Istanbul asub Bosporuse väina kaldail iidsete Mustast merest Vahemerre ja Väike-Aasiast Kagu-Euroopasse vett mööda kulgevate kaubateede ristumiskohal. Bosporuse vetes kohtuvad Euroopa ja Aasia. Kui sa pole varem Istanbulis käinud, siis meenuta, mida tead Bütsantsi kultuuri ja Konstantinoopoli kohta. Konstantinoopoli asutamist Constantinus I poolt aastal 330 võib pidada Bütsantsi ajaloo alternatiivseks alguspunktiks.

Istanbuliks muudeti linna nimi alles 1930. aastal. Et tegemist on linnaga, mis on olnud Türgi pealinn, on tajutav ka praegu. Suursugusus, rahvusvahelisus, teadlikkus oma olulisusest — seda kõike on Istanbulis tunda igal sammul.

Foto: Shutterstock

Meie toome sinuni selle, mille üle Istanbuli elanikud kõige uhkemad on:

ISTANBULI MAAGILISED TURUD

Istanbuli turud on täis erilisi lõhnu, erilisi kangaid, keraamikat ja käsitööd. Kuulsaim neist on Grand Bazaar (Kapalýçarþý) ehk Suur turg. Väärikad kaubitsejad on oma võimaluse üle just sellel turul väljas olla, eriti uhked. Suur turg, mis tundub kui hiiglaslike kombitsatega elusorganism, iseloomustab türklaste loomust hästi. Seda ei murra miski. Pärast maavärinaid ja tulekahjusid on Grand Bazaar kordi ja kordi taas elule äratatud ja praegu ei kujuta ettegi, et külastad Istanbuli ilma, et sellest hiiglaslikust kaubitsejate paradiisist läbi ei astu.

Foto: Eve Kallaste

Turg on nii võimas ja nii paljude väravatega, et eksimisvõimalus on päris suur. Sest iga nurga ja käänaku taga on sind uued ahvatlused enda juurde meelitamas. Ja kui need pole mustrilised sallid, siis tõmmud müüjad suuvavad su oma maheda jutuga enda pekesse nii sujuvalt, et sa ei saa arugi, kuidas see vaip ikka nüüd sinu kaenla alla ja raha türklase taskusse sattus.

Foto: Eve Kallaste

Turul kauplemise tõeline võlu hakkab ennast ilmutama siis, kui õpid ka ise kohalikest suhtlusreeglitest kinni pidama. Räägi vaid nende kaubapakkujatega, kes sulle ka tegelikult sümpaatsed tunduvad. Mine kaasa nende vestlusteemadega, uuri kohaliku elu üksikasju ja sa avastad, et nad räägivad meelsasti oma maa ja kultuuri kohta sulle lugusid, mis sind tõepoolest huvitavad. Näiteks seda, kuidas mägistest piirkondadest linna tullakse. Esialgu on perepoeg õnnelik, et saab turul jooksupoiss olla, seejärel abiline ja siis, kui saatus tõepoolest naeratab, juba ka ise poodi pidada. Seejärel võib juba linna tuua ka oma pere ja lapsed Istanbuli kooli panna. Inimeste unistused on igal pool samasugused, olgu nad siis turumüüjad Nõmmel või Grand Bazaaril.

Foto: Eve Kallaste

Galata silla juures paiknev Vürtsiturg on Istanbuli vanim tegutsev turg. Ära jäta seal maitsmata kohalikke maiustusi. See, et sa neid proovid, ei tähenda, et pead nad kõik ka ära ostma. Aga sa avastad, et need on tegelikult üllatavalt head ja ostad veidi siiski. Kui sinna juurde käib mõnus kauplemine ja arutelu, millal siis müüjapoiss oma soome pruuti (ikka väga paljudel on soome pruudid, kui nende juttu uskuda) järgmist korda näeb, siis hakkab kogu see kohalik turustiil ja maast ning ilmast lobisemine juba täitsa nauditav tunduma. Kogu kauplemine on türgi turumüüjate poolt selline etendus, et kui õpid seda kaasa mängima, on see elamus missugune!

Foto: Eve Kallaste

Teed juua tuleb türgi turul kindlasti. Esmalt meelitab magus türklane sind oma tuhande teesordi leti juurde, siis kingib roosinupukese, siis nuusutate erinevate teesortide lõhnu, mis on tõepoolest lummavad ja enne, kui arugi saad, on sul käes klaasist tassike õunateega ja ja sõrmede vahel kohalik maiustus.

