Valitsusvastased protestijad tahavad selle käiguga hoida turiste üldvalimiste ajal ja hiljem pealinnast eemal.

Valitsusvastaste plaanidele on reageerinud Tai turvaettevõtted, olles kõrgendatud valmisolekus.

Rahvusliku julgeolekunõukogu juht Paradorn Pattanatabut ütles Reutersile: "Olukord on pingestunud ja meil võib vaja minna karmimaid meetmeid. Turvafirmad on selleks praegu valmis."

Linna sulgemine turistidele võib kesta ettearvamatu aja - alates viiest päevast kuni paarikümne päevani. Opositsioon blokeerib linna ööpäevaringselt, suletakse ristmikud ja võidusamba ümbrus, linna peamised transpordisõlmed.

"13. jaanuarist alates ei tohi senine valitsus enam edasi tegutseda," ütles protestijate juht Suthep Thaugsuban oma kõnes, mis avaldati Bangkok Postis. Samuti kuulutas ta, et võit valitsuse üle saavutatakse veel sel kuul.

Protestijad nõudsid peaminister Yingluck Shinawatra tagasiastumist. Yingluck saatis Tai valitsuses 9. detsembril laiali peale paaripäevaseid proteste, kuid väljapakutud valimised veebruaris, kus ta suure tõenäosusega taas võidab, ei rahulda protestijaid ning nad on palunud ka sõjaväelt abi enda toetamiseks.

26. detsembril muutusid meeleavaldused vägivaldseks, kui vihased protestijad üritasid vallutada valimistele registreerimise keskust. Politseinik ja meeleavaldaja hukkusid kokkupõrkes, paljud said haavata.

Demonstrandid süüdistavad Yinglucki oma eksiili põgenenud vastuolulise venna mõju all olemises. Tema vend on endine valitsusjuht Thaksin Shinawatra.

Peaminister peab oma mandaati, mis saadi demokraatlikel valimistel 2011. aastal siiani kehtivaks, kuid meeleavaldajad, keda toetavad Demokraatlik Partei, rojalistid ja jõukad äriperekonnad, nõuavad sellest hoolimata peaministri lõplikku tagasiastumist, et võimaldada määratud "rahvakogul" võim üle võtta, teatas Reuters.