Arvad, et Nuustaku Nuustakuks, aga Euroopat tunned läbi ja lõhki? Arva uuesti. See maailmajagu oskab hoida oma varjatud saladusi paremini, kui arvad — kuid sa võid avastada neid järgnevatel tavapärastest turismiradadest eemal aset leidvatel seiklusretkedel…

Avastage Makedoonia, Rooma ja Bütsantsi ajastute vähemkülastatud Kreekat kõndides radadel,mis viivad teid ajas tagasi. Külastage iidset Stagira linna, filosoof Aristotelese sünnikodu ning siis asuge tema nime kandvale ringreisile, mille käigus külastatakse Marmari poolsaart, Ammouliani saart ja UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvat Athose mäge.

Athose mägi:

Sloveenia võib olla tagasihoidlike mõõtmetega, kuid hingematvalt kauniste loodusvaadete poolest on ta suur. Avastage üks Euroopa kõige rohelisematest riikidest. Ahhetage Bohinji ja Bledi järvede ääres, põigake sisse UNESCO nimekirja kantud Škocjani koobastesse, külastage keskaegset Predjama lossi ja tehke tiir Ljubljanas, Mariboris ja riigi vanimas linnas Ptujs.


Otsige üles Alpide rahulikumad nurgakesed: alistage Alpide Queyrase piirkonna lumised mäetipud Rocca Bianca, Pain de Sucre ja Grand Glaiza, nautige lõunasööke mäeküljel ümisejate, mägikitsede ja kaljukotkaste seltsis, enne kui puhkate oma väsinud jalgu hubases puidust mägimajas.

Pöörake oma pilk kõrvale lähedalasuvatelt pulbitsevatelt rannikulinnadelt Gijónilt ja Santanderilt ja selle asemel külastage traditsioonilisi Hispaania maapiirkondi. Lõõgastuge matkal läbi Liébana oru Picos de Europa mägedes — võib-olla on teil õnne ja te näete pruunkarusid. Nautige eineid mägikarjamaal, ahjus küpsetatud leiba, kohalikku juustu ja chorizo vorste maitstes ja lehmakellade helinat kuulates, kui laskute keskaegsesse Potese linna.


See vähekülastatud trio pakub rikkalikult ajalugu ja vaheldusrikast maastikku. Reisi tipphetkede hulka kuuluvad Makedoonia Ohridi järv, Albaania Valbona org ja Kosovo 14. sajandist pärinev UNESCO kaitse all olev Decani klooster. Tõstke klaas nende kõigi auks Rahovecis, mida tuntakse Kosovo veinikeldrina.

Ohridi järv:


Lööge hambad müütidest ümbritsetud Rumeeniasse, massiturismist puutumata riiki. Matkake Transilvaania karmide Karpaadi mägede metsades, mäetippudel ja iidse ajaloo keskel Dracula lossi — legendaarse vampiiri koju.


Pöörake pilk populaarsemast Horvaatiast ida poole ja sukelduge iidsete metsade, peidetud koskede ja liustikujärvede maailma. Avastage Sutjeska ürgpuud ja Perucica pöögimetsad; ronige Bosnia kõrgeima mäetipu otsa (2386 meetrine Maglici mägi) ja külastage maa kõrgeimal asuvat küla Lukomiri.

Lukomiri küla:



Avastage Etna mäe vulkaaniline piirkond, misjärel hüpake rongile, mis viib teid laavakivi linna Randazzosse. Külastage Rooma impeeriumi ajast pärinevat Tellaro villat, et imetleda mosaiike; šokohoolikud saavad proovida Modica asteekide retsepti järgi valmistatud šokolaadi ja lõpetuseks külastage kahte superkatedraali — Ragusa Superioret ja Ragusa Iblat.

Avastage selline Skandinaavia, mille olemasolust teil polnud aimugi ja vaadelge kaljujooniseid eri paigus Rootsi ja Norra looduses. Avastage põnevat ajalugu läbi neoliitikumi-aja jooniste Solbergi torni tõlgenduskeskuses Østfoldi piirkonnas ja Vitlycke muuseumis kuni pronksi- ja rauaaja töödeni Tanumis. Alta kaljujooniste muuseum Põhja-Norras pakub näha ka kaljunikerdusi, mis pärinevad aastast 5200 BC.