Tegemist on täiesti loodusliku fenomeni ehk fütoplanktoni plahvatusliku õitsemisega, mis muudab tavalise tumeda merevee Bosporuse ja Kuldsarve rannikul helesiniseks, vahendab news.com.au.

Seda põhjustavad mikroskoopilised organismid, mis on Türgi suurimast linnast põhjas asuva Musta mere üleujutanud.

Keskkonnaspetsialisti Berat Haznedaroglu sõnul on see iga-aastane ja täiesti normaalne nähtus. „Tänavu aga selle vahega, et on olnud rohkem vihmaperioodi, mis on kandnud toitained Sahara kõrbest Musta merre, mis omakorda on loonud optimaalsed tingimused sel fütoplanktonil nii suurel määral õitseda," selgitas Haznedaroglum, kes töötab Istanbuli avalikus Bogazici ülikoolis keskkonnateaduste instituudis.

NASA avaldas hiljuti satelliidifoto Mustast merest kommentaariga, et konkreetse fütoplanktoni näol on tegemist liigiga coccolithophore.

Need mikroskoopilised organismid on kalade, karpide ja teiste mereelukatele toiduks, aga samas võivad nad ka olla mereelule ohuks, kui nende pealetung veest hapniku suures osas ära tarbib.

Bosporuse väin eraldab Euroopa Aasiast, aga ühendab ka Musta mere Marmara merega ning on seetõttu üks eriti tiheda liiklusega meretee.