Foto: Eve Kallaste

Kui oled aga meesterahvas, siis meestejuttu aetakse tähtsal moel tagaruumis. Ja ikka teed juues. Seejärel peaks sõlmitud sõpruse kinnituseks tehtama üks korralik tehing, mis väljendub selles, et ostad teed, maiustusi, kuivatatud puuvilju ja vürtse kogu suguvõsale. Kui plaanisid seda niikuinii teha, siis naudi taas mõnuga etendust ja kauplemist. Kui suurem ost kavas polnud, siis tänuks nende vaeva eest sind pool tunnikest lõbustada, võid ju vabalt pisema kotikese lõhnavat teed kaasa osta. Sest tegelikult on see väga hea tee.

Foto: Eve Kallaste

Pisikesi aksessuaarikesi kodusisustuseks? Aga palun! Eriti, kui sulle meeldib veidi orientalistlik stiil. Lambikesed, kulinad, taldrikud… nende leidmiseks pead Suurele turule tagasi minema. Kui vaiba kojuviimine on juba pisike nuputamine, siis vaagnate ja lampidega nii keeruline pole.

Foto: Eve Kallaste

Istanbuli Grand Bazaaril tekib varem või hiljem tunne, et kõik need põhjamaade müügimehed võiksid tulla siia koolitusele. See on hämmastav, kuidas sind suudetakse nii sujuvalt vaid paari minutiga panna uskuma, et ilma selle vaagnata pole sinu söögituba iial täiuslik. Osta tasub muidugi aga vaid siis, kui just selle müüjaga kauplemine sulle meeldiva elamuse pakub. Hiljem kodus oma reisilt soetatud eset vaadates meenub ju alati ka see lugu, mis sinu eksootlise vaagnaga kaasas käib.

Foto: Eve Kallaste


TÜRGI KOHV ja TÄNAVATOIT

Kui turul pakutakse sulle Istanbuli külastatades enamasti teed, siis kuulsat türgi kohvi valmistatakse sinu silme all suisa tänaval. Seegi on viimseni väljatimmitud etenduse eest. Türgi kohvimeistrid on oma oskuste üle uhked ja korraldavad sütel kohaliku kohvi valmistamisest paraja vaatemängu ka siis, kui oled hetkel ainuke, kes endale seda paksu musta ergutajat tellib.

Foto: Eve Kallaste

Kui selgub, et latte polegi ainuke kohvijook, mis sulle meeldib, siis türgi kohvi valmistamiseks vajaliku kannukese ja kohvipuru saad kas siis lähedalasuvast kohvikust, pisipoest või turult endalegi kaasa osta. Kui personalist keegigi inglise keelt oskab, otstakse ta või maa alt üles ja sulle tehakse kohapeal kiiresti ka türgi kohvi valmistamine selgeks.

Foto: Eve Kallaste

Türgi kohvi pakutakse väikestest tassidest, kõrval maiustus ja ei mingit piima lisamist. Võid arvata, et süda hüppab nii kange joogi peale kurku, kuid nii see siiski pole. Paljudes kohtades tuuakse koos kohviga ka tasuta vesi lauale. Et teenindajad on nii sõbralikud ja hoolivad, sellega harjumine võib meie inimesel muidugi üksjagu aega võtta.

Foto: Eve Kallaste

Türgi toit on väga maitsev, küllalt lihtne ja see meeldib nii neile, kes armastavad rasvast liha, kui neile, kes peavad lugu köögiviljadest. Lammas on siinses menüüs muidugi suurem soleerija, kui meil, sellega tasuks kindlasti arvestada. Toidukohtade köögid on enamasti avatud ja kõik valmib otse sinu silme all.

Foto: Eve Kallaste

Täiesti vabalt võib süüa tänaval ja lihtsates teeäärsetes kohvikutes. Kui näed mõnda kohta, kuhu kohalikud lõunale suunduvad, siis võid olla kindel, et saad suurepärase toiduelamuse. Proovi ka kohaliku hapupiimajooki ayrani, mis Türgi kliimasse ja sealstete toitude juurde väga hästi sobib. Värske salat tuuakse enamast lauda tasuta, mõnel pool on eine lõpetuseks ka tasuta tee.

Foto: Eve Kallaste

TÜRGI SAUN JA HABEMEAJAMINE

Mõlemad tuleks kindlasti ära proovida, kui juba Istanbulis oled. Loomulikult oled varemgi saunas käinud ja kui tegemist meesterahvaga, siis muidugi ka habet ajanud, kuid Türgis on see kõik siiski teisiti. Habemeajamissalongid, mis enamasti tänavaga ühel tasapinnal, on avatud ustega kõigile valla, neid on tõepoolest palju ja kogu töö käib ilmarahva silme all. Kui vaatad pisut ringi, siis sa muidugi ei imesta, miks neid ni palju on. Türgi mehed karvakasvu üle just ei kurda. Habet aetakse päris habemeajamisnoaga ja meestel, kes pole kohalikud, on mõneski toolis nägu esialgu hirmu täis. Kuid türgi habemeajajad on hella käega, nad ei võta oma töö eest sugugi palju raha ning reisisellid, kes sellest toolist tõusevad, tunnevad end juskui kangelased, kes mõõgavõitlusest eluga välja tulnud.

