Ryanairi keskmine ühe otsa piletihind on praegu 65,67 eurot, aasta tagasi oli keskmiseks hinnaks 58,45 eurot. See teeb hinnatõusuks ligi 12 protsenti. Ryanairi hinnad on tõusnud peale odavlennufirma tegevjuhi Michael O'Leary poolt "kliendisõbraliku ajastu" väljakuulutamist.

EasyJetis on hinnad kerkinud isegi veel rohkem - ligi 20 protsenti. Kui aasta tagasi oli keskmine ühe otsa piletihind 72,97 eurot, siis nüüd juba 87,44 eurot. Ungari odavlennufirmaga Wizz Air lendamine on kallinenud 13,5 protsenti: 60,74 euro pealt 70,62-ni.

Veebileht WhichAirline.com, mis avaldas uuringutulemused, pakkuski välja, et Ryanairi uue kliendisõbralikuma poliitika väljakuulutamise tulemuseks oli toimunud hinnatõus. "Ryanair, mis on tuntud oma lisatasude ja väga range pagasipoliitika poolest, otsustas muuta oma reeglistikku kliendisõbralikumaks ja see põhjustaski kallinemise," öeldakse veebilehel.

Kuid lisaks neile muudatustele vähendas Ryanair väikelaste tasu ja lubas 50 protsenti odavama hinnaga lastele istekohta valida, et võita juurde perereisijaid. Samuti vähenes pagasi registreerimistasu ja loodi 24-tunnine piletil andmete parandamise puhveraeg, mille jooksul saab väiksemaid vigade parandusi teha tasuta. Odavamaks muutus pardakaardi uuesti väljastamise tasu.

Ryanairi pressiesindaja nimetas aga uuringutulemusi "lootusetult ebatäpseteks": keskmine piletitasu olevat tegelikult langenud neli protsenti ehk 46 euroni võrreldes eelmise aastaga. "Me jätkame odavaimate piletite pakkumist ajal, kui teised hindu tõstavad," lisas pressiesindaja.

Piletihindade tõus odavlendudel pole siiski reisijaid eemale peletanud, näitab seesama uuring. EasyJeti reisijate arv kasvas juunis 6,1 miljonini, mis on 10 protsenti enam kui eelmisel aastal juunis. Ryanair vedas 8,3 miljonit reisijat, mis on viis protsenti enam kui aasta tagasi juunis.