1. Korralda oma reis ise

Ära mine rühmareisile, kui see pole just spetsiaalne fotoreis. Keegi ei viitsi oodata, kui pildistamiseks rohkem aega vajad. Haruharva satud pildistamiseks ideaalse hommiku- või õhtuvalguse ajal mujale kui bussi. Mine üksi või sõbraga, kes on ülimalt tolerantne või pildistab samuti. Kindlusta oma tervis ja pagas.

Korralda oma reis ise – rühmareisid ei vii kunagi värvikate elanikega pisikestesse kohtadesse, nagu näiteks sellesse Rumeenia külla.

2. Tee eeltööd

Võõras kultuuriruumis on enne kellegi portree pildistamist hea siiski teada, kes need inimesed üldplaanis on, millised on nende väärtused ja missuguses maailmas nad elavad. Näiteks ei maksa mõne visuaalselt huvitava, kuid väga püha ja harda tseremoonia ajal inimeste hulgas trügida ning neid pildistamissooviga pidevalt katkestada. Seda, mis toimub sihtkohas, uuri juba enne lennupiletite ostmist.

Kirikud on keerulised kohad pildistamiseks - vali endale koht, kust avaneb piisavalt hea vaade, ent kus inimesi võimalikult vähe segaksid. Ära kasuta välku! See foto on tehtud aprilli alguspäevil Mägi-Karabahhis, kus taas puhkenud sõja ajal olid pealinna kirikud avatud 24 tundi ööpäevas ning kus rindele läinud kallite inimeste pärast algas iga paari tunni tagalt uus jumalateenistus.

3. Paki kaasa lähivõteteks sobiv objektiiv

Väga kindel valik on 50 mm objektiiv, mis on suurepärane portreede jaoks. Reisil, kus otsuseid tuleb teha väga kiirelt ja liikumisruum võib olla piiratud, pole see aga tihti piisavalt paindlik ega sobi ka olukorda, kus tahaksid rohkem tausta pildile saada. Mugav reisiportreede objektiiv on näiteks 17–55 mm suumobjektiiv, mis lubab vajadusel hoida viisakat distantsi, kuid soovi korral jäädvustada ka rohkem konteksti.

Liigu lähemale! Rongiaknast märgatud arbuusimüüja pildistamiseks tuli jaamas korraks rongist välja perroonile hüpata.

4. Kaamera tänaval kätte

Hoia kaamerat kogu aeg kaelas. Kui see on kotis, ei jõua sa selleni kunagi piisavalt kiiresti.

5. Pea meeles, sa ei ole loomaaias

Eriti Euroopast kaugemal muutub maailm eksootiliseks ja pööraselt põnevaks: iga tänaval vastu tulev inimene paneb vaimustusest kilkama ja kaamerat haarama. Hoia end tagasi, sa ei ole loomaaias. Austa kohalikke ja nende igapäevast rutiini. Küsi enne pildistamist luba. Jah, kindlasti ei ole inimene, kes on andnud loa ennast pildistada, enam nii loomulik. Kuid see on elementaarne viisakus ja harva ütleb keegi ei, enamik on sellisest tähelepanust meelitatud.

Need Vietnami lapsed olid Estravelleri kaanetüdrukuteks sügisel 2013.See hetk oleks läinud kaduma, kui kaamera poleks tänaval käies kogu aeg kaelas olnud.

6. Saa inimesega tuttavaks

Hea portreefoto saab teha ikkagi ainult inimesest, kellega on mingi side, kelle vastu on huvi, keda tahad mõista. Võta paar minutit, et temaga tuttavaks saada. Geniaalsed reisiportreede tegijad vajavad vahel alla tunni, et saada oma pildistatava kohta teada sama palju kui tavaline inimene kümne aastaga oma parima sõbra kohta.

7. Naerata

Mitte miski ei tööta paremini kui sõbralik naeratus. Isegi siis, kui pikem vestlus jääb keeleoskuse taha, on oma näoilme ja hääletooniga võimalik palju ära öelda ka ainult eesti keelt rääkides.

Naeratuste keel on kõige universaalsem maailmas.

8. Võta laps või koer kaasa

Kui inimestega vestluse alustamine tundub ikka kohutavalt raske, võta alustuseks lihtsamatele reisidele kaasa laps või kutsikas (laena kasvõi sõpradelt). Enam ei pea sa absoluutselt muretsema, kuidas võõrastega kontakti luua – see töö tehakse lihtsalt sinu eest ära.

Alati olgu kaasas lähivõteteks sobiv objektiiv – kunagi ei tea, kas modell viitsib rannaliivalt püsti tõusta või ei.

9. Palka kohalik tõlk

Kui eelarve lubab ja kui levinumate võõrkeeltega pole kohapeal midagi peale hakata, palka tõlk, kes tunneb nii kohalikku keelt kui ka kombeid. Enne teele asumist tee siiski täiesti kindlaks, et tõlk saab tõesti päriselt aru, et reisi eesmärk on saada häid portreefotosid.

10. Silmad on hinge peegel

Juba enne kaamera leiutamist teadis vanarahvas, et silmad on hinge peegel. Võta portreed tehes fookusesse silmad (või lähem silm, kui pildistad sellise nurga alt, et peab valima). Sõltub muidugi pildistamise ajal valitsevatest tingimustest, kuid reeglina saab mõlemad silmad fookusesse juba siis, kui ava on isegi f/3.5 või f/5.6.

Inimestega tuttavaks saamine loob alati hetki, mida juhuslikult pildile ei püüa. Eksootilistes kohtades on abi muidugi naeratusest ja viipekeelest, aga hea giid-tõlk on väga suureks abiks.

11. Kasuta suurt ava

Juhul kui taust ei ole kohutavalt tähtis, vali suur ava ning tõsta oma portreteeritav sellega nii pildi fookusesse kui vähegi võimalik (ehk mida väiksemat numbrit näitab F, seda suurem on ava). Taust ei jää niimoodi terav ning portreteeritav tõuseb selgemalt esile.

12. Liigu lähemale

Tavaliselt ei taha keegi oma portreefotole muud kui konkreetset inimest, nii et liigu pildistatavale nii lähedale, kui saad, et pärast fotosid liiga palju lõikama ei peaks.

13. Leia rahulik taust…

Õige taust on hea portreefoto oluline osa. Enamasti ei taha sa taustale palju müra, teisi inimesi, liiklust, prahti – ühesõnaga mitte midagi, mis tähelepanu endale tõmbaks. Vahel on parim lahendus see, et lihtsalt ootad portree jaoks õige taustaga kohas, kuni mõni huvitav inimene möödub.

Lõuna-Korea merenaisele jäi taustaks salakaval meri.

14. ... või näita taustal äratuntavalt keskkonda

Ehkki üldjuhul on portree puhul hea mõte hoida taust puhtana, et see portreteeritavalt tähelepanu ära ei tõmbaks, võiks reisifoto puhul proovida näidata, kus portree tehtud on – kuid ikka nõnda, et pildil oleks üks huvipunkt ja see oleks inimene.

Jaga
Kommentaarid