Koht: Araabia Ühendemiraadid

Sobilik aeg reisimiseks: novembrist märtsini keskmiselt 25 °C, festivalide toimumisajad, hea aeg kõrbesafariteks; aprillist oktoobrini on keskmine temperatuur 35 °C ringis.

Kellele: peredele, paaridele. Noortel ja eriti naistel võib olla keerukam piiri ületada.
Põnevad kohad: Palm Jumeirah – maailma suurim tehissaar ja üks tuntumaid turismiobjekte Dubais; Dubai Marina – Jumeirah kuurordikeskus, hiigelsuur rajatis pilvelõhkujate ja rannapromenaadiga The Walk; Burj Khalifa – 160korruseline hoone, vaateplatvorm 124. korrusel. Deira turg; Bastakia piirkond – traditsioonilise arhitektuuriga vana meremeeste ja kalurite linn; Dubai Mall – üle 1200 poega kaubanduskeskus; Emirates Mall – väiksem kui Dubai Mall, ent kuulsaks saanud pigem suusamäest juurdeehituse poolest, kus saab soovi korral kelgutada, suusatada ning lumelauaga sõita.

Tuntuimad rannad: avalikud rannad on näiteks Al Mamzar Park (u 7 km Dubai keskusest) ja Jumeirah Beach (15 km Dubai keskusest). Jumeirah Beach on tuntuim, kaetud peene lumivalge liivaga ja pakub imekaunist vaadet türkiissinisele merele. Igal hommikul viivad hotellide bussid kliente tasuta erinevatesse hea tasemega avalikesse randadesse.
Hinnad: eine soodsas restoranis 7,5 €, importõlu (0,33 l) 8 €, kohalik õlu (0,5 l) 8 €, cappuccino 4,11 €, vesi (0,33 l) 0,25 €, banaanid (1 kg) 1,44 €.
Nõuanne: Araabia Ühendemiraatides ei ole lubatud avalikult alkoholi tarbida. Politseinikud liiguvad ringi ka tsiviilriietes, et korrarikkujaid karistada. Ainsad kohad alkoholi tarbimiseks on litsenseeritud restoranid ja baarid. Riietuda ja käituda tuleks konservatiivselt. Elukaaslasele võiks viidata kui abikaasale, sest abieluvälised suhted on taunitavad. Kui jootraha ei ole lisatud arvele, on viisakas jätta 10–15% summast.

Koht: Iisrael

Sobilik aeg reisimiseks: aprillist novembrini, aktiivsele liikujale hea kuu on veebruar.

Kellele: peredele, paaridele, üksikreisijatele.
Põnevad kohad: Timna park, Surnumeri, Jeruusalemm, Petra – „Roosipunane linn“. 
Tuntuimad rannad: Surnumeri.
Hinnad: eine soodsas restoranis 14 €, importõlu (0,33 l) 6,4 €, kohalik õlu (0,5 l) 6,3 €, cappuccino 3 €, vesi (0,33 l) 1,62 €, banaanid (1 kg) 1,8 €.

Nõuanne: Paljud ärid peavad puhkust ehk sabatit, mis algab reede päikeseloojangul ja kestab pühapäeva päikeseloojanguni. Proovi ära kohalik ja ehtne hummus ning falafel. Tel Avivi Carmeli turult leiad kõige värskemaid puuvilju, köögivilju, oliive, liha ja juustu. Iisraelis ei ole ametlikku hotellitärnide süsteemi. Enamik hotelle pakub koššertoitu (juudi traditsioonide järgi valmistatud vereta, lisaaineteta jm roog). Jootraha on tavaks anda 10% arvest.

Koht: Maroko

Sobilik aeg reisimiseks: märtsist novembrini, detsembrist veebruarini on jahedam, mõõdukad 19°C on märtsis-aprillis ja oktoobris-novembris.

Kellele: peredele, paaridele, üksikreisijatele.
Põnevad kohad: Maroko looduse märksõnadeks on mäed, Atlandi ookean ning Sahara kõrb. Marokos on ka kaks rahvusparki (Tazzeka ja Tubkal) ning 40 loomareservaati jm kaitseala.

