Kroonika kirjutas juba septembris USA väljaannet Vice vahendades, et Hassan Al-Kontar on Süüria pagulane, kes alates tänavu märtsist on pidanud elama Kuala Lumpuri lennujaamas, kuna kardab kodumaale naasta ega suuda läbi murda bürokraatia ahelast, mis teda sealt muudesse riikidesse liikumast takistab. Olukord oli võrreldav Tom Hanksi kuulsa tegelaskuju Viktor Navorskiga filmist "Terminal", kuna viimane pidi samuti pikemat aega lennujaamas elama. Küll olid filmis põhjused muidugi vähe teised, Hanksi tegelaskuju ei saanud kodumaale naasta seal puhkenud konflikti tõttu. Samuti ei lubatud teda vajalike paberite puudumisel USA pinnale.

37-aastane Hassani lugu oli aga teistsugune. Nagu paljudel teistel sõjapõgenikel, said Hassani mured alguse Süüria kodusõjast 2011. aastal — ta elas tegelikult juba aastaid Araabia Ühendemiraatides, töötades seal kindlustusäris, kui sai mobilisatsioonikutse kodumaale.

“Minu jaoks polnud selles sõjas konkreetset vaenlast. See polnud põhjus, miks siia ilma sündida — et sõdida ja tappa. Ma ei soovinud saada osaks tapamasinast ja keeldusin nagu tuhanded teised süürlased,” meenutab ta oma otsust sõjas mitte osaleda. Edasi juhtus see, mis sellistel puhkudel ikka — Hassani pass kaotas kehtivuse ja kuna ta polnud oma militaarkohust täitnud, ei saanud seda ka uuendada, mistõttu katkes senine tööleping. Kuni 2017. aastani elas ta Araabia Ühendemiraatides siiski illegaalina, püüdes läbi raskuste tööd leida, ööbides halvematel hetkedel isegi tänaval, kuni sattus lõpuks vangi, kust edasi ootas teda ees juba Süüriasse tagasi saatmine.

Imekombel suutis Hassan veenda lennujaama ametnikke saatma teda hoopis Malaisasse, mis on üks vähestest riikidest maailmas, mis annab süürlastele saabumisel kolmekuulise külastusviisa. Kahjuks ei leidnud ta ka Malaisiast tööd ning sai riiki liiga kauaks jäämise eest trahvi. Perekonnal õnnestus seejärel saata talle raha, millega trahvi maksta ja riigis viibimist pikendada, mille jooksul proovis ta kaks korda seaduskuulekalt riigist lahkuda. Esimesel korral katsetas süürlane Turkish Airlines’iga Istanbuli lendamist, kust oleks edasi pääsenud Ecuadori, kus samuti süürlastele kergesti viisasid väljastatakse. See plaan läks aga vett vedama, kuna lennule siirdumisel peeti ta kinni. Teist korda üritas mees AirAsia’ga Kambodžasse lennata, mis tal poolenisti ka õnnestus, aga ainult hetkeni, mil Kambodža võimud ta kinni pidasid ja Malaisiasse tagasi saatsid, kuna leidsid, et ta pole oma segaste dokumentide ja elukäiguga viisa väljastamiseks sobiv kandidaat.

Tagasi Malaisiasse saabudes mõistis ta, et kui nüüd lennujaamast väljuda üritab, võetakse ta vahi alla ja saadetakse otsejoones Süüriasse, kuna Malaisia ei kuulu nende riikide hulka, kes oleks allkirjastanud harta, mis kohustab sõjapõgenikke kaitsma. Nii esitas Hassan Kanadale asüülitaotluse ja jäi oma saatust ootama.

Nüüd ongi mehe taotlus kinnitatud ja heaks kiidetud, vahendab Lonely Planet. Kui tavaliselt võtab Kanadas taotluste läbivaatamine keskmiselt 26 kuud, siis Hassani advokaat Andrew Brouwer selgitas, et kaadritagune töö aitas avalduse kiiremini läbi suruda. Hetkel ongi juba mees saabunud Vancouverisse.

"Tegemist oli unikaalse ja väga raske situatsiooniga. Me oleme väga tänulikud Kanada ametnikele ja immigratsiooniministrile, kes töötasid probleemi lahendamise kallal," kommenteeris juhtunut Kanadas põgenikega tegeleva organisatsiooni juht Laurie Cooper.