Kui sa lähed kodumaal matkama, siis on vahel tark teha nõnda: pista küll mobla tasku, aga ära seda looduses välja võta muidu, kui vaid häda korral. Ja ära vaata mingit GPSi. Kaarti võid vaadata, sest kaart on nagu vähendatud maastik ise. Aga püüa oma teekond kaardi peal ette välja mõelda ja pähe jätta ning siis minna. Mine nii, et sinu ja looduse vahele ei jää mitte midagi.

Ja veel üks asi. Enne oma reisi on alati kasulik midagi lugeda selle koha kohta, kuhu sa lähed.

See raamat, mida meie õige mitu aastat tegime, on näiteks selle tarbeks õige asi. Muidugi kui sa lähed kas Kõrvemaale või Pandivere maile või Alutaguse kanti. Siis saad lugeda, et mis need kandid on ja mis on seal aegade jooksul juhtunud. Aga uurida ka neid suuri ja väikseid maju ja suurt ja väikest loodust, mis sealkandis leida on.

Sa leiad raamatust ehk reisijuhist ka käsitsi joonistatud plaane ja kaarte, mis võivad olla naljakad ja veidi kohmakad, aga mis aitavad kohti üles leida võibolla paremini kui asjalikud ja õiged kaardid, mis ka raamatus leida on.
On tore, kui joonistad selle koha kohta, kus käisid, ka ise oma kaardi. Pane sinna peale need majad, puud, kivid, inimesed ja loomad, mis aga silma hakkasid ja tähtsad tundusid. Nii võib juhtuda, et sulle jääb see koht paremini meelde ja õpid ka oma kodumaad paremini tundma.
Aegviidu kaart.

Meie reisisime kokku kahe aastaga tuhandeid kilomeetreid, et kohata ja mõtestada ajalugu ja inimesi, ehitisi ja tegevusi, teid ja soid. Ehkki olime sealkandis ka enne käinud, aga ikka on huvitav näha, mis vahepeal on juhtunud.

Reisimine vajab tihti nii palju aega, energiat ja pingutust, et on võrreldav korraliku kutsetööga. Kuidas korraldada nõnda, et see nii koormav ei oleks? Et oleks lahe ja kosutav, mitte tüütu ja väsitav. Sest reisi pealiskaudsus väsitab ja roiutab. Vahel on tore võtta aega ja keerata põhiteelt kõrvale. Või mööda teed, olgu siis autol või jalgrattal või kõmpides ning nautida lihtsalt tee enese kulgu. Ja mõtelda juurde, mis on siin- ja sealpool maanteed. Lisaks veel, mis on all- ja pealpool maanteed.

See reisiraamat ei ole teatmeteos. Siin püüame vaid kätte osutada jupikesi, nööriotsakesi, mida mööda saab minna ja kodumaad ise avastada. Paigad on lahutamatud loodusest, loodus lahutamatu ehitistest ehitised lahutamatud inimestest.

Oleme kirja pannud osa neist paikadest ja loodustest ja inimestest, keda kahe aasta jooksul kohtasime. Kõike ei jõua niikuinii. Kuid millestki peab kinni hoidma, et alata. Vahel on tore alata ka ajast ja selle loost, meenutada neid inimesi, tänu kellele on meie Eesti selline, nagu see parasjagu on. Teadlasi, kirjanike, maailmareisijaid, arhitekte, kunstnikke, kirikumehi, ajaloolasi ja paljusid teisi askeldajaid.

Mis seal pikalt venitada, siia sobib kõige paremini Betti Alveri 1970. aastal ilmutatud värss, katke "Tuulelastest":

Aga teie lennake sinna,
kuhu siit aknast ei näe.
Laugelt lennake, tuulelapsed,
üle Laiuse mäe.
Lennake Riidmal ja Rupsil,
rukkimerel ja metsadel.
Peipsilt lennake läbi Võnnu,
kus kõneles kerkokell.
Lennake Võrus, Vändras ja Karksis.
Lennul vaadake üle vee,
kuidas terendab Sinine puri.
Tehke tiir ümber Piibe tee.
Tehke kaar üle Albu valla,
üle Kaarli, Muuga ja Ao,
üle Aegade Assamalla, üle
Kääpa ja Künnivao.

Nõnda püüame meiegi kiigata üle aegade Assamalla ning teha tiiru ümber Piibe tee.

Et aga asi ei algaks just liiga tõsiselt, siis jagame siin üht katkendit Aleksander Suumanilt, Simuna kandi mehelt Kärust, tema luuletusest „Tädi ja karu“:

Tädi ükskord Simunast läks viina tooma.
Karu tuli poegadega Pedja äärde jooma.
Tädil oli ilus nimi — Flink Anette.
Karu nime seni pole teada saanud mitte.

Meist ka. Tiit Kändler on hariduselt füüsik, Euroopa ja Eesti kirjandusauhindu pälvinud autor, kirjutab teadusest, loodusest, kirjandusest, kunstist, muusikast ja peab õue, on 16 raamatu autor, kogunisti kolm lastele mõeldud raamatut on kokku pandud, võttes abiks tema lugusid, mis ilmusid Heas Lapses. Talle meeldib õues olla ja vanu kohti ning vanu maju näha. Ja Tiina Kaljundi, kes on hariduselt arhitekt, projekteerib maju ja peab aeda. Talle meeldib õues olla ja uusi kohti ning vanu ja uusi maju näha. Ja Eerik Kändler, kes sättis lood ja pildid loetavatesse raamidesse. Ja kirjastus Solness, kes meid kõiki ohjes hoidis. Ning täpsed REGIO kaardid, paigad peal, käsitsi joonistatud skeemid, sadu originaalseid ja ajaloolisi fotosid, graafikud, koha- ja isikunimede register, kirjandus, 208 lk, taskuformaat.

Tiit Kändler, Tiina Kaljundi. Kõrvemaa, Pandivere, Alutaguse. Sarjast "Siin- ja sealpool maanteed". Kujundus: Eerik Kändler. Skeemijoonistus: Tiit Kändler. Solnessi Arhitektuurikirjastuse OÜ 2014.