Tuntuimad rannad: Sidia, Legzira Plage, Asilah, Tamara Plage, Martil, Sidi Kaouki.
Hinnad: eine soodsas restoranis 3,5 €, importõlu (0,33 l) 2,7 €, kohalik õlu (0,5 l) 2,2 €, cappuccino 1,4 €, vesi (0,33 l) 0,3 €, banaanid (1 kg) 1 €.
Nõuanne: Konservatiivne islamimaa. Riietu ja käitu konservatiivselt. Islami traditsioonide kohaselt ei ole elusolendite jäädvustamine lubatud – tänaval inimest pildistades küsi luba! Jootraha jätmine ja hinna üle kauplemine on Marokos reegliks. Restoranides on soovitatav jätta jootraha 5–10% ulatuses arve summast. Ka taksojuhtidele ja giididele on kombeks jätta jootraha.

Koht: Madeira, Portugal

Sobilik aeg reisimiseks: aasta läbi. Jaanuarist aprillini on keskmiselt 17 °C, oktoobrist jaanuarini sajab kõige rohkem vihma.
Kellele: peredele, paaridele, üksikreisijatele, aktiivse spordi harrastajatele (veesport, matkamine, golf).
Põnevad kohad: Funchali aiad – pargid, eraaiad ning botaanikaaiad; Santana teemapark – vabaõhumuuseum Madeira ajaloost, traditsioonidest ja kultuurist; Porto Moniz – looduslikud mereveebasseinid, mis on moodustunud laavast miljoneid aastaid tagasi; Porto Santo – kohalikud Kariibid.
Tuntuimad rannad: Madeira rannad on enamasti kiviklibused ja tumeda liivaga. Funchalis ei ole liivarandu. Päevitada ja ujuda saab hotelli basseinialal või tasulistes merevee-ujulates. Saare ainus pisike liivarand asub Calheta külas saare lõunarannikul u 30 km Funchalist. Madeiralt on laevaühendus u 47 km kaugusel asuvale Porto Santo saarele – 9 km kollase liivaga rannajoont. Laev peatub Lobo Marinhos.
Hinnad: eine soodsas restoranis 8 €, importõlu (0,33 l) 2 €, kohalik õlu (0,5 l) 1,5 €, cappuccino 1,3 €, vesi (0,33 l) 0,9 €, banaanid (1 kg) 1 €.

Nõuanne: Madeira saar on loodusesõprade ja matkajate paradiis. Peamiseks vaatamisväärsuseks on saare lopsakas loodus, eukalüpti- ja loorberipuumetsad, aasta läbi õites troopilised aiad ja pargid. Mägisel maastikul on üle 2000 km vanu niisutuskanaleid levada’sid, mille ääres paiknevad matkarajad pakuvad põnevust erineva sportliku vormiga matkajaile. Madeira on ainus koht maailmas, kus aastasadu tagasi rajatud levada’de süsteem on täies ulatuses säilinud ning kasutusel tänapäevalgi.
Jootraha jäta 5–10%.

Koht: Gran Canaria, Kanaarid

Sobilik aeg reisimiseks: aasta läbi. Detsembrist aprillini on keskmine õhutemperatuur u 22°C, detsember on kõige vihmasem. Suvekuud on kõikidel Kanaari saartel väga palavad.
Kellele: pered, surfarid, üksikreisijad, paarid.
Põnevad kohad: Dunas de Maspalomas – kõrb mere ääres; Caldera de Bandama – 200 meetrit sügav vulkaanikraater, sobilik matkajatele; Pozo Izquierdo – tuuline rannik surfaritele; Palmitos Park – Kanaari saarte suurim loomapark, kuhu kuuluvad ka mereelukad.
Tuntuimad rannad: Anfi del Mar, Las Canteras, Maspalomas, Amadores, Playa del Ingles, Playa Taurito.
Hinnad: eine soodsas restoranis 8 €, importõlu (0,33 l) 2,40 €, vesi (0,33 l) 0,77 €, banaanid (1 kg) 1,42 € (keskmine hind Numbeo.com andmetel).
Nõuanne: teistest pisut soodsam kuurort on Puerto Rico. See on väike, aga piisava mõnusa meluga. Puerto Ricost jalutuskäigu kaugusel asub teine, armsate restoranidega ja veel väiksem kuurort Amadores. Kui otsid suuremat kohta, siis külasta Playa del Inglési. Kõige kuumemad kuud on juuli, august ja vahel ka september. Vihma sajab harva. Jootraha on tavaks anda 10% arvest.



