Möödunud aastal esitas haigekassale raviarvete tagasimakse taotluse rohkem kui 400 inimest, kel oli Euroopa Liidus reisimisel vaja läinud arstiabi, kuid neil ei olnud Euroopa ravikindlustuskaarti ja neil tuli arstiabi eest kohapeal ise tasuda. Sellisel puhul on küll võimalik koju naastes haigekassale esitada tagasimaksetaotlus, kuid kahtlemata võivad ootamatult suured väljaminekud tervishoiuteenustele rikkuda puhkusereisi. Kokku maksis haigekassa inimestele avalduste alusel tagasi 53 073 eurot. Kõige enam (99 juhul) vajasid inimesed arstiabi Soomes. 67 taotlust tervishoiuteenuste eest makstud kulude tagasimakseks esitati Saksamaa kohta ning 57 Prantsusmaa kohta.

Terviserikke ravimine välisriigis võib osutuda väga kulukaks. Seetõttu on oluline reisile kaasa võtta Euroopa ravikindlustuskaart, mis säästab liigsetest kuludest ning ebameeldivast asjaajamisest. Ravikindlustuskaardi esitamisel saavad Eesti Haigekassas kindlustatud inimesed ajutiselt teises liikmesriigis viibimise ajal vajaminevat arstiabi võrdsetel tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega.

Vajaminevaks arstiabiks loetakse teises liikmesriigis viibimise ajal ootamatult tekkinud terviserikke ravimist. See võib olla näiteks kõrge palavik, kõhuvalu, infarkt, õnnetuse tagajärjel tekkinud vigastus, näiteks luumurd vms. Euroopa ravikindlustuskaart annab õiguse vajaminevale arstiabile Euroopa Liidus ning lisaks ka Liechtensteinis, Norras, Islandil ja Šveitsis. Vajaminev arstiabi ei ole tasuta – maksta tuleb siiski patsiendi omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa hindades.

Euroopa ravikindlustuskaarti aktsepteeritakse ainult riiklikku süsteemi kuuluvates raviasutustes. Üldjuhul tasub eraraviasutustes tekkinud kulutuste, omavastutustasude ja riikidevahelise transpordi eest reisikindlustus, mistõttu soovitab haigekassa alati enne reisile asumist ka erakindlustuse vormistada.

Meelespea

  • Euroopa ravikindlustuskaarti on lihtne tellida interneti teel portaalist www.eesti.ee. Kaardi saab tellida oma kodusele aadressile ja see on tasuta.
  • Euroopa ravikindlustuskaarti ei tohi kasutada, kui ravikindlustus on lõppenud. Ravikindlustus ei võrdu kodakondsusega. Kui ravikindlustus ei kehti, kuid kaarti siiski kasutatakse, on haigekassal tulenevalt ravikindlustuse seadusest ja võlaõigusseadusest õigus nõuda patsiendilt tekitatud kahju hüvitamist.
  • Euroopa ravikindlustuskaart kehtib kolm aastat ja seda saab kasutada vaid koos isikut tõendava dokumendiga.
  • Kui reisite väljapoole Euroopa Liitu, on soovitatav teha reisikindlustus.
  • Haigekassa katab välisriigis saadud raviteenuste meditsiinilised kulud. Patsiendi enda kanda jäävad visiidi- ja omaosalustasud, sõidukulud jms.

Allikas: Kliinik.ee