Ettevõtjate sõnul on Pärnu lennujaama investeeringu tegemiseks praegu õige aeg, sest Pärnumaa turismisektor vajab arenguks uusi kliente, kes soovivad reisida kiirelt ja mugavalt. “Olukorras, kus maakonnal sisuliselt puuduvad võimalused kiireteks ühendusteks välismaailmaga ja Rail Baltica valmimine võtab üle kümme aasta aega, peame esmatähtsaks Pärnu lennujaama renoveerimist, mis võimaldab koheselt tšarterreiside kaudu vastu võtta turismigruppe eeskätt lähiregioonidest Soomest, Rootsist, Norrast ja Taanist, ent ka kaugemalt Lääne-Euroopast,” ütles SA Pärnumaa Turism juhataja Kaire Ilus.

Ministeeriumile läkitatud pöördumisele kirjutasid lisaks majutusasutuste juhtidele alla Auto24ring, Pärnu Bay Golf Links ja White Beach Golf golfikeskused. “Teame, et Pärnu on Põhjamaade seas populaarne turismilinn ning kui siia saaks Skandinaaviast otse lennata, tooks see juba esimesel aastal Pärnumaale olulist turismilisa,” ütles Pärnumaa Omavalitsuste liidu esimees Lauri Luur. “Ettevõtjad on lubanud, et Pärnu kui sihtkoha turundamisele välismaal panevad nad omalt poolt rahaliselt õla alla ja aitavad Pärnut kui üht Põhjamaade ilusaimat turismipärlit jõuliselt välismaailmale tutvustada.”

Lisaks näevad Pärnumaa ettevõtjad linna suurepärase konverentsiturismi sihtkohana, mis võiks igal aastal võõrustada tuhandeid konverentsituriste. “Pärnus on suurepärased võimalused rahvusvaheliseks konverentsiturismiks – keskeltläbi 1400 rahvusvahelise konverentsituristi nõuetele vastavat voodikohta ja mitmetes värskelt renoveeritud hotellides ruumid, mis mahutavad korraga 500-800 inimest,” rääkis Estonia Resort Spa juhataja Andrus Aljas. “Konverentsiturist on reeglina jõukas ning jätab sihtkohta kõige rohkem raha, ent tema jaoks on tähtis otselendude võimalus. Kuna lätlased ja leedukad arendavad konverentsiturismi jõuliselt, ei tohi Pärnu ootama jääda, vaid peab linna õhuvärava kiiresti lukust lahti keerama. Majutusasutustena oleme meie juba valmis väliskülalisi vastu võtma.”

Pärnu lennujaama investeeringute suuruse välja selgitamiseks viisid Rootsi Lennuliiklusteenistus LFV Aviation Consulting ning AS Teede Tehnokeskus läbi uuringu, mille kohaselt kuluks lennujaama infrastruktuuri renoveerimiseks 13 miljonit eurot, mis lubaks lennuraja renoveerida 1800 meetri ulatuses, et seal oleks võimalik vastu võtta kuni 36-meetrise tiivaulatusega reaktiivlennukeid. Raporti kohaselt võiks lennujaamast saada viie aastaga sõlm, mida läbib aastas 50 000 reisijat.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile saadetud pöördumisele kirjutasid alla Estonia Resort Hotels & SPA, Tervis ravispaahotelli, Tervise Paradiis spaa-hotell ja veekeskuse, Rannahotelli, Hedon Spa ja Hotel, turismifirmade Reiser ja Matkavekka, Koidulapark Hotelli, Villa Wesseti, Auto24ringi, Pärnu Bay Golf Links ja White Beach Golfi juhid.