Elustilist on veetnud talvekuud Taimaal Phuketil koos väikese lapsega, kes sinna minnes oli 5-kuune ja tulles 11-kuune, nii et tema kogemusi tasub usaldada. Mida on vaja teada väikelapsega Taisse reisimisel?

Esmalt on vaja ikkagi palju julgust ning positiivset mõtlemist — kõik läheb hästi! Lapsega Tais talve veetmine tähendab mõnusaid sooje õhtuid, igapäevast ujumist soojas merevees, lapse riietamist vaid lühikestesse pükstesse ja maikasse ning tänu päikesele äärmiselt positiivset olemist, rõõmu ja õnne. Väikelapsel on hea olla, kui vanematel on hea.

1. Lennureis. Eestist saab Taimaale otselendudega, kuid soodsam võimalus on pikalt ette ostes kasutada liinilende, mis on vähemalt ühe ümberistumisega. Samas lapsega reisides on kõige mugavam siiski otselend. Alla aastase sülelapsega on lihtsam lennata, sest tema jaoks on tegevuse leidmine lihtne ning ka uneaeg on pikk. Leia lapsele lennukis tegemist — raamatud, kõrinad, erinevad mängud, kasvõi tahvelarvuti. Ole lennureisi ajal rahulik, ära närveeri, sest laps tunnetab seda suurepäraselt. Kõik läheb hästi. Varu lennureisile ka mähkmeid ning varuriideid ja ravimeid, sest lend on pikk ning kunagi ei tea, mis võib lennuajal juhtuda. Meie 5-kuune beebi magas enamiku lennuajast, pärale jõudes olid vanemad ilmselt palju väsinumad kui beebi ise, ent kohalejõudmise rõõm on suur!

2. Riided. Phuketil on ööpäevaringselt väga soe, seega vajab laps vaid mähkmeid ning ringi liikudes maikat ja lühikesi pükse. Turult ja poodidest leiab väikestele lastele riideid, beebiriided on enamjaolt müügil Phuketi suurte kaubamajade lastepoodides.

3. Temperatuur. Keskpäeval tõuseb õhutemperatuur üle 30C ning päikese käes on lapsega olemine küllalti raske. Hoidu varju ja kasuta peakatteid, soovitav on lapsega liikuda hommiku ja õhtu poole, kui temperatuurid on talutavad. Kasuta ALATI päikesekaitsekreemi, vähemalt faktoriga 50 õhtusel ajal ja päevasel ajal faktoriga 100. Väldi lapsel (ja ka endal) otsest päikest. Phuketi haiglad tegelevad iga päev ülekuumenenud ja päikesest põlenud lastega ning seda on väga valus vaadata. Hoia end ja oma last otsese päikese eest!

4. Jalgsi liikumine. Phuketil ei ole kõnniteid, välja arvatud kuurorti keskustes nagu Patong, Kata või Karon. Olemasolevad kõnniteed ei ole korralikud ning üldiselt on kõnniteed rahvast täis, mis teeb käruga liikumise raskeks. Nai Harnis, Cape Panwal, Chalongis kõnniteed puuduvad, lapsega tuleb liikuda tee ääres. Samuti ei leia Phuketilt laste mänguväljakuid, kuhu minna aega veetma. Kindlasti on mänguväljakud suuremates hotellides.

5. Roller või auto. Kui on soov liikuda lapsega kaugemale saare otsa, siis on esmane soovitus kasutada taksot, sest see on kõige turvalisem viis, ent siiski väga kallis. Taimaal ei ole laste turvatoolid kohustuslikud, seega on tavapärane vaatepilt, kus lapsed istuvad kolmekesi rolleri peal koos ema või lausa ema-isaga. Autodes ei pea lapsed olema turvavööga kinnitatud (seda ei kontrollita), seega vastutad oma lapse turvalisuse eest vaid sina ise. Rolleriga liikumiseks on vaja julgust ja oskust. Väikese beebi saab võtta kõhukotiga tagaistuja kõhu peale ning niimoodi liikudes pidada meeles, et ettevaatlikus, tähelepanu ja tasakesi liikumine on kõige olulisemad. Autot rentida on Phuketil suhteliselt mõttetu, sest Phuketi teed ei ole ehitatud tänasele liikluskoormusele vastavaks ning ummikud on igal pool. Lisaks peaksid teadma, et kui juhtub õnnetus, siis välismaa turist jääb selles pea alati süüdlaseks. Ole hoolas!

