1. Aksumi kabel – Etioopia

Etioopia ortodoksi kiriku kõige pühamas paigas olevas laekas hoitakse Saalomoni ja Seeba aegseid pühasid, kivisse raiutud käsulaudu; lepingut jumala ja etiooplaste kui “valitud rahva” vahel. Kabelit valvav munk on väidetavalt ainus surelik, kes oma silmaga laegast näinud on.

2. Poveglia saar ja vaimuhaigla, Itaalia

Veneetsia lähedal asuvale pisikesele Povegliale kupatati sajandeid surnuid ja parandamatuid haigeid ning 1348. aastal isoleeriti saarele katku nakatunud veneetslased, et haiguse levikut linnas pidurdada. Praegu elavad seal kuuldavasti ainult vaimud ja kummitused.

3. Lascaux’ koopad, Prantsusmaa (pildil)

Paleoliitilised (kiviaegsed) koopamaalingud Lascaux’s on maailmakuulsad ja UNESCO valvsa kaitse all. Kuivõrd kardetakse, et turism unikaalse maalingutegalerii laastaks, on hallitusohus grotid 1963. aastast maailmale suletud.

4. Vatikani Salajased Arhiivid, Vatikani linnriik

Vatikani arhiivides hoitakse alles kõik paavstide kirjad, keelud, otsused ja dokumendid ning raamatupidamine. Ürikuid saab küll eritellimuse korras laenutada, kuid kõrvalistel isikutel on arhiividesse pääs võimatu.

5. Jiangsu Riiklik Julgeolekuhariduse Muuseum, Hiina

Siin on peidus enamik spioneerimismaterjali Hiina ajaloost – olulisim sellest 1920. aastaist, mil ilmavalgust nägi Hiina Kommunistlik Partei. Sissepääs välismaalastele rangelt keelatud.

6. Niihau, Hawaii, USA

Maalilise loodusega Niihau on suuruselt kuues saar Hawaii saarestikus. Turiste aga saarele peaaegu ei lasta, vaid saare omanikud (perekond Robinsonid), nende sugulased ja Ameerika merejalaväelased tohivad rahvasuus The Forbidden Islandiks nimetatud paradiisi külastada.

7. Pine Gap, Austraalia

Pine Gap on 18 kilomeetri kaugusel Alice Springsi linnast asuv kinnine satelliitjaam, kus teenib igapäevast leiba 800 inimest. Siingi spioneeritakse satelliitide abil ja peilitakse olukorda Hiinas, Venemaal ja Lähis-Idas. No trespassing!

8. Negevi Tuumakeskus, Iisrael

See aatomijaam ehitati 1958. aastal Dimona linnakese lähedusse. 1986. aastal pages endine jaamatehnik-hooldaja Mordechai Vanunu Suurbritanniasse ja andis Londonis välja saladused, mis Iisraelil varrukas olid. Totaalne ligipääsmatus, tuhanded turvakaamerad. Hiirgi ei lipsa läbi.

9. Ise Jingū, Jaapan

Šintoismi tähtsaim pühakoda ja jumalanna Amaterasu-ōmikami peakorter. Silma eest taraga varjatud Ise Jingū koosneb 125 suuremast ja pisemast templist. Turistid ei ole seal teretulnud.

10. Metroo-2, Moskva, Venemaa

Stalini ajal ehitatud salajane metrooliin jooksvat pealinlaste liinidega paralleelselt ja 200 meetrit maa all. Kurjad keeled räägivad, et Metroo-2 on Kaitseministeeriumi poolt siiani kasutatav, kuid kas ta tegelikult ka olemas on, ei tea keegi.