Hostelworld.com annab igal aastal välja hostelimaailma kõrgeimaid autasusid -
, mida sõidavad kätte saama hosteliomanikud üle maailma. Parimateks osutusid valdavalt Euroopa öömajad.

Eestis saab samal põhimõttel samuti edetabeli kokku panna, kuna Hostelworldis uueneb majutusasutuste hinnang pidevalt. Iga külastaja saab hindeid anda nullist 100 protsendini. Piisava hulga arvustuste kohal arvutatakse kokku keskmine hinnang protsentides.

Need kümme hostelit, mis on saanud praegu külastajatelt kõrgeimad hinded, on järgmised.

1. Old Town Backpackers, Uus 14, Tallinn

Hinne: 99% (335 hinnangut)

Sajale protsendile ehk pea täielikule meeldimisele läheneva hinnanguga hostel peab sihtrühmaks seljakotirändureid, kes saavad oma kompsu rahus keset vanalinna noortepärases majutusasutuses maha visata. Odava voodi leiab mõnes pakutavas kuuekohalises ühistoas või hiljuti lisandunud privaatsemates tubades. Iga sisseastuja saab alati tasuta kuuma teed. Oma hinnangutes peavad külalised peamiseks plussiks hosteli väiksust ja seda, et see asub vaiksel tänaval, nii et öine kära vanalinnas väga ei häirigi.

2. Viru Backpackers, Viru 5, Tallinn

Hinne: 94% (390 hinnangut)

Viru Backpackersis võtsid Reisijuhi vastu Portugali neiud, kes palusid kindlasti ära mainida, et kaardi seinal ja erinevad illustratsioonid hostelis on nemad ise teinud A-wire.com rühmituse nime all.

Hostelis on kümme privaatruumi ja kohvi ning teed saab igal ajal tasuta. Lisaks pakutakse hinna sees ka hommikusööki. Ühiselu toimub teleka ja tasuta WiFiga varustatud ühisruumis. Kes tahab, saab ühisköögis ka süüa valmistada.

Üldiselt on kõik arvustused olnud positiivsed, isegi kärarikas Viru tänav pole miinuseks märgitud, kuna ülakorrusel asuvasse hostelisse kostab linnakära nõrgalt. Küll imestas üks soomlane, et majutusasutuses ei osanud keegi kohalikku keelt.

3. The Monk's Bunk, Tatari 1, Tallinn

Hinne: 92% (378 hinnangut)

Ka Monk´s Bunk on saanud omale võimsad seinamaalingud. Hosteli mänedžer Jaanika tutvustas meile, et Monk`s Bunk, Tallinn Backpackers, Viru Backpacers ja Knight`s House, mis edetabeli esikümnes asuvad, on kõik tegelikult sama firma hallata. Hostelimaailm on väike, vähemalt Eestis.

Monk´s Bunk asub Vabaduse platsi läheduses Tatari tänava alguses, kust kulub vaid mõni minut jalutamiseks vanalinna õhtumelusse. Saabujad saavad tasuta tervitusnapsu ja nad juhatatakse "hullude eestlastega" tutvuma, kui soovivad pubituuri vanalinnas. Et õhtuti igav ei hakkaks, kui kehv ilm ei luba näiteks linna peale minna, saab osa võtta hosteli teemaõhtutest: kostüümipidudest, kokteiliõhtutest, karaokevõistlusest jms. Koos teistega saab maitsta koduseid sööke.

Hosteli tutvustuses hoiatatakse, et tegemist on nn peohosteliga, kus liiga rahulikku elu ei maksa loota. Sellepärast võidakse ka üle neljakümneaastased tagasi saata (või õigemini küll saadetakse nad ettevõtte teistesse hostelitesse, näiteks Viru Backpackersisse või Knight House´i, kus on rohkem privaatsust ja rahu).

Arvustustes kiidetakse hosteli lõbusaid tasuta pubituure ja koduseid lõunasööke.

4. Red Emperor Hostel, Aia 10, Tallinn

Hinne: 92% (347 hinnangut)

Austraalia hostelipidaja loodud majutus Tallinnas pakub võimalust kohalikega kokku puutuda hosteli all asuvas baaris. Kui eelmine majutusasutus piiras pigem vanemate külaliste vastuvõttu, kellele kärarikas peomeeleolu võib väsitav olla, siis siin tahetakse näha üle 18-aastaseid, kuna tegemist on alkoholiga kaupleva asutusega.

2011. aastast avatud hostel pakub tasuta kuumi jooke ja WiFit, pehmeid voodeid (parimaid, nagu kinnitab hostelis töötav Luke) ning õhustikku, mis meenutab hubast kodu koos võimalusega pidutseda uute sõpradega.

Arvustustes peetaksegi seda hostelit kõige paremini sobivaks just tudengipidudele, natuke vähem seljakotiränduritele. Aga siiski väga hea koht, leiavad enamus külastajaid, kui veel ka ruumi natuke rohkem oleks.

5. Tabinoya - Tallinn's Travellers House, Nunne 1, Tallinn

Hinne: 91% (110 hinnangut)

Ilmselt tuleb paljudele ootamatusena, aga Tallinna vanalinnas on ka Jaapani hostel, mida peab jaapanlane. Vaid sajakonna meetri kaugusel Raekoja platsist juhatab majutusasutusse kulunud kellanupp. Sisse astudes tuleb jalanõud ära võtta.