Koht: Tenerife, Kanaarid

Sobilik aeg reisimiseks: aasta läbi. Detsembrist aprillini u 22 °C.

Kellele: peredele, paaridele, üksikreisijatele, aktiivse spordi harrastajatele (nt veesport, sukeldumine, matkamine).

Põnevad kohad: Teide vulkaan ja rahvuspark; Santa Cruz, Loro Parque ja Siam Park – peredele; mitmed matkarajad; vaalade ja delfiinide vaatlused; Güimari püramiidid; Masca mäekuru.

Tuntuimad rannad: Playa Del Duque, Costa Adeje, Playa Paraiso, Playa Fañabe, Playa de las Américas, Los Christianos, El Medano jne.

Hinnad: sarnane teiste Kanaari saartega.

Nõuanne: Kui saare lõunaosas on valitsev kuiv kliima, siis põhjaosas on vihmasajud sagedasemad. Sõiduteed on heas korras, ent mägedes väga kitsad. NB! Hoia isiklikel asjadel silm peal, väga palju esineb vargusi!

Koht: Lanzarote, Kanaari saared

Sobilik aeg reisimiseks: aasta läbi. Detsembrist aprillini u 22 °C.

Kellele: peredele, paaridele, üksikreisijatele, surfaritele.

Põnevad kohad: Timanfaya rahvuspark; Jameos del Agua – vulkaanipurske tagajärjel tekkinud koopad; Jardin de Cactus – kaktuste aed. 

Tuntuimad rannad: Playa Francesa, Playa de Papagayo, Playa Chica, Playa Flamingo, Playa Blanca jne.
Hinnad: sarnane teiste Kanaari saartega.

Nõuanne: Saare plussiks on looduskaitsealad, rahulik puhkus, jalutamine kaunite vaadetega radadel, aktiivne puhkus mägijalgrattamatkajatele. Saarte vahel saab liikuda praamiga. 


Koht: Fuerteventura, Kanaari saared

Sobilik aeg reisimiseks: aasta läbi. Detsembrist aprillini u 22 °C.

Kellele: peredele, paaridele, üksikreisijatele, aktiivse spordi harrastajatele (surfamine, purjelauasõit, parasailing, golf).

Põnevad kohad: Soolamuuseum, Antigua piirkond, Betancuria, botaanikaaed, Zarza mägi. Saarel on üle 150 km liivarandu ja türkiissinine vesi.
Tuntuimad rannad: El Castillo, Caleta de Fuste, Corralejo, Sotavento, Esmeralda, La Concha jne.

Hinnad: sarnane teiste Kanaari saartega.

Nõuanne: Igal saare omavalitsusel on oma taksoteenindus, mistõttu saad taksoga ringi tiirutada ainult ühe omavalitsuse piires. Pikemateks reisideks kasuta bussi. Alates 1987. aastast toimub Fuerteventural novembrikuus tuulelohede festival! Kraanivesi on üldiselt väga soolane, seda ei soovitata juua.

Koht: Pattaya ja Koh Chang, Tai

Sobilik aeg reisimiseks: aasta läbi, eestlastele eriti hea oktoobrist märtsini.

