Kuna kanepi kasvatamine ja müük on Kim Jong-uni ranges režiimis täiesti legaalne, on see ühtlasi ka hea moodus vaestel talumeestel head raha teenida kraami piiri taha müües, vahendab news.com.au.

Põhja-Korea piirilinn Rason - n-ö erikokkuleppel toimiv majanduslik tsoon - on muutunud kanepimüügi keskmeks. Märkimisväärne on kindlasti ka sealse kanepi üliodav hind - 4 eurot kilo eest.

„Rasoni inimesed ostavad suurtes kogustes yeoksami (nii seda kohalikud kutsuvad - toim.) kohalikelt, maksavad kilo eest 30 Põhja-Korea jeeni (umbes 4 eurot - toim) ning müüvad selle siis Hiina turul kasusaamise eesmärgil kallimalt maha," vahendab allikas.

Rason on Põhja-Hamgyongi piirkonna provints, mis piirneb Hiina ja Venemaaga.

Külastajatel on linna sisenemiseks tarvis eriviisat. Selle taotlemine toimub Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis ning seda väljastavad keskvalitsuse kõrged ametnikud.

Kommunistlikus Hiinas on kanepi omamine, müük, transportimine nii meelelahutuslikul kui ka meditsiinilisel eesmärgil illegaalne ning karistused selle vastu eksinutele on väga karmid.
Põhja-Koreas seevastu kasvatatakse kanepit 1980. aastast saadik ning seadus klassifitseerib seda kui õli toorainet.

Riigi eelmine liider Kim Il Sung julgustas inimesi yeoksami kasvatama, et vähendada küpsetusõli puudust, mis tekkis 80ndate alguses. Paljud inimesed kasvatavadki kanepit tänini sel põhjusel, kuid enamik yeoksamist kasvab metsikult, olles levinud minevikus kasvatatud taimedelt loodusesse.

„Rasoni tolliametnikel on täielik arusaam sellest, et kuivatatud yeoksam võib olla ohtlik, aga nemad võtavad seda kui looduse viljakust ning lubavad hiinlastel võtta seda ilma igasuguste piiranguteta," vahendas väljaandele allikas.

Põhjakorealased on varasemalt kasutanud marihuaanat ka kui jänesesööta. Toit tegi jänesed silmnähtavalt rõõmsamaks.

Nüüd on põhjakorealased aru saanud, et see põllukultuur võib tuua väga hõlpsat tulu. Kanepit kasvatatakse teiste põllukultuuride vahel, näiteks maisipõllul.