Möödunud aasta oli meile kõigile, eriti aga neile, kes reisimist armastavad, halb: terrorirünnakud Pariisis ja Tuneesias, majanduslik krahh Kreekas ja pagulaskriis Vahemerel. Nende sündmuste varjud kummitavad uudistes kahtlemata edasi, kuid on üsna mitu põhjust, mis lubavad loota, et saabunud aasta tuleb rõõmsameelsem ja positiivsem.

Eriti siis, kui suudad end veenda asjadele selge pilguga vaatama ning julgeolekuolukorra pärast mitte liiga palju muretsema.

Loomulikult on tark kuulata viimaseid uudiseid paikade kohta, mida sa külastada kavatsed, kuid sama oluline on meeles pidada, et maailmas reisib ringi miljoneid turiste ning neid, kes rünnakutes kannatada saavad, on väga vähe.

Niisiis – mõned põhjused, miks võiks järgmise 12 kuu reisplaane tehes rõõmustada:

  1. Naudi eurotsooni. Inglise nael tugevneb, kuid enamust meist mõjutab siiski euro. Brittidele pole eurotsoon olnud nii soodne 2008. aastast saadik. Peaaegu kogu selle aja jooksul on 1 nael võrdunud 1.20 euroga, nüüd on aga suhe 1:1.40. Sellest tasub viimast võtta.
  2. Vaata kaugemale. Eriti hea hinnaga on praegu saadaval reisid Austraaliasse ja Uus-Meremaale. Samamoodi nagu Norra kroon on ka nael tõusnud rohkem kui 35 protsenti viimase kolme aasta jooksul, olles nüüd viimase kümne aasta tugevaimal tasemel. Järsku, pärast aastatepikkust kalli sihtkoha kuulsust, tundub Norra täiesti soodne. Samas on Türgi liir naela suhtes ligi 50 protsenti odavam kui kuus aastat tagasi. Aga kõige suure muutus on toimunud siiski Vene rubla suhtes. Naelte eest saab nüüd osta kaks korda nii palju rublasid kui kolm aastat tagasi. Kui te pole kunagi käinud Peterburis või Moskvas, võiks tänavune aasta olla odavaim aeg see reis ette võtta.
  3. Kasuta madalat naftahinda. Kanada, Norra ja Venemaa valuuta nõrkuse põhjuseks on nafta hind. Kulub üsna palju aega, et madal naftahind mõjutaks ka lennupiletite hinda. Kuid viimaks see siiski mõjub ning nüüdseks saab Lennutranspordi Assotsiatsioon tõdeda, et lennupiletite hinnad langesid 2015. aasta kaheksa kuuga viie protsendi võrra. Tundub, et trend jätkub ka käesoleval aastal ning kõige rohkem mõjub see pikkadele lendudele, kuna kütuse absoluutmaksumus on sel juhul suurem kui lühikeste vahemaade korral. Seega on oodata madalamaid piletihindu Kagu-Aasiasse ja Austraaliasse. Nõrk dollar Austraalias ja Uus-Meremaal on lisapõhjus kaalumaks just maakera kuklapoolele reisimist.
  4. Madal autokütuse hind. Kui lendamine sulle ei meeldi, reisi autoga. Kütusearve tuleb tunduvalt odavam kui aasta või kaks tagasi. Oma autoga sõitmise korral hoiad kokku kulusid rendiautole. Rentimisest võib mõnikord kujuneda üsna stressirohke, ebameeldiv ja ootamatute tasudega protsess.
  5. Külasta linnu. Klassikalised reisisihtkohad nagu Pariis, Rooma ja Veneetsia pole viimastel aastatel populaarsed olnud, neis paigus on liiga palju turiste. Eriti esmakülastajad Hiinast ja Kaugu-Aasiast on ummistanud nii Louvre’i kui Püha Markuse väljaku, muutes need tõeliselt ebameeldivateks sihtkohtadeks. Keegi küll ei soovi seda, kuid tegelikkuses vähendab mure turvalisuse pärast just selliste turistide arvu käesoleval aastal tõenäoliselt üsna kindlasti. Sinule võib see aga olla võimaluseks nautida neid klassikalisi paiku suhteliselt rahulikus õhkkonnas ja tunda, et oled teretulnud.
  6. Naudi traditsioonilisi ameeriklaste lemmikuid. Teine asi, mis tõenäoliselt Euroopasse reisivate turistide arvu 2016. aastal kahandab, on novembris, pärast Pariisi terrorirünnakuid avaldatud USA riigidepartemangu soovitus, mille kohaselt on üle Atlandi ookeani reisimine Ameerika Ühendriikide kodanikele kõrgenenud riskiga tegevus ning need, kel vähem närvi, loobuvad reisimisest. See aga tähendab, et teiselt poolt Atlandi tulevate turistide arv väheneb ja meil tekib võimalus lisaks klassikalistele turismilinnadele külastada paiku, mida eelistavad ameeriklased. Näiteks Positano, Toscana, paljud Šotimaa kuulsaimatest vaatamisväärsustest ja ajaloolistest golfiradadest.
  7. Kuluta. Kuna ameeriklased on ühed suurimatest kulutajatest puhkajate seas ning neile meeldib peatuda kallimates ööbimiskohtades, on tõenäoline, et parimad hotellid jäävad oma klientidest tänavu ilma. Otsi häid pakkumisi nelja- ja viietärniliste hotellide seast.
  8. Mängi kalendriga. Ülestõusmispühasid tähistatakse sel aastal varakult, juba 27. märtsil. See tähendab, et enamikus koolides on vaheaeg 25. märtsist 11. aprillini. Kuni mai lõpuni tekib umbes seitsmenädalane periood neile, kes armastavad reisida koolivaheajavälistel aegadel – see on väga hea uudis. Lennufirmad, hotellid ja villade omanikud võitlevad sel ajal harilikust enam selle nimel, et sind enda kliendiks haarata. Turul peaks olema palju häid pakkumisi. Ja broneerimisega pole vaja kiirustada – ootamine võib lagedale tuua veelgi paremaid hiliseid pakkumisi.
  9. Kaalu puhkusepaketi ostmist. Ebakindlatel aegadel võiks kaaluda võimalust korraldada reis reisikorraldaja vahendusel. Sest neil on seaduse järgi kohustus tagada sinu turvalisus, aidata lahendada probleeme, kui midagi juhtub valesti minema ning sooritada ettemaks, kui soovid näiteks oma puhkusel viibimist pikendada. See ei tähenda, et pead reisima grupiga või broneerima reisibrošüürist terve nädala kuhugi päikeselisse paika. Saad ka reisikorraldaja juures just sulle sobiva reisi kokku panna, nautida rahalist kaitset ja hoolitsust, mida reisibüroos pakutakse.
  10. Muretse korralik reisikindlustus. Odavaima asemel uuri pisut kallimaid variante ning vaata, mida need sisaldavad. Kaks katet, mida standardpaketis pole, on järgmised: lõpptarnija rike, mis kaitseb sõltumatuid reisijaid näiteks lennufirma pankroti puhul; reisi katkemine, mis kaitseb selliste sündmuste korral nagu õhuruumi sulgemine või välisministeeriumi nõuannete muutumise, kui pead oma reisi tühistama ning sul pole reisikorraldajat, kes vastutuse enda kanda võtaks.