6. Loodus. Kuigi otsus, millist liiklusvahendit kasutada, on raske, tuleks kindlasti kogu Phuketile tiir peale teha, sest ilusaid paikasid on Phuketil väga palju. Cape Panwa, Nai Harn, Phuket Town, põhja poole jäävad Kamala ja Surin on kindlasti külastamist väärt. Samuti tasub minna uudistama elevante, Phuketil on ka väike loomaaed. Avasta Phuketit, ka väikelapsega! Pea jällegi meeles, et parim aeg liikumiseks on hommiku- ja õhtupoolik.

7. Lapsesõbralikud taid. Taidele meeldivad väikesed beebid. Ära üllatu, kui sinu last hakatakse pildistama või tullakse näpuotsaga katsuma. Heledate juustega sinisilmne beebi on nende jaoks kui loodusime. Lisaks pidi valgenahalise väikese lapse puudutamine tailastele õnne tooma. Seega ole valmis pidevaks tähelepanuks väikelapsega liikudes.

8. Toit. Kui beebi on veel rinnalaps, siis on väga lihtne, sest ei pea väikelapse toidu pärast muretsema. Kui aga väikseke alustab maitsete proovimisega, siis suuremates supermarketites on müügil suur valik beebipüreesid. Näiteks Chalongis asuv Villa Market pakub suurt valikut import toidukaupu. Pane tähele, et lihaga püreede leidmine võib olla vaevaline, sest neid on valikus ülimalt harva. Suuremad lapsed, kes söövad juba täiskasvanute toitu, leiavad restoranide menüüst kindlasti midagi sobivat. Riis, kana, muna on kõikide restoranide menüüdes. Lapsele toitu tellides küsi alati üle, kas toit on vürtsikas või mitte. Menüüdest leiab kindlasti ka vähem vürtsikaid tooteid, mida sobib lastele anda.

9. Imetamine. Tailased on ühed tolerantsemad inimesed maailmas, seega ei pane mitte keegi tähele sind last imetamas. Taid on ise ses osas väga avameelsed ning pole ime, kui mõnes poes müüja, sel ajal, kui soovid maksta, imetab oma väikest beebit. Tai naised peavad kohe pärast lapse sündi tööle minema ning seetõttu võib näha paljusid naisi töötamas, sülelaps süles.

10. Ujumine. Phuketil on väga palju randasid. Soe vesi, liivarand, päike — mida veel soovida? Kõige parem ujumiskoht väikeste lastega suplemiseks on Nai Harnis asuv jõesuue, seal käivad ka kohalikud lastega ujumas. Eriti rahvarohke on pühapäev, mil tailastel on ainus puhkepäev ning see veedetakse tihti perega mere ääres pikniku pidades. Merelained võivad väikelaste jaoks olla ohtlikud, seega tasub kasutada ujumiseks hotellibasseini või mere äärde minnes lapsi kindlasti pidevalt jälgida. Igal aastal tuleb uudis supelrandades uppunud välismaalastest, seega ole hoolikas ja tähelepanelik!

11. Vaktsineerimine. Taisse minekul ei ole vaja väikelast lisaks vaktsineerida. Kuna esimesel aastal on väikelaps nagunii koormatud erinevatest vaktsineerimistest, siis lisavaktsiini teha ei ole vaja. Juhul kui Taimaale minek satub lapse riikliku kava järgi vaktsineerimise ajaks, siis Phuketi rahvusvahelises haiglas saab lapse vaktsineerida. Kasutataks maailmatuntud ravimitootjate vaktsiine, kaasa antakse vaktsiinikood, mille perearst saab Eestis hiljem vaktsineerimispassi kanda. Vaktsineerimine läheb maksma u 50€ ning seda ei kata reisikindlustus.

12. Kindlustus. Kuhu iganes reisides on mõistlik sõlmida reisikindlustus. Taimaale minnes peaks olema see lausa kohustuslik, sest kaugel maal võib kõike juhtuda. Loe läbi tingimused ning ära hoia kindlustuse pealt kokku, sest õnnetuse korral on see sulle suureks abiks. Mis ohud sind varitsevad — õnnetused, sääskedega leviv Dengue palavik, rotaviirused, külmetus (konditsioneerist). Puhkuse ajal võib ootamatusi ette tulla!