"Tabinoya" tähendab eesti keeles "Ränduri maja". Ööbida saab kaheksakohalistes ühisruumides ja neljakohalistes naiste ruumides, lisaks on ka privaatsed toad.

Arvustajad kiidavad vaikset ja privaatset elu, ehkki mõni vanem külastaja on ära märkinud ka liiga palju trepiastmeid, mis selle mõnusa privaatsuseni viivad. Asukoht ja personali sõbralikkus on saanud kõrged hinded.

6. Knight House, Rüütli 18, Tallinn

Hinne: 91% (64 hinnangut)

Teutooni rüütlite residentsis pole just kuigi tihti võimalik ööbida. Knight House, nagu nimigi reedab, ongi ajaloolises muinsuskaitse all olevas rüütliresidentsis. Seitsmes toas pakutakse stiilset majutust privaatsetes ja ühistubades. Terrassil saab isegi grillida.

Sajaprotsendiliselt on hinnatud hommikusi pannkooke, natuke on aga midagi logisenud vannitoas veebruarikuiste arvustuste põhjal.

7. Euphoria, Roosikrantsi 4, Tallinn

Hinne: 90% (629 hinnangut)

Hostel on muusikasõbralik: kui keegi on muusik mõnest bändist ja on nõus hotelli ühisruumis külastajate meelt lahutama, saab ta tasuta majutuse.

Hostelit peavad kohalikud muusikainimesed. Kahetunnised ekskursioonid linna on tasuta. Kiidetakse suhteliselt vaikset asukohta Roosikrantsi tänaval, kust on siiski vaid mõni minut jalutada vanalinna. Kuna fuajees saab proovida erinevaid muusikainstrumente, siis paaril arvustajal on see kõrva jäänud ja nende arvates lausa ideaalselt vaikne seal pole. Samas on majutus soodne, asukoht hea ja personal sõbralik.

8. Tallinn Backpackers, Olevimägi 11, Tallinn

Hinne: 89% (1220 hinnangut)

Hostelworld.com valis Tallinn Backpackersi eelmise aasta parimaks hosteliks Eestis. Hinnatakse sõbralikku kodust atmosfääri ja võimalust suhelda ning tuttavaks saada seljakotiränduritega igalt poolt maailmast. Õhtul minnakse koos välja ööeluga tutvuma - keegi ei pea üksi sukelduma tundmatusse baari- ja klubiellu.

Tasuta saun ja luksuslik vannituba on külastajatelt saanud maksimumpunktid. Ainuke asi, mida mitmeid aastaid parimaks hosteliks Tallinnas hinnatud majutusasutusele ette heideti, olid populaarsusest tingitud probleemid - personal ei jõudnud iga kord piisavalt kiiresti koristada ja mõnikord moodustusid ka pesemisssabad. See koht pole siiski omaette vaikuses ja rahus puhkajale, tegemist on raju peohosteliga, kus leitakse uusi sõpru ja seiklusi.

9. Looming Hostel, Kastani 38, Tartu


Hinne: 86% (140 hinnangut)

Loomingu hostelis lubatakse vaikust ja rahu - väike butiikhostel on sisustatud 99% ulatuses taaskasutatud materjalidega. Majutusasutus asub väga loomingulises kohas - Noor Eesti Loomekeskuse juugendstiilis hoone pööningukorrusel. Saadaval on kahe-, nelja- ja viieinimesetoad, kus asuvad voodid on saetud välja vana palkmaja juppidest.

Loomingu tubade seintel on kasutatud ehituspoodidest ning ka eraisikutelt saadud värvijääke, voodiraamideks on vana puit, mis on jäänud järele majade renoveerimiprotsessist, voodipesuna kasutatakse 4-5 tärni hotellide ülejääke, kardinatena veskist päris jahusõelumiskangast jne. Väiksemate detailidena (võtmehoidjad, nagid, uksenupud) on kasutatud fantaasiat ja ernevaid lahendusi - kangast, veinikorke, vanu võtmeid jne.

Hostelis sorteeritakse ja pakutakse ka külastajatele võimalust sorteerida jäätmed 6-te erinevasse liiki: (paber ja papp; biolagunev; ohtlikud jäätmed (peamiselt patareid, akud); olmeprügi, segapakend (metall, plast, kile); pandipakend)

Ennekõike on Looming Hostel mõeldud keskkonnateadlikule kliendile, kes oskab väärtustada nii Loomingu elukorraldust kui ka seda, kuidas hostel sisustatud on.

Samas võtab Looming alati heameelega vastu seljakotireisijaid, lastega peresid ja kultuuriteadlikumaid külastajaid, kes otsivad kodust ja mugavat ööbimiskohta.

10. Fat Margaret´s, Põhja Puiestee 17, Tallinn

Hinne: 85% (399 hinnangut)

"Paksu Margareeta" lähedal vanalinnast mõneminutilise jalutuskäigu kaugusel asuv hostel võib väljast küll väsimuse märke reeta, kuid sees asub puhas ja lihtne öömaja. Varahommikul saab end värskendada tasuta saunas ja basseinis. Lihtsus ja odavus on selle öömaja märksõnad - nagu kommenteerijadki on öelnud, ei ole põhjust kaheksaeurose voodikoha eest suurt midagi ette heita ja palju tahta. Ja ega ei olegi - peale kohatise jaheduse nii üldises atmosfääris kui tubade temperatuuris, nagu mõned arvustajad märgivad.

Fat Margaret´s Hosteli kahene tuba.