Dubais asuv konsortsium, mis omandas laeva 2007. aastal ligi saja miljoni dollari eest, plaanis esialgu suursuguse aluse paigutada tuntud Dubai palmikujulise tehissaare tippu ujuva lukshotellina. Siis aga saabus majanduskriis ja isegi rikkad Dubai investorid pidid oma plaanidest lõpuks loobuma.

Vahepeal aga majandus maailmas siiski mingil määral kosus, naftahinnad tegid oma korrektuurid ning mis kõige tähtsam - investorid said tagasi oma usu suurejoonelistesse ja ulmelistesse projektidesse. Samas pole Dubai enam Queen Elizabeth 2 tulevane kodu, vähemalt seniste plaanide järgi. Nii võib laeva praeguse omaniku, investoreid ühendava QE2 Shippingu pressiteatest järeldada. 43-aastasesse laeva investeeritakse omanike sõnul veel 90 miljonit dollarit, et sellest saaks 400-kohaline luksuslik ujuvhotell. Ühtlasi lükati ümber ka kuulujutud, nagu oleks ajalooline reisilaev müüdud Hiinasse vanarauaks. Seda ei lubanud ka brittidega sõlmitud ostu-müügi leping.

18. oktoobril lahkub Queen Elizabeth 2 omal jõul Dubaist, et jõuda 1. novembriks Singapuri. Peale kolmepäevast peatust jätkab alus teekonda Hong-Kongi, kus tehakse samuti kolmepäevane peatus enne pikemat remontiminekut mõnesse Hiina laevatehase dokki. 2014. aasta alguses loodetakse luksushotell seni veel nimetamata Aasia reisisadamas pidulikult avada.

Queen Elizabeth 2 Sydneys.

1960ndatel valminud Queen Elizabeth 2 oli üle Atlandi laevareise opereeriva laevafirma Cunard Line tõsine proov konkureerida aina jõulisemalt kliente pikkadelt merereisidelt üle lööva lennuliiklusega. Sellepärast tehti uus Queen Elizabeth 2 eelmistest natuke väiksem, poole vähema kütusetarbega, vähem arvukama meeskonnaga ning siiski sama kiire, kui eelnevad Atlandi ületajad. 293,5 meetrit pikk, 12 tekiga, 1777 reisijat ning 1040 meeskonnaliiget mahutav reisilaev on praegustest maailma suurimatest küll oluliselt pisem (vt edetabelit), kuid laeva graatsilist kuju ja siseviimistlust peetakse ajalooliseks, mis vajab säilitamist.

Kuidas tundub, kas vanad kruiisilaevad sobivad lukshotellideks või oleks siiski mõistlikum oma viietärnimajutuse raha kindlal maal asuva öömaja peale kulutada?