13. Sääsed. Õhtuti, kui temperatuur hakkab langema, ilmuvad sääsed. Suuremates asulates neid palju ei ole, ent looduslikes kohtades on sääsed parvedena kohal. Seega tasub kasutada sääsetõrjet, müügil on nii Off kui ka sidrunheinaga looduslik sääsetõrje vahend. Juhul kui peatud looduslikes kohtades, siis on soovituslik sääsetõrjet kasutada, sest sealsed sääsed levitavad ohtlikku Dengue viirust. Kolmandal Tais veedetud kuul juhtus meie perega olukord, kus nakatusime kõik korraga Dengue palavikku ning sellisel juhul oli lähedal asuv haigla vaid suureks plussiks, sest Denguesse nakatudes tuleb käia pidevalt haiglas kontrollis, et verenäitajad ei läheks halvaks. Halvimal juhul on vajalik haiglaravi.

14. Ööbimine. Ööbimise valikul tasub arvesse võtta, et lähedal oleks pood, kust iga päev saaks vett ja värskeid puuvilju osta. Kogemusest võib öelda, et tee kindlaks lähimate haiglate asukohad, sest kunagi ei tea, kui väikelapsega tuleb keset ööd haiglasse minna. Lapsesõbralikud piirkonnad on Cape Panwa ning Nai Harn, kuid ka Kata, Surin, Kamala on rahulikumad kohad, kus lapsega peatuda. Paljudes hotellide läheduses ja turismipiirkondades on palju väikeseid toidupoode — tuntuim ilmselt Tesco ning 7/11 poed.

15. Poed. Phuketil on mitmeid suuri kaubamajasid. Chalongis asuvast Villa Marketist leiab suure valiku läänetooteid. Phuketi keskel asub suur kaubamaja Central Festival, kus on tuntud läänebrändid Next, Zara, McDonalds jne. Alkohol on samas hinnaklassis nagu Eestis, välja arvatud kohalik rumm. Veinid on kallid tänu importimisele, kohalik õlu on väga maitsev ning kuumas ilmas kosutav. Lapsele tasub pakkuda pidevalt vett, sest vedelikukaotus on kiire tekkima. Mineraalide taastamiseks on poodides ja restoranides müügil soodavesi.

16. Mähkmed. Mähkmeid leiab nii kohalikest poodidest kui ka kaubamajadest. Müügil on nii Pampersid kui ka kohalikud mähkmeid. Kohalikud mähkmed ei jää kvaliteedilt kuidagi alla Pampersile, seega tasub ka kohalikke mähkmeid proovida. Kuuma ilmaga on lapsel lihtne tekkima higilööve, seega varu endale tsinksalvi ning proovi just kohalikke mähkmeid, mille tootmisel on arvestatud hingava materjaliga.

17. Haiglad. Phuketile minnes tee kindlaks haiglate asukohad ning otsusta, kuhu vajaduse korral saaksid minna. Phuketil on haiglad kohalikele, mille kvaliteeditaset ei oska hinnata, kuid ka uhked rahvusvahelised haiglad, kus räägitakse inglise keelt. Just need rahvusvahelised haiglad elavad n-ö kindlustuse rahade eest, sest teenuste hinnad on seal väga kallid. Näiteks tuleb 3-ööpäevase haiglasoleku eest tasuda vähemalt 1000€. Üldiselt on turistidel kindlustus olemas ning just see teebki haiglateenused kalliks, ent samas pakutakse häid tingimusi juhuks, kui peaksid arstiteenust vajama. Meie pere külastas Phuket International Hospitali mitmeid kordi. Lapsel tekkis kahel korral kõhulahtisus ning eelpool mainitud kogu pere tabanud Dengue viiruse tõttu tuli mitmel korral analüüse anda. Siinkohal oli suureks abiks AIG reisikindlustus, mis kõik kulud seoses haigestumisega kattis.

18. Ja veel. Proovi kindlasti Taimaal tai kööki — erinevad curry’d, austrikastmes toidud, Tom Kha ja Tom Gai, grillitud hiidkrevetid, Massaman — need on kõik maailmas tuntud toidud, mida tasub proovida. Astu sisse sinna, kus einestavad kohalikud — seal on soodne hind ning maitsvad toidud. Proovi kindlasti ka tai massaaži, mis on ülimalt hea ja väga soodne. Harrasta joogat — Phuketil on palju erinevaid joogastuudioid, leia endale sobiv. Proovi kindlasti värsket kookost — värske kookosmahl on tervisele väga kasulik!

Kokkuvõtvalt võib öelda, et Tai on naeratuste maa, kus on mõnus puhata ning sooja suve nautida. Väikelapsega minekut ei pea pelgama, aga veelkord öeldes — piisav eeltöö ning positiivne mõtlemine kogu reisi ajal on väga oluline!

Allikas: Elustilist