REISINIPID | Ei kõhuvalule! Kuidas tunda ära halba toidukohta ja vältida kehva sööki?

 (1)

REISINIPID | Ei kõhuvalule! Kuidas tunda ära halba toidukohta ja vältida kehva sööki?
Kala võta tervena või fileena, siis on kindlam, et see on värske.Foto: (CC) Etan Tal / Wikipedia

Võõras linnas sööma minnes on kõige parem, kui oled teinud natuke eeltööd ja uurinud välja, mis kohti kiidetakse ja mis kohti laidetakse. Kui sa ei ole aga eeltööd teinud, on kasu ka alljärgnevatest nõuannetest söögikoha ja toidu valimisel.

Kuidas siis tunda ära halba restorani ja vältida kehva sööki?

Olgu tegemist peene restorani või kiirsöögikohaga, alati võib köögipoolel olla kasutuses nippe, mis aitavad näiteks kehvema tooraine kliendile märkamatult pähe määrida. Mõnikord aga aitab klient ise kaasa sellele, et retoranielamust mõne ebameeldiva detailiga varjutada. Siin on mõned nõuanded, kuidas restoranis käimisest saaks parem elamus.

Ära jää viimaseks kliendiks

Sulgemise ajal sisenemine tähendab, et serveeritakse kõige kauem seisnud toitu, personal on juba väsinud, tagaruumis võib aga keegi juba põrandaid mopiga nühkida.

Ära ülbitse

Mõtle enne hoolega, kui toidu tagasi saadad. Kokk vihastab selle peale üsna kindlasti. Oma viha valab ta välja ka ettekandja peale. Olles viisakas, saab kindlasti parema teeninduse ja parema söögi. Kui kannatab, tee märkus söögi kohta alles lahkudes.

Seotud lood:

Kui tualett restoranis on räpane, siis sama võib arvata ka köögi kohta. Väldi selliseid kohti.

Telli liha kas keskmiselt või vähe küpsenuna, mitte well done ehk korralikult läbiküpsetatuna. Põhjus on lihtne — well done liha võib valmistada ka vanemast ja vintskemast lihakäntsakast, mille kokk rõõmuga ära kasutab, vähem küpsetatud liha peab aga olema pehmem ja kvaliteetsem.

Liha võiks olla keskmiselt või vähem küpsetatud - siis ei saa vana liha. Foto: (CC) Mika Mamy / Pixabay

Telli värsket kala või jäta üldse tellimata

Lõhefilee on hea, aga pasta kalatükkidega — juba halvem. Kalasupiga on samuti lood kahtlasemad — neisse toitudesse saavad kokad tavaliselt ära sokutada vanema tooraine, mida fileena serveerida enam ei kõlba.

Väldi “söö palju jaksad” kohti

Buffeelauad tähendavad seda, et toit seisab pikalt soojas ning lisaks sobravad paljud teised sööjad selles toidus, kuhjates ka omale portsjone taldrikusse.

Loe veel

Hotellide bufeelauda on seega mõistlik saabuda võimalikult vara — kui toit on veel vähe aega soojendatavas nõus seisnud ja seda pole palju puututud.

Hoidu kandikutest

Kandikud on bakterite kasvulavad. Keegi tõmbab kandikud küll enne uuele ringile minekut niiske lapiga üle, kuid see ei aita. Kiirsöögikohtades küsi toit kotiga kaasa, isegi siis, kui kavatsed kohapeal ära süüa, kuid kandikut ära võta.

Kui tead ka ise mõnesid saladusi, mida reisil välja sööma minnes peaks teadma, jaga neid kommentaarides.

Allikas: Budget Travel

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare