Alles hiljaaegu peeti Phú Quốc´i raskesti ligipääsetavaks kohaks. Kuni 2012. aastani polnud siin isegi rahvusvahelist lennuvälja.

Põhjus, miks üks ilusamaid Vietnami saari jäi eemale turistide marsruutidest, on üsna lihtne. Paljude aastate vältel oli saar vaidlusaluseks territooriumiks Vietnami ja Kambodža vahel ning kuulus kord ühele, kord teisele riigile. Tänaseks on poliitiline määramatus lõppenud ning pole kahtlust, et mõne aasta pärast muutub Phú Quốc üheks populaarsemaks saareks selles maailma nurgas.

Seetõttu, kui soovid leida puhtust, rahu ja kristallpuhast merd, ei tasu oma reisi edasi lükata. Õige pea on siin turiste rohkemgi kui populaarses Nha Trangis.

Seni aga hoitakse paradiisisaarel hoolikalt traditsioone (mõningates asulatest eksisteerib veel matriarhaatki) ning täidetakse kombeid, millised eurooplastele võivad näida kummalistena. Näiteks mao südame söömine — traditsioonide kohaselt peab mees selle ära sööma toorelt, kuni süda veel tuksub. Arvatakse, et see tugevdab immuunsust paremini kui mingi muu vahend.

Kõik, mida tahaksid teada vietnamlastest

Miks vietnamlased nii lühikesed on? Antropoloogid on veendunud, et kõiges on süüdi sõjad, kataklüsmid ja alatoitumine. Sajandeid on vietnamlased söönud põhiliselt riisi. Ent XX sajandi teisel poolel muutus olukord paremuse suunas. Ning kui nüüd on täiskasvanud vietnamlase kasv ületamas esmakordselt 150 cm, siis eeldavad teadlased, et lähima 20-25 aasta jooksul „kasvab“ kohalik elanikkond umbes 6-7 cm võrra.

Kui on aga soov selgeks saada mõned vietnamikeelsed sõnad, siis see on õige keeruline. Vietnami keel kuulub tonaalsete keelte hulka, mille tõttu ei oma suurt tähendust mitte ainult helid, vaid ka intonatsioon, millega sõnu hääldatakse. Üks ja seesama silp neutraalse, tõusva või langeva intonatsiooniga võib tähendada täiesti erinevaid asju. See võib saada ebameeldivaks üllatuseks paljudele välismaalastele, kes üritavad püüdlikult kohalikke sõnu lausuda.

Pole siis imeks panna, et vietnamlastel, kes lapsest peale harjuvad eristama intonatsiooni väikseimaidki nüansse, on suurepärane kuulmine. Seetõttu on siin armastatud meelelahutuseks karaoke. Sellega võib kokku puutuda kõikjal — kaubanduskeskustes, turgudel, tänavatel. Igal hetkel ööpäevas võib kohata ennastunustavalt laulvaid vietnamlasi.

Kuidas liikuda?

Autosid pole siin praktiliselt näha. Põhjuseks on maksud isiklikule autole, mis ületavad enamasti kolmekordselt auto enda hinna. Seetõttu liikleb kohalik elanikkond eranditult mopeedidega. Ametlikult on lubatud nendega sõita alates 16. eluaastast, ent politsei ei jälgi eriti valvsalt reeglitest kinni pidamist. Külades alustavad lapsed sõiduga tunduvalt varem. Sageli kohtab ka „perekondlikke“ liiklusvahendeid, kui mopeedile on end ära mahutanud ema oma kahe-kolme lapsega.

Olukorda Phú Quốc´i saare teedel ei saa aga võrrelda sellega, mis toimub suurlinnades, kus liiklus on tihe ja täiesti kaootiline. Avariisid juhtub siin sageli. Peamine oht euroopa turistidele on aga vietnamlaste „armas“ harjumus peatuda ette teatamata otse keset teed, et lobiseda telefoniga, tervitada tuttavat või lihtsalt veidi puhata.

Rannad on Phú Quốc´i peamine aare

Saare rannad on tõepoolest Vietnami kaunimate seast. Kui sulle meeldivad eraldatud metsikud kohad, kus ümberringi pole hingelistki, siis siin võib kerge vaevaga leida isegi tipphooajal inimtühja lahesopi. Kui aga eelistad hästivarustatud mugavaid randu, kus restoranid asetsevad lausa vee joonel, siis ka selliseid leidub küllaga.

Lumivalgete randade üldpikkus on üle 150 km. Kõige populaarsemad ja maalilisemad on Long Beach ja Ông Lang, üksindust eelistatavatele soovitatakse aga Bãi Dài randa. Nägemaks kõige kaunimaid lahtesid tasub laenutada kaater ning asuda reisile iseseisvalt.