Kellele: peredele, paaridele, üksikreisijatele.
Põnevad kohad: Ayutthaya – iidne Siami Kuningriigi pealinn; Wat Yan tempel – ainus Tai kuningapere kaitse all olev templikompleks; Kao Kheo loomaaed – vabaõhuloomaaed; kus loomad elavad vabalt.
Tuntuimad rannad: Koh Changil White Sand Beach, Klong Prao, Kae Bae Beach. Pattayal Põhja-Pattaya ja Jomtieni rand; Dongtani, Pratumnaki ja Naklua rand.
Hinnad: eine soodsas restoranis 3 €, importõlu (0,33 l) 2 €, kohalik õlu (0,5 l) 1,7 €, cappuccino 1,7 €, vesi (0,33 l) 0,3 €, banaanid (1 kg) 1 €.

Nõuanne: Püüa vältida retki elevantidel. Väga paljudes kohtades on elevandid selleks treenitud ohtra vägivallaga ja peavad päevi veetma võigastes tingimustes. Leidub vähe kohti, kus elevandid võivad elada inimese armastava käe all.
Tais on lapsed eriti hinnatud ja armastatud pärlid. Kohalikud võivad pere noorimatele kõikjal lehvitada ja maiustusi pihku pista.
Tais tavaliselt ei oodata jootraha, aga kombeks on jätta kliendile raha tagasi andmata, kui summa ei ületa 10 bahti. Hotellides ja vaatamisväärsuste juures on tavaliselt u 10% jootraha arvele lisatud.

Koht: Sri Lanka

Sobilik aeg reisimiseks: oktoobrist-novembrist märtsini; keskmine temperatuur on aasta läbi 25–30 °C. Hoovihmade aeg lääne- ja edelarannikul kestab maist septembrini, idarannikul ja põhja pool oktoobrist veebruarini. Ülejäänud aeg on päikeseline ja kuiv.

Kellele: paaridele, üksikreisijatele, matkajatele.
Põnevad kohad: Sigiriya – müstilise kindluse varemed 5. sajadist, kõige unikaalsemad Sri Lankal; Polonnaruwa – iidne kompaktne linn 12. sajandist kolme suure Buddha kujuga; Colombo – pealinna moodsad hotellid, restoranid ja ostukohad; Yala rahvuspark sadade eksootiliste ja metsikute loomadega; Adam’s Peak – Sri Lanka väidetavalt ilusaim ja kõige püham koht, kus saad saarest hingematvaid vaateid nautida.

Tuntuimad rannad: Beruwala ja Bentota, Hikkaduwa, Unawatuna ja Galle, Mirissa, Uppuveli, Nilaveli ja Trincomalee. Majutuskohad asuvad saare läänerannikul parimate randade läheduses. Valdavalt peene liivaga rannad, kuid leidub ka paar kaljust randa, kus ei saa tellida lamamistooli ega päevavarju.
Hinnad: eine soodsas restoranis 1,4 €, importõlu (0,33 l) 2,8 €, kohalik õlu (0,5 l) 2 €, cappuccino 2,5 €, vesi (0,33 l) 0,3 €, banaanid (1 kg) 0,8 €.

Nõuanne: Jootraha on populaarne. Restoranides on see sageli teenuse hinna sisse arvutatud, küll aga loodavad jootraha saada autojuhid, giidid, hotelliteenindajad. Keskmine jootraha summa on 100 Sri Lanka ruupiat. Sri Lanka toidud on võrratud ja võta neist maksimumi! Kui tahad massidest eemale, liigu põhja poole.

Koht: Vietnam

Sobilik aeg reisimiseks: oktoobrist märtsini; keskmine temperatuur on 25–30 °C.

Kellele: paaridele, üksikreisijatele.
Põnevad kohad: Da Lat – 1500 m kõrgusel merepinnast asuv linn, huvitava arhitektuuri ja meeldiva kliimaga; Mekongi delta – kuulsaim Vietnami looduslik objekt, Lõuna-Vietnami eluallikas; Ho Chi Minh; Cu Chi maa-alused tunnelid, 120 km pikkune võrgustik, mis aitas nii Vietkongi mässulistel kui ka provitsi inimestel sõja eest varjuda.

