Igal aastal koostatav globaalne pensioni-indeks (The Annual Global Retirement Index) paneb ritta maailma parimad kohad pensionäridele vanaduspuhkuse veetmiseks. Kui sihtkoha elu-olu on selleks piisavalt odav, siis võib soojamaapuhkus tulla odavamgi, kui talvel siin kodus ahju kütta või küttearveid maksta. Globaalne pensioni-indeks leiabki iga-aastaselt üles just sellised maad, mis vanaduspõlves oleksid mugavad ja taskukohased.

2015. aasta parimad pensinäripõlve veetmise kohad asuvad soojades riikides üle maailma - Aasiast Ladina-Ameerikani, Euroopast rääkimata. Kõik edetabelisse saanud riigid on turvalised, odavad ja mugavad, kus saab end kergesti sisse seada. Edetabeli pani kokku International Living paljude ekspertide abiga.

Ecuador tuli selle-aastases TOP-is esikohale, kogudes indeksis 92,7 punkti sajast võimalikust. See riik on ideaalne kahes kategoorias: kinnisvarahindade poolest (nii ost kui üür) kui parima kliima pärast.

Lisaks hindadele meelitab riik pensionäre ka soodustustega. Üle 65-aastased saavad suuri allahindlusi lennupiletitelt, millega lennatakse alates Ecuadorist, poole hinnaga saab spordiüritustele, ühistranspordiga sõita ning kinno.

Ecuadoris kulub vanapaaril indeksi järgi kahepeale ligi 1100 eurot kuus.
Ekskursioon Ecuadoris: kilpkonn tõkestab bussi.

Teisel kohal olev Panama pakub pensionäridele maailma parimat eakate soodusprogrammi - nn Pensionado visa´t. Sellega tarbivad pensionärid 20% odavamat meditsiiniteenust, hangivad 50% soodsamalt pileteid meelelahutusüritustele, saavad 25% soodustust restoranides, ostavad 25% odavamaid lennupileteid ning neile esitatakse veerandi võrra madalamaid elektri- ja telefoniarveid. Kõik see on lisaks niigi soodsatele Panama hindadele. Vanapaar saab lahedalt hakkama ligi 1600 euroga kuus.

Malaisia valiti neljandale kohale. Aasia kõige soodsam pensinäride paradiis sobib pikema puhkuse veetmiseks nii Kuala Lumpuris kui Penangis, väga kvaliteetne kinnisvara on rendiks eurooplaste jaoks üsna soodsate hindadega.

Malaisia on ka ideaalne koht reisimiseks Kagu-Aasia imelistesse looduspaikadesse, sest Kagu-Aasias lendamine ja ringisõitmine on odav. Tervishoid on Malaisia pealinnas ning suuremates linnades väga heal tasemel. Linnade tervishoiuasutustes räägitakse hästi inglise keelt.

Ka Tai on eakatesõbralik - vanapaar saab seal elada korralikult ja mugavalt ligi 1245 euro eest kuus, väidab indeks.

Euroopa parim sihtkoht pensionäridele - Hispaania jäi aga kuuendale kohale. Internet on kiire ja kättesaadav, ühistransport korralik ja meelelahutus sobiv eurooplaste maitsele. Hispaania tervishoiusüsteemi kvaliteeti hinnati Maailma Terviseorganisatsiooni poolt üheks maailma parimaks.

Indeksi arvutamisel lähevad arvesse kinnisvarahinnad, soodustused pensionäridele, üldine elukallidus (toidu ja riiete jm hinnad), sisseelamise lihtsus (kohalikud tavad, võõrkeelte oskus ametiasutustes), meelelahutusvõimalused, tervishoiu tase ja hind, kohalik taristu (transport, Internet) ning kliima.

Edetabel 2015. aasta kohta näeb kõike seda arvestades välja selline:

1. Ecuador 92,7 punkti
2. Panama
90,6 punkti
3. Mehhiko
87,6 punkti
4. Malaisia
86,8 punkti
5. Costa Rica
86,6 punkti
6. Hispaania
86,1 punkti
7. Malta
86,1 punkti
8. Kolumbia
85,4 punkti
9. Portugal
84,8 punkti
10. Tai
84,6 punkti
11. Itaalia
82,9 punkti
12. Uruguai
82,0 punkti
13. Belize
81,9 punkti
14. Nicaragua
81,7 punkti
15. Uus-Meremaa
81,0 punkti
16. Brasiilia
80,8 punkti
17. Prantsusmaa
80,8 punkti
18. Iirimaa
80,0 punkti
19. Honduras
79,5 punkti
20. Tšiili
79,1 punkti
21. Dominikaan
78,1 punkti
22. Guatemala
77,0 punkti
23. Filipiinid
76,3 punkti
24. Kambodža
73,7 punkti
25. Vietnam
67,3 punkti

Kõige odavam kinnisvararent on Ecuadoris, kõige suuremad soodustused eakatele Panamas, kõige odavam kaubandusvõrk Nicaraguas ja Vietnamis, kvaliteetne ja soodne meditsiiniabi Malaisias, parim transport ja Internet Hispaanias, parim kliima aga Ecuadoris.

Eelmisel aastal oli indeksis esikohal Panama, teisel Ecuador ja kolmandal kohal Malaisia.

Arvestama peab edetabeli juures muidugi ka seda, et globaalne pensioni-indeks koostatakse üsna Ameerika-keskselt, arvestades palju sealsete pensionäride sissetulekuid ja huve. Enamus ekspertidest, kes indeksit kokku paneb, on pärit Ameerika Ühendriikidest.