“Eesti talv kestab pikalt ja pole just palju sihtkohti, kuhu saaks kiire lennuühendusega sooja ilma nautima minna. Iisrael on üks sellistest põnevatest paikadest — sealt leiab suvise ilma märtsist novembrini. Kogenud reisijad soovitavad Iisraeli aga eelkõige rikkaliku kultuuri ja põnevate vaatamisväärsuste tõttu. Iisraeli tuntuim kuurort on Eilat, aga see on riik, mida paljud reisijad pole veel avastanud, mistõttu leiab sealt ka mitmeid turistidest puutumata piirkondi,” rääkis Estraveli turundusjuht Airi Ilisson-Cruz Iisraeli reisimise põhjustest.

Eesti reisijad külastavad kõige enam pealinna Tel Avivi ja Eilati kuurorti Surnumere ääres. Kuna Iisrael ja eelkõige Eilat sobivad hästi perepuhkuse sihtkohaks, reisib kõige rohkem eestlasi sinna kevadisel ja sügisesel koolivaheajal. Pakettreisid Eilatisse toimuvad oktoobris, novembris ja aprillis, kuid liinilendudega saab Iisraeli külastada igal aastaajal. Keskmine Iisraeli reis kestab 11 päeva.

Iisraeli mitmekülgne kultuur tuleneb selle elanikkonna mitmekesisusest: kogu maailmas paiknevad diasporaakooslustest pärit juudid on oma kultuuri- ja religioossete traditsioonide juurde tagasi tulnud, luues seeläbi juutide tavade ja uskumuste segu. Iisrael on ainus riik maailmas, kus elu keerleb heebrea kalendri ümber. Iisraeli araabia vähemus on jätnud jälje Iisraeli kultuurile ka sellistes valdkondades nagu arhitektuur, muusika ja köök.

Reisihommikut juhib toimetaja ja kirjanik Loone Ots, oma Iisraeli kogemustest jutustab raamatu „Minu Iisrael“ autor Margit Prantsus. Lisaks jagab oma reisimuljeid korduvalt Iisraeli külastanud Estraveli reisikonsultant Margit Joost.

Raamatu „Minu Iisrael. Kuidas tõlkida sabatit?“ autor Margit Prantsus elas Iisraelis kolm aastat ja selle aja jooksul jõudis ta elada religioosses juudi peres, õppida heebrea keelt ja muusikat ning kohtuda paljude omapäraste inimestega, kelle hulka sattusid näiteks poliitajaloolane, sabatihommikused „joodikud“, ministrid, araablastest aednikud, professorid ja psühholoogid. Reisihommikul räägibki Margit sellest, kuidas ta riigis viibitud aja jooksul üritas mõista iidsete kommete tausta, tõlkida sabatit eesti keelde ning avastada ka neid vaatamisväärsusi, millest turist aimu ei saa.

2018. a esimene reisihommik toimub Viru Keskuse IV korrusel Rahva Raamatus sel pühapäeval, 28. detsembril kell 12.

Estraveli, Petrone Prindi ja Rahva Raamatu korraldatud reisihommikud toimuvad kord kuus. Veebruari reisihommik keskendub vabariigi aastapäeva puhul siseturismile, märtsi reisihommikul räägitakse Portugalist, aprillis Madeira saarest, mais Ahvenamaast ja juunis Armeeniast. Reisihommikutel osalemine on tasuta ning vestlust on võimalik jälgida ka otseülekandena Estraveli või Rahva Raamatu Facebooki lehel.