Tuntuimad rannad: Mui Ne, Ham Thien, Ke Ga.
Hinnad: eine soodsas restoranis 1,5 €, importõlu (0,33 l) 0,8 €, kohalik õlu (0,5 l) 0,7 €, cappuccino 1,6 €, vesi (0,33 l) 0,2 €, banaanid (1 kg) 0,8 €.

Nõuanne: Templites ja pagoodides tasub end katta. Ei tasu silitada väikeste laste pead või näidata avalikult vaimustust beebide üle. Usutakse, et selline käitumine meelitab ligi kurje vaime ja haigusi. Jootraha küll ei oodata, aga see võetakse rõõmuga vastu. Luksuslikumad hotellid ja restoranid lisavad arvele 5–10%.

Koht: Goa, India

Sobilik aeg reisimiseks: oktoobrist aprillini; keskmine temperatuur on 28 °C.
Kellele: peredele, paaridele, üksikreisijatele.
Põnevad kohad: Dudhsagari kosed, Arpora ööturg, Fontainhase linna värvikad majad, Naval Aviation Museum ehk mereväe lennundusmuuseum, Mangeshi tempel.

Tuntuimad rannad: Mandrem, Agonda, Baga, Candolim, Cavelossim. Põhja-Goas Arambol, Morjim, Vagator, Arpora, Baga, Calangute, Candolim, Sinquerim ja Ashwem. Lõuna-Goas Velsao, Utorda, Betalbatimi, Colva, Benaulim, Varca ja Canacona.
Hinnad: eine soodsas restoranis 2,7 €, importõlu (0,33 l) 1,3 €, kohalik õlu (0,5 l) 0,8 €, cappuccino 1 €, vesi (0,33 l) 0,2 €, banaanid (1 kg) 0,6 €.

Nõuanne: Lõuna-Goas asub enamik luksushotelle. Põhjas on rohkem autentsust, soodsamad hotellid, rohkem melu ja ostuvõimalusi. Kas või väikestki jootraha ootavad kõik teenindajad – 10 ruupiat teeb sinust oodatud külalise ka järgmisel korral. Kerjustele ei maksa raha anda. Narkootiliste ainete (sh kanepi) tarbimine on ametlikult keelatud ja võib tuua kaasa 10-aastase vangistuse. India politsei on väga range. Avalikus kohas suitsetamine ja alkoholi tarbimine on keelatud.

SUUSAREISID

Koht: Bergamo, Itaalia

Tuntumad kuurortid: Alta Valtellina, Val di Sole, Val Rendena, Paganella, Val di Femme, Val di Fassa, Val Gardena.
Hinnad: eine soodsas restoranis 15 €, importõlu (0,33 l) 5 €, kohalik õlu (0,5 l) 4,5 €, cappuccino 1,4 €, vesi (0,33 l) 1,1 €, banaanid (1 kg) 1,5 €.

Nõuanne: Jootraha jäetakse teenindavale personalile 5–10%. Restoranides makstakse leiva (hoolimata sellest, kas sööd või mitte) ja lauas teenindamise eest lisatasu. NB! Takso kasutamisel küsi takso hinda enne taksosse istumist! Apartmendi koristamine on lisatasu eest!

Koht: Lyon, Prantsusmaa

Tuntumad kuurortid: Alpe d’Huez, Les 2 Alpes, Les 3 Vallées, Paradiski.
Hinnad: eine soodsas restoranis 12 €, importõlu (0,33 l) 4 €, kohalik õlu (0,5 l) 5,5 €, cappuccino 2,7 €, vesi (0,33 l) 1,3 €, banaanid (1 kg) 1,9 €.

Nõuanne: Jootraha lisatakse arvele kuni 15%. Kui seda ei tehtud, on viisakas jätta 5–10%.
NB! Apartmentides küsitakse sularahadeposiiti või krediitkaardi numbrit. Koristamine on lisatasu eest!

Artikkel ilmus ajakirjas Traveller, mis on alates 2000. aastast ilmunud Estravelleri järeltulija.