Toome teieni kümme kõige jubedamat lugu, mis ühe lennureisijaga juhtuda võib.

Okse, salmonelloos ja 13-tunnine lennureis

Kujuta ette, et sa oled lennureisil, mis kestab 13 tundi ja sinu kõrval istub reisija, kes põeb kõhuviirust. Nüüd kujuta ette, et sellise kõhuviirusega reisijaid on lausa 25 tükki ja neil kõigil on kohutavalt paha olla. Ka sind ajab oksele ja sul on kõhupobleemid. Aga sa oled lennukis Boeing 747-400, milles on kokku 10 tualettruumi. Täpselt selline kogemus on inimestel, kes sõitsid 2013. aasta augustikuus Tšiilist Austraaliasse.

Tõenäoliselt saadi haigus ülemaailmselt noortepäevalt, mis leidis aset Brasiilias. Kui lend maandus Sydney lennujaamas, ootas reisijaid kiirabi. Kolm inimest olid nii halvas seisus, et nad viidi lennukist kanderaamil minema. Lennuk läks karantiini ja see desinfitseeriti. Terviseametnike sõnul on peaaegu kindel, et noored said haiguse ülemaailmsel noortepäeval, mitte lennureisi ajal.

Aprillikuus suundus Allegiant Air’i lennureis Las Vegasest Duluthi suunas, kuid oli sunnitud tegema tagasipöörde, sest lennukil oli parv mesilasi. Lennufirma pressiesindaja sõnul lendas mesilasparv lennuki tuuleklaasile ja suurem osa lendas ka lennuki mootorisse, mistõttu oli terve lennukisalong täidetud tugeva väävlihaisuga. See tekitas mõnedes inimestes paanikat ja lennumeeskond otsustas tagasi pöörata. Rohkem kui 160 lennureisijat pandi uuele lennukile ja nad maandusid Duluthi linnas Minnesota osariigis vaid kaks tundi hiljem, kui esialgu planeeritud oli.

1. juulil sattus Los Angelesest Austraaliasse suunduv kahekorruseline Qanatas Airways’i lennuk olukorda, kus vesi voolas mööda teise korruse koridori ja lekkis alumise korruse rahvale justkui vihmasaju. Lennuk pidi suunduma tagasi Los Angelesesse ja maandus turvaliselt tund aega peale õhku tõusmist uuesti Los Angelese lennujaamas.

Lennukil oli ka telekomöödias “Community” mängiv näitlejanna Yvette Nicole Brown. Ta kirjeldas seda lennureisi kui miskit väga hirmutavat. Ta lisas, et vee lekkimise pärast olid lennuki vahekäigud nagu jõed. Austraalia Chanel Seven Network’i sõnul tungis vesi esimesele korrusele ja ujutas vihmana turistiklassi üle.

Lennufirma sõnul ei tekitanud leke ohtlikku olukorda ja lennuki kapten otsustas tagasi keerata reisijate mugavuse huvides.

Juunikuus oli Los Angelesest Philadelphiasse suunduvatel lennureisijatel kohutav kogemus, kui ühel hetkel roojas teenistuskoer otse lennukisalongi vahekäigu põrandale. Õnnetult kombel olid lennukis otsa saanud salvrätikud, mistõttu voolasid koera väljaheited mööda vahekäiku laiali. Pask lehkas niivõrd rõvedalt, et paljudel reisijatel hakkas füüsiliselt halb, vahendab New York Daily News.
Seetõttu oli lennukipiloot sunnitud tegema hädamaandumise Kansas City Missouri lennujaamas, kus koristusmeeskond puhastas terve lennuki roojast, vahendab NBC Philadelphia.

Lennureisja Steve McCall’i sõnul roojas koer lennuki vahekäiku kahel korral. Peale esimest korda said kõik salvrätikud otsa, kuid õnnetul kombel otsustas koer kergendada end vahekäiku veel ühe korra. Selle peale teataski lennukipiloot, et nüüd tuleb teha hädamaandumine.

2007. aastal vabandas Continental Airlines puudulike tingimuste pärast reisijate ees, kes suundusid Amsterdamist New Ark’i, Ameerikasse. Nimelt hakkas keset lennureisi WC üle ajama, mis tähendas, et kõik väljaheited voolasid mööda vahekäiku laiali.

Lennureisija Collin Brocki sõnul ei ole ta end elus mitte kunagi nii solvatuna tundnud. Ta lisab, et tundis end füüsiliselt ahistatuna ja hüljatuna. Brock oli sunnitud istuma väljaheidete kõrval seitse tundi.

