Haridusmekana tuntud Tartust leiab üha enam uudseid kultuurseid elamusi. „Tugevate teadmiste järjekindla jagamise kõrval on siin alanud ka moodsa kunsti võidukäik, mis avab sootuks uusi võimalusi nii ajaviiteks kui ka loometegevuseks,“ sõnas Tartus hiljuti avatud omanäolise Hektor Design butiikhosteli turundusjuht Ildiko Siimon. Tema sõnul on Eesti suuruselt teine linn julgelt täitmas neid kunstinišše, kus aukohtadel on ootamatud, abstraktsed, industriaalsed ja eklektilised vormid.

Tartu linna turundusjuhi Helen Kalbergi arvates rõhutab linna erakordsust moodsa kunsti vallas asjaolu, et Tartu grafitiartistid teevad tihedat tööd linna ametnikega ning sündimata tänavakunstiteosed kooskõlastatakse üldjuhul linnakunstnikuga.

„See loob olukorra, kus juhuslike värvilaikude ja -kujundite asemel tekivad linnapilti valatult sobivad hiigelmaalid ja lubamatu sodimise jaoks ei ole enam Tartus kohta. Üsna ebatraditsioonilised on ka tõukerattatuurid, mida giidid korraldavad Tartu grafitikunstiga tutvumiseks,“ lisas ta. Silmapaistev tänavakunst on toonud asjahuvilisi ja grafitimeistreid iga-aastase temaatilise festivali Stencibility raames Tartusse juba aastast 2011.

Siimon leiab samuti, et graafika ja tänavakunst kipuvad aina rohkem kanduma sisekujunduste lahendustesse. „Põnevaid grafitikompositsioone leiab ka näiteks Tartus mugavat majutust pakkuva Hektor Design butiikhosteli ruumide seintelt, mida aitasid oskuslikult kujundada graafiline disainer Martin Eelma ja andekad tänavakunstnikud rühmitusest Multistab,“ lisas ta.

Meeleolukatest paikadest on Tartus viimase paari aasta jooksul uuele elule ärganud näiteks Riia ja Kastani tänavate nurgal paiknev kunagine tehasekompleks, mis kasvatab enda ümber nüüd loomelinnakut. Aparaaditehase hoone katuse alla on praeguseks loometööd koondunud tegema kunstnikud ja väikeettevõtted, kes oskavad rõõmu tunda paiga tööstuslikust hõngust ja võimalustest, mida avarad ruumid rentnikele pakuvad.

„Maitsvaid einestamise võimalusi pakkuvas Aparaadi restos toimuvatele üritustele on näiteks tung niivõrd suur, et piletid müüakse sageli välja ammu enne kontserdi või peo toimumise päeva,“ ütles Kalberg.
Tartu

Teatrisõprade rõõmuks pakub Tartus elamusterohket avastamist Tartu Uus Teater, mis kostitab vaatajaskonda kõige ebatavalisega, mis klassikalise teatri laval võõrana ja kohatuna mõjuks. See on koht, kus uue aja teatraalsed ideed saavad väärika lavastuse.

Ühtlasi vajab Kalbergi sõnul äramärkimist Tartu Elektriteater, mis korraldab perioodiliselt eksperimentaalseid filmiseansse väljaspool harilikku kinosaali. Nii on näiteks Eesti filmiklassika ja USA kultusfilmid lahutanud vaatajate meelt garaažikompleksis, Toomkiriku varemetes, aga ka Aparaaditehases.

Kalberg lisas, et parimat viisi Tartu linnaruumi avastamiseks pakub rahvusvaheline interdistsiplinaarne linnafestival UIT, mis tutvustab linna erinevate tuuride, installatsioonide ja etenduste kaudu ning paneb osalejaid märkama seni avastamata paiku ja linna köitvat palet laiemalt.