1. Matk Purekkari neemele

Pärispea seltsimaja.

Jõuluvana on kaugel põhjas ja kus mujal temale kõige lähemal ikka saaks olla kui mandri-Eesti kõige põhjapoolsemas tipus: sõida Pärispea ilusasse rannakülla, jäta auto kas küla juurde bussipeatusse või ukerda poolsaare otsa RMK parklasse. Jätka jalgsi teekonda maakitsusel, mis ulatub ligi pooleteise kilomeetri jagu merre.

Laupäeval lubab kõvemat tormi, seega võib veetase olla kõrge. See tähendab, et Purekkari neemest võib saada hoopis saar. Suurt pakast ilmateenistused ei luba, niisiis pole ka kummikud ebamugavad ja need tasub kaasa võtta. Kahla vahepealsed veetakistused läbi.

Purekkari neeme tipus on mitu suurt rändrahnu. Mere ääres on ka tuule eest kaitsvaid kadakapuhmaid. RMK laagriplatsil pakutakse lõkketegemise võimalust - hea, kui ise varustuse kaasa võtad.

Alusta siit või siit.

2. Tuhamäel on lund - jah, tõesti

Pilk ilmateenistuse kaardile näitab: kui üldse kuskil veel looduslikke lumeriismeid leidub, siis Ida-Virumaal ja sealgi alla sentimeetri. Kuid termomeetrinäit on püsinud vahepeal piisavalt miinuspoolel, et lumekahurid saaksid töös olla ja nagu lugeda Kiviõli tuhamäel asuva Kiviõli Seikluskeskuse kodulehelt, on neil rajal lumi maas ja tõstukid töötavad!

Seega - Lapimaa talve nautimiseks sõida vaid natuke itta, kus Venemaalt tulev jäisem kliimahingus hoiab vähemalt tehislumega nõlvad suusatatavad. Nõlvad on nädalavahetusel avatud kell 10-20. Pikka pidu ei pruugi olla, sest laupäeval ähvardatakse Põhja-Eestit ka vihmasaju ja tormiga.

Alusta siit.

3. Otepääl saab ka murdmaal (veel) suusatada ja mäel lauatada

Tehvandi Spordikeskus annab teada, et jätkuvalt on neil avatud lühike (2,7 km), kuid siiski sõidetav kunstlumest suusarada nii klassika- kui vabatehnikas. See algab Tehvandi staadionilt ja kulgeb lasketiiru staadionilt trahviringi ja kaitseseina tagant tõusuga Kunimäele, Kunimäelt Tordikarbi kaudu tõusuga Hobuseraua tippu ning vasakpöördega laskumisega Hobuseraua alla ning Tordikarbi ja Kunimäe põhjanõlva kaudu üle suusasilla laskumisega staadionile tagasi. Kuid kunstlumi on otsas, rahvasportlaste massidel sinna väga kauaks asja pole, kui uut lund ei tule.

Kui suusatajad jää ja lume olemasolu üle rõõmustavad, siis Otepää Discgolfi mängijatel on olukord keerulisem: sulad ja külmad on maastikule libeda jääkooriku tekitanud ja liikumine on ülimalt vaevaline. Samamoodi on libe ka igal pool väiksematel teedel, kus jää peale on kogunenud vesi.

Väike-Munamäel on samuti nõlv lumine ja ilmselt jätkub talvehooaeg seal täie hooga ka nädalavahetusel. Osa võtta saab treeningutest.

4. Jõulumaad teevad uksed lahti

Sel nädalavahetusel teevad uksed ka mitmed jõulumaad. Näiteks Vudila on avatud Kaiaveres 13., 14., 20. ja 21. detsembril. Sinna saab mööda Piibe maanteed hästi nii Tallinnast kui Tartust.

Kuna rahvahulk on suur, saab sisse kindlatel kellaaegadel piletitega: kell 12, 14 ja 16. Vastu võtab jõuluvana, meisterdatakse, vaadatakse etendust, võib-olla on isegi natuke lund, aga lootust palju sellele panna ei maksaks.

Kes käis suvel värskelt avatud Lottemaal, saab laupäevast alates sinna tagasi minna, sest siis avatakse Lottemaa jõulumaa. Jõuluaeg kestab 21. detsembrini. Leiutajatekülas etendatakse Janno Põldma spetsiaalselt loodud programmi, ka jõuluvana pole tavaline, vaid teemapargile teemakohane.

Kohtla kaevanduspargis on avatud ilmselt Eesti sügavaim maa-alune jõulumaa - Mutipere Jõulumaa

5. Tormise mere äärde

Kui just väga ekstreemseks ilm ei pööra (jälgi ilmateadet), võib minna mere äärde laineid vaatama. Nõva metsad ja Nõva rand Peraküla kandis pakuvad laulvaid liivasid, RMK laagriplatsidel on ka katusealused, kus jõulupiknikku korraldada. Matka Nõvalt Spithamisse ja vaata Põõsaspea neemelt merele, kust paistab ka Osmussaar.

Nõva rand.