Ehitusplatsi piirdeseinad, mis Ryugyongi hotelli (hüüdnimega Maailmalõpu hotell) ehitustsooni piirasid, tõmmati hiljaaegu maha. Seinade mahavõtmine tõi päevavalgele kaks uut kaldteed, mis 3000-toalisse hotelli viivad ning suure punase propaganda sildi, mis kuulutab, et Põhja-Korea on maailma juhtiv tuumajõud, vahendab news.com.au.

See, kas Ryugyongi ehitusega pärast piirdeseinte eemaldamist ka jätkatakse, selgub ilmselt tulevatel aastatel, või oli see liigutus vajalik vaid selleks, et hotelli ümber asuv maa-ala paremini ära kasutada.

Möödunud aasta lõpul läksid liikvele kuulujutud, et hotelli lubatakse juba esimesi külalisi, kuna hoonele paigaldati aknaid ja viis aastat tagasi seati hoone külge ka telekommunikatsioonimast.

USA uudistekanali NK Newsi valduses olevalt videolt näeb, et detsembris võis näha ülemisel kahel erineval korrusel ka tulesid põlemas, millest võib järeldada, et hoone kõige kõrgematele korrustele on saadud püsiv elektrivarustus.

Samal ajal käis Põhja-Korea pealinnas Pyongyanis kohal ka Egiptuse arendusfirma Orascom, et arutada hotelli tulevikku.

Orascom on Põhja-Korea telekommunikatsiooni ettevõtte Koryolinki suuromanik, kes paigaldas kurikuulsale hotellile 2008. aastal aknaid 400-miljoni dollarilise telekommunikatsiooni tehingu varjus.

Hoone enda ehitusele on kulunud ligi 600 miljonit dollarit, kuid pika ehitusperioodi järel on selgunud ka mitmed ehitusvead - mõned neist väidetavalt lausa parandamatud - kõverad liftipüstakud ning ebakvaliteetselt valatud betoon. Hotelli on lausa nimetatud maailma ajaloo halvimaks suurehitiseks.

Hotelli ehitustööd algasid 1987. aastal toonase riigipea Kim II-sungi ajal eesmärgiga tuua rohkem turiste Põhja-Koreasse. Ehitus seiskus 1992. aastal, mil Nõukogude liit kokku varises. Rahavood Põhja-Koreasse taastusid alles järgneval kümnendil, mil sai ka hotelli ehitusega tasapisi jätkata.

Kui hotell ka ühel päeval valmis saab ja külalistele avatakse, siis viimased arengud annavad lootust, et valmimiskuupäev on lähemas tulevikus kui seni arvatud, tuleb külalistel arvestada küllap ka sellega, et iga nende sõna ja liigutus on võimudele teada.