Hooaeg kestab siin novembrist aprillini. Sellel ajal on saarel küllalt kuiv, veetemperatuur tõuseb +27 kraadini, õhk soojeneb aga +29 kraadini.

Mida veel ette võtta?

Lisaks rannapuhkusele on siin veel suur hulk teisigi võimalusi. Alates rännakutest troopikametsa ning sõitudest pärlifarmidesse, kuni jahisõitudeni ja snorgeldamiseni välja. Ei tohi unustada, et Phú Quốc kuulub looduskaitsealade kategooriasse, kus troopikametsa säilitatakse selle algsel moel ning isegi kuulsad viietärni hotellid ehitatakse siin nii, et loodust mitte kahjustada. Seega, kuhu te ka ei suunduks, kõikjal ootab imeliselt kaunis loodus.

Järgnevalt mõned kohad, millega tasub tutvust teha.

Pärlifarm. See on ilmselt kõige populaarsem ekskursioon, kuhu leiab tee pea iga turist. Selliseid farme on kolm. Kõik nad asuvad saare lõunapoolses osas Long Beach´i ranna lähedal. Sealsed töötajad jutustavad, kuidas kasvatatakse pärleid ning demonstreerivad näitlikult protsessi, avades karpe ning võttes sealt välja tillukesi pärleid. Siin on ka kauplus, kus võib osta pärleid ja nendega kaunistatud esemeid. Parimad suveniirid, mida kaasa osta.

Jahiga merel. Jahi suurus sõltub osavõtjate arvust. Rentida on võimalik kõige erinevamaid variante. Suunduda võib väikesaartele, mis asetsevad lõuna- või põhjapool saart. On ka võimalus kala püüda, ujuda maaliliste riffide vahel ning imetleda kauneid vaateid. Sõidu juurde kuulub tavaliselt ka traditsiooniline vietnami lõunasöök, mõningatel juhtudel isegi koos alkohoolsete jookidega. Kui on soov püüda parimaid kaadreid ning nautida allveeujumist, peab merele minema võimalikult varakult. Keskpäevaks on saared juba täis turiste ning vesigi muutub häguseks. Seega pole võimalik riffe korralikult imetleda.

Bãi Sao rand asub väikeses lahes ning on kuulus oma lumivalge liiva ja kristallselge vee poolest. Siit saab teha fotosid, mis tekitavad sõprades tõelist kadedust. On lausa nauding jalutada rannas, ujuda ning süüa lõunat kaldaäärses restoranis. Valida tuleks loomulikult mereande.

Sõit kajakil piki Cua Can jõge. Paned selga päästevesti, istud kajakki, saad aerud ning suundud reisile piki jõge. Siin võib imetleda ujuvaid maju, uurida lähemalt traditsioonilisi vietnami elamuid, piiluda lausa akendesse. Ja kõikjalt leiad uskumatuid vaateid pildistamiseks.

Phú Quốc´i vangla. (Coconut Tree Prison) Vietnami sõja ajal hoiti siin enam kui 40 000 vangi. Memoriaal jätab väga sünge mulje, ent omab siiski suurt populaarsust: siia tulevad vietnamlased, et oma silmaga seda sünget osa riigi ajaloost näha.

Ho Quoc´i pagood. Saare kõige suurem ja kõige ilusam pagood. Päike mängleb punastel plaatkatustel ning ehitiste eriskummalistel elementidel. Kullatis, lilled, erksad kaunistused ja puuviljad loovad siin tõeliselt muinasjutulise atmosfääri.

Park Suối Tranh joa juures. Üks parimaid kohti puhkamiseks kogu perega. Park on kaunistatud kõikvõimalike loomade kujutistega, siin leidub lehtlaid ja tiike. Ka kõige kuumemal päeval võib siin leida jaheda nurgakese.

Safaripark Vinpearl asub Long Beachi läheduses. Looduskaitseala suurus on 380 hektarit ning seal elutseb 150 haruldast loomaliiki. Siin on metsiku loodusega park, kus võib sõita spetsiaalsetes autodes. On ka avatud loomaaed, kus troopilises metsas elavad primaadid, gibonid, leemurid, aasia elevandid ja antiloobid.

Atraktsioonide park Vinpearl Land. Kui on kavas saarele koos lastega reisida, siis selle koha külastus on lausa kohustuslik. Siin leidub terve maailm lõbustusi: atraktsioonid, veepark, mänguautomaatide saal, delfinaarium, bowling, hulgaliselt kohvikuid ja temaatilisi restorane. Suurepärane ajaviide nii lastele kui ka täiskasvanutele!

Allikas: Domašni Otšag, veebruar 2018