Virmalised on omapärane vikekaarevärviline ilmastikunähtus – taevas keerlevad-küütlevad rohelised, punased, kollased, roosad, lillad ja valged tuled. Virmalised põhjustajaks Päikeselt lähtuvate laetud osakeste (nn päikesetuule) kokkupõrked Maa atmosfääri osakestega.

Kokkupõrgete tagajärjel põrkavad osakesed atmosfääris allapoole, umbes 60-250 miili kõrgusele meie peade kohale ning moodustavad seal erineva värviga kujusid. Virmalisi võib näha Alaskal, Kanadas, Gröönimaal, Islandil, Skandinaavia põhjaosas (Eestis harva) ning Venemaal.
Island on üks populaarsemaid sihtkohti, kus virmalisi vaadelda saab. Ning Icelandairi pardaajakirja sõnul on parim aeg selleks detsembrist veebruarini.

Paljud turistid rendivad ööks või paariks auto ning sõidavad Reikjavikist välja, metsikusse loodusesse. Kuna virmalised on päikesest miljoneid kordi hämaramad, neid päevasel ajal ei näe. Mida enam põhjapoole sõita, seda pikem on öine aeg ning virmaliste nägemise võimalus suureneb.

Loodes asuv Westfjordsi regioon on populaarne virmaliste vaatluspaik mitmel põhjusel. Thingvelliri rahvuspark on teine hea valik, seal asub ka Landmannalaugari geotermaalne piirkond.

Käsiraamatus selgitatakse, et virmaliste teket pole võimalik täpselt ennustada, kuid neile viitab geomegnetiline aktiivsus, mida mõõdetakse Kp indeksiga. Seal, kus see on kõrgem, näitavad ennast tõenäoliselt ka virmalised. Mida suurem Kp indeks, seda suurem on võimalus virmalisi kohata.

Paljud Islandi hotellid pakuvad virmalisehäire teenust. Selge taevas ja väike kuu võimaldavad virmaliste vilkumist paremini näha. Mida kaugemal sa valgusreostusest (ehk valgustatud kohtadest) oled, seda suuremad on su šansid. Samas – väga erksad virmalised on hästi jälgitavad ka linnades ning isegi läbi õhukese pilvekihi. Vaat et kõige kaunimaid vaateid saab nautida lennukist, kui salongis tuled ära kustutada.

Nagu ühele korralikult juhendmaterjalile kohane, selgitatakse selles ja virmaliste ajalugu, kirjeldatakse müüte ja virmalistesse puutuvat folkloori. Jaapanis ja Hiinas näiteks usutakse siiani, et laps, kes sünnib n-ö virmaliste all, saab eluks kaasa hea õnne ja kauni välimuse. Islandi folkloorist on teada, et kui rase naine silmitseb üksiksilmi virmalisi, sünnib laps kõõrdsilmsena, kuid sünnitusvalud tavalisega võrreldes on väiksemad.

Käsiraamatusse on lisatud ka mäng, millega igaüks ise omale virmalisi tekitada saab – mängides faktoritega, mis mõjutavad selle imekauni loodusnähtuse tugevust ja värve.

Allikas: lonelyplanet.com