Foto: Eve Kallaste

Hamam on koht, kuhu iga kord, kui türki satud, minna tasuks. Mitte just pesemise pärast, kuid isiklik hoolitsus, mida türgi saunas pakutakse, on alati visiiti väärt. Koorimine, vahupesu, sooja ja külma veega vaheldumisi üle kallamine ja sellele järgnev massaž pakub erilise lõõgastuse. Soovitame vähemalt korra käia mõne ajaloolise kujundusega hamamis, et kogu protseduurist tõeline elamus saada.

Foto: Shutterstock

ISTANBULI MOŠEED

Istanbuli mošeed on erakordselt suursugused. Istanbuli ajaloolises keskuses asuv Hagia Sophia (aja sofiia) on bütsantsi arhitektuuri üks kuulsamaid mälestusmärke. See ehitati aastail 532-537. Hagia Sophia on endine ortodoksne basiilika, aastail 1204–1261 katoliku kirik, hiljem 1453–1931 mošee ja nüüdne muuseum (alates 1935).

Foto: Eve Kallaste

Hagia Sophia on omalaadne ehitis, kus Lääne ja Ida arhitektuuritraditsioonid ja kaunistusvõtted on saavutanud harmoonilise terviku. Kui türklased 1453 aastal vallutasid Konstantinoopoli, siis muudeti kirik mošeeks ja lisati minaretid. Atmosfäär on lummavalt müstiline just nendes ehitse osades, kuhu tänapäevane renoveerimine veel jõudnud pole.

Foto: Eve Kallaste

Sinine mošee ehk Sultanahmet Camii asub Hagia Sophia lähedal ja see ehitati 1616 Sultan Ahmeti käsul, olemaks veel suurem ja võimsam, kui Hagia Sophia. Tegemist on tänapäevalgi aktiivse mošeega, mis on avatud ka turistidele.

Foto: Eve Kallaste

Mošeed külastavatelt naistelt eeldatakse, et nende pead ja jalad on kaetud. Sulle antakse nii sall, kui seelik ja palutakse jalanõud jalast võtta. Kui hetkel pole palveaeg, on mošee lummavalt rahulik ja suursugune. Sinakaid kahhelkive on paarikümne tuhande ringis ja tõepoolest, need meelitavad mošeesse ka tükikese sinist taevast.

Foto: Eve Kallaste

Kohalikud mehed pesevad enne palvetama minemist jalad, ka käed, näo ja kaela, kuid tavakülastajate puhul piisab, kui nad enda jalanõud sissepääsu juurest antavasse kotikesesse panevad.

Foto: Shutterstock

TURKISH AIRLINES

Türklased on oma rahvusliku lennukompanii üle erakordselt uhked. Pole ka ime, sest see on maailma üks edukamaid ja seda isegi oma küllalt soodsate hindade juures. Turkish Airlinesi peakontor on Istanbulis ja kui p`laanid sinna kultuuride segunemise mekasse lennata, viid ennast õigele lainele juba siis, kui lennukil serveeritav toit sinuni jõuab. Menüü on nii türgipärane, kui üldse olla saab. Ja väga maitsev, sugugi mitte tavalise lennukitoidu moodi.

Foto: Eve Kallaste
Foto: Eve Kallaste

Istanbuli reisides tasub kaaluda, kas mitte valida hoopis äriklass. See tagab mitte üksnes suurema jalaruumi, vaid ka väga olulise võimaluse läbida kiiremini passikontroll ja turvaväravad. Kui aga edasilennuni on aega või soovid lihtsalt selle hiiglasliku lennujaama rahvamelust puhata, siis on sinu päralt luksuslik VIP ala.

Foto: Eve Kallaste

Üks huvitav nüanss veel, mida tasub meeles pidada. Kui soovid Turkish Airlinesi lennul teha Istanbulis vaid vahepeatuse ja samal päeval ei ole sama lennukompaniiga uut lendu minemas, siis pakub see rahvuslik lennukompanii sulle võimalust tasuta hotellis ööbida, et järgmisel päeval edasi lennata.

Foto: Eve Kallaste

Jalad maast lahti ja turvalist lendu Istanbuli!

Foto: Eve Kallaste
Jaga
Kommentaarid