Continentali pressiesindaja sõnul tegi lennuk Iirimaal Shannonis hädamaandumise, et probleem lahendada. Probleem lahendati ja lennuk alustas reisi Ameerika suunas, kui probleem ilmnes taas. Selgus, et keegi oli lasknud potist alla latekskinda, mis ummistas poti ja tekitas probleemi.

Tavaliselt ei lähe paljud inimesed lennukisse ilma kõrvatroppideta. Küll aga oleksid kõrvatropid pidanud olema lausa kohustuslikud American Airlines’i lennureisil eelmisel aastal, mis sõitis Los Angelesest New Yorki suunas. Üks sõnakuulmatu lennureisija segas kõiki pardal olijaid, kui ta ei kuuletunud korraldusele lõpetada Whitney Houston’i laulu “I Will Always Love You” laulmist. See sundis piloodi tegema hädamaandumise Kansas City rahvusvahelises lennujaamas.

Lennujaama pressiesindaja Joe McBride’i sõnul oli lennukil ka relvastatud pardasaatja, kes rahustas naise maha, pani ta käed raudu ja viis ta lennuki maandudes õhusõidukist välja. Hiljem lasti naine süüdistusi esitamata vabaks.

Mõned lennureisijad aetakse lennukist minema, sest nad käituvad ebaviisakalt või on liiga purjus. Märkimisväärne on juhtum 2010. aastast, kui Air Canada Jazz lennuk suundus Charlottetownist Prints Edwardi saarelt Montreali suunas ja ühel reisijal paluti lahkuda, sest ta haises kohutavalt.

Mehe läheduses istunud naine ütles väljaandele The Guardian, et inimesed sosistasid ja jõllitasid teda. Üks teine lennureisija kirjeldas mehe lõhna kui midagi talumatut. Reisijate sõnul lükati lend 15-20 minutit edasi, sest lennufirma töötajad suunasid mehe lennukist minema. Teadaolevalt lendas haisev mees sama firma lennukiga järgmisel päeval soovitud sihtkohta.

Eelmisel aastal suundus purjus mees Iceland Air’iga Reykjavikist New Yorki suunas. Mees oli ennast tollimaksuvabast alkoholist purju joonud ja seetõttu teibiti ta kleeplindiga istme külge kinni. Foto mehest levis sotsiaalmeedias kui kulutuli. Lennukis olnud reisija sõnul püüdis purjus mees naissoost kaasreisijat kägistada. Purjus mees karjus ka, et lennuk kukub alla. Niisiis otsustasid kaasreisijad mehe tooli suruda ja tõmbasid talle teibi ümber. Hiljem viidi mees lennukist välja. Lennufirma kinnitab, et selline vahejuhtum leidis aset ja lisab, et lennukites ongi taolisteks juhtumiteks plastist kinnituspaelad ja teip.

Ühel United Airlines’i lennul, mis suundus Dulles’i rahvusvahelisest lennujaamast Ghana suunas, läks kakluseks istekoha pärast. Esialgu algas kõik süütust vaidlusest, kuid tüli kulmineerus kaklusega, mistõttu tulid mängu isegi Ameerika sõjaväe õhujõudude hävituslennukid.

Lennureisjate sõnul lahenes tüli üsna kiiresti ja reis sai rahulikult jätkuda. Piloot otsustas pöörduda Dulles’isse tagasi ja lennuliikluse juht suunas lennuki sõitma paar tiiru, et kütust kulutada, et lennuk saaks maanduda. Lennukit saatsid hävituslennukid, mis tõusid Andrews’i õhujõudude baasist, kui reisilennuk sisenes taaskord Washinton, D.C õhuruumi. Reisijale süüdistust ei esitatud.

33-aastase Jessica Benneti jaoks oli see tõenäoliselt jubedaim lennureis elus, sest üks lennureisija otsustas lüüa tema 19-kuust last 2013. aasta veebruaris Delta Air’i lennul, mis suundus Minneapolisest Atlanta suunas. Bennet ütles föderaalsele juurdlusbüroole, et lend oli kohe-kohe jõudmas sihtkohta ja oleks varsti hakanud maanduma. Laps aga hakkas nutma ja 60-aastane Joe Ricey Hundley otsustas last lüüa. Föderaalse juurdlusbüroo sõnul ütles mees: “vaigista oma neegrititt” ja lõi last näkku. See tekitas lapsele vasaku silma alla kahjustuse ja ta hakkas veel rohkem nutma. Benneti sõnul oli Hundley purjus ja talumatu ning vingus, et Benneti poeg on liiga suur, et istuda ema süles. Juhtumi avalikustamise järel kaotas Hundley töö AGC Aerospace & Defence’is ja kandis 8-kuuse vanglakaristuse ning vabandas kohtus lapse ema ees.

Allikas: weather.com