eest saab sügisene puhkaja vaadata linnurännet, leida viimaseid seeni enne suuremaid öökülmi ja kui julgeb telkida, võib ka hunte kuulda olla.

Emajõe Suursoo

Olukord Emajõe Suursoos on kindlasti paranenud, aga Peipsi-poolsel küljel pole võimatu leida mõni sooserv, kus mobiilid vaikivad. Mõned aastad tagasi oli Kalli järve lähedal koht, kus kõik kolm mobiilioperaatorit midagi ei pakkunud.

Kõrvemaa

Mõned aastad tagasi võis Valgejõe ääres Kõrvemaal avastada veel üsna tihti, et mobiiltelefon oli end levist välja võtnud. Veel sel talvelgi oli jõe ääres vaja leida paremaid kohti, et kõne korralikult läbi tuleks. Sinna saab minna nii sügisesele kanuumatkale kui ka jalgsi kaldaid mööda rändama.

Maailma ilusaimad levist väljas paigad

Huffington Post aga pani kokku nimekirja maailma ilusaimatest kohtadest, kus levist välja satub üsna kindlasti. Maailma mastaabis on selliseid kohti muidugi lihtsam leida.

Digitaalsest elust puhkamiseks sobivad need kaheksa sihtkohta.

Tristan da Cunha

Tegemist on maailma kõige kaugeima asustatud saarega - 2800 km Aafrika lõunatipus asuvasse Kaplinna ja 3670 km Falklandi saarteni. Suurbritanniale kuuluval vulkaanilisel saarel elab 256 elanikku, kes jagavad 1 Mbit/s internetiühendust ja on valmis seda jagama ka turistiga saare ainsas internetikohvikus. Mobiililevi puudub.

Ameerika Samoa

Vaikse ookeani lõunaosas asuv USA territoorium on maailma kõige kalleima internetiga. Hind ligi 200 dollarit Mbit/s ühenduse eest.

Yakutat, Alaska

Ajakiri Forbes on nimetanud selle koha parimaks, kus saab võrgust väljas olla ja ega peale kalapüügi ning jahipidamise seal muud teha olegi. Facebook, Twitter, SMSid ja töökõned sinna järgi ei jõua.

Sequoia ja Kings Canyoni rahvuspargid, California

USA lääneranniku 4800 kilomeetri pikkune matkatee on tihti igasugusest levist väljas. Ja seda peetakse üheks maailma ilusaimaks matkateeks. Kuna tegemist on suures osas kõrgete mägedega, siis mobiililevi seal puudub ja kui tõesti muud võimalust end digitaalsest maailmast eemal hoida pole, siis tasub see pikk ja ilus teekond ette võtta.

Sahara kõrb

Siin on valikut palju, sest mobiilioperaatorid pole just väga agarad tühjasid liivavälju mobiilimastidega katma. Piisab vaid suuremalt magistraalilt kõrvale keerata ning juba mõne kilomeetri pärast võib telefoni muretsemata välja lülitada. Isegi turistide poolt tihedamalt külastatud Marokos on linnadevahelised alad ja piirialad suuresti katmata.

Suur Kanjon

USA Suur Kanjon võib küll mõne vaateplatvormi juures pakkuda nii Internetti, kiiret mobiilset internetti, hamburgerit kui odavaid suveniire, kuid piisab vaid natuke eemale matkata, kui kõik need hüved kaovad tohutute kanjoninõlvade taha. Kanjoni lõunakaldal veel leidub levi, kuid keeruline maastik ja suured vahemaad kustutavad selle kanjonisse sukeldudes ruttu.

Must Mets ehk Schwarzwald, Saksamaa

Lõuna-Saksamaal on veel kohti, kus pole autotehaseid, põlde ja linnasid. Mustaks Metsaks ehk Schwarzwaldiks kutsutud piirkond Stuttgardist edelas on lisaks ka üsna levivaba. Isegi mõnes kaugemas turistide majutusasutuses ei pakuta ei internetti, ei telefoni.

Dzanga-Sangha rahvuspark, Kesk-Aafrika Vabariik

Kesk-Aafrikas justkui eeldakski mobiililevi puudumist. Samas on seal ka piirkondi, kuhu turistil pole hea sattuda. Siiski pakutakse Dzanga-Sanghas üsna turvalist võimalust tutvuda kohaliku vihmametsa, allesjäänud gorillade, pühvlite ja elevantidega. Safarikorraldajad leiavad Kesk-Aafrika edelaosas asuvas rahvuspargis piisava teenistuse, mobiilioperaatorid aga mitte.

Hea lugeja, anna teada, millised on sinu värskeimad (veel) levivabad kohad, kus on ilus puhata ja mida raatsib ka teistele soovitada?