Broneeri lende vastavalt grupi suurusele

Kõikvõimalike reisidiilide kasutamine on muutunud eestlaste seas aina populaarsemaks. Võrreldes turismibüroode pakkumistega saab lennupakkumiste abil tunduvalt odavamalt reisida. Samas on need kõige paremini toimivad, kui korraga lennatakse pigem väiksema grupiga. Põhjus on väga lihtne: soodsa hinnaga lennupiletite arv on alati piiratud, mistõttu suurema grupi puhul tekib ebaühtlane hinnajaotus. Näiteks saavad esimesed kolm inimest piletid 150 euroga, järgmised viis reisilist 175 euroga ning viimane grupi liige juba 200 euroga. Sel juhul on võimalik kõik hinnad kokku liita ja jagada inimeste arvuga, et kulud võrdseks muuta.

Kui minek on ikkagi tunduvalt suurema grupiga, siis siinkohal võib küll abiks olla kogemustega reisikorraldaja või -agent. Alternatiiv on ise lennukompaniiga ühendust võtta ja küsida, kas neil on grupi jaoks soodustusi välja pakkuda. Siiski vajab märkimist, et kui grupp jääb alla 10 inimese, siis on enamasti väga mugav ja jätkuvalt säästlik broneeringud iseseisvalt lennufirma kodulehel või veebipõhise edasimüüja kaudu ära vormistada.

Sea mõistlikud ootused

Ühiste ootuste seadmine on võtmetähtsusega element eduka grupireisi planeerimise juures. Iga grupp koosneb ikkagi erisuguste iseloomude, hobide, eelistuste ja reisiunistustega inimestest. Marsruudi planeerimisel pole võimalik olla kõikide üksikute soovide diktaadi all, kuna vastasel juhul võiks reis igavesti kesta. Ja mida teised sel ajal teeksid? Seepärast on vajalik leida grupisiseselt ühine nägemus, mille pinnalt saab kõiki tegevusi ja ajakava planeerima hakata. Loomulikult ei tähenda see, et kellelgi poleks isiklikku vaba aega ja tegevusi. Pigem puudutab ootuste seadmine marsruudi koostamist, öömajutuste standardeid ja muud kõiki grupi liikmeid puudutavaid otsuseid.

Loo vajadusel väiksemad üksused

Kas planeerid reisi väga suure grupiga? Kui jah, siis tasub juba enne väljasõitu grupp vastavalt tekkinud huvidele ja ootustele väiksemateks seltskondadeks jagada. Konkreetne viis sõltub sellest, kas inimesed tunnevad juba teineteist või mitte. Kui tegu on pikaaegsete tutvustega, siis võivad juba selle pinnalt tekkida väiksemad grupid. Küll aga on oluline suurema grupi lõhkumisel meeles pidada, et keegi ei tohiks jagamise käigus üksi jääda, kui just inimene seda ise ei nõua. Isegi pisemate seltskondade tekkimisel võiks leida piisavalt aega ja ruumi, et üheskoos reisimuljeid jagada ja midagi ette võtta.

Tee realistlikke plaane

Suure grupiga reisimine toob kaasa eripärasid, mille tõttu ei saa sama lennukalt plaane teha nagu üksi või kaksi reisides. Liialt tihedalt tegevusi täis tuubitud graafik võib väga kergesti tülide ja sekeldusteni viia. Pealegi on inimesed erineva tempoga ja vaatamisväärsuste avastamiseks tuleb võtta korralikult ajavaru. Kui ühiste huvide alusel on jagatud pool päeva erinevate grupi osade vahel, siis taaskohtumine tähendab enamasti seda, et keegi jõuab veidi varem ja mõned ikkagi üle kokku lepitud aja. Seega realistlike plaanide tegemise keskne märksõna on ajavaru. Liikugem tasa ja targu!

Arvesta alati erinevustega

Nagu eelnevalt mainitud, siis ükski grupp ei koosne ühtlasest massist. Kindlasti tasub mõelda, kas planeeritud tegevused on rahaliselt või füüsiliselt kõikidele jõukohased. Jällegi ei pea keegi sellepärast midagi tegemata jätma, aga grupis ei tohiks olla varjatud eeldus, et “kõik peavad ju seda kaasa tegema”. Mida väiksem seltskond ja tuttavamad inimesed, seda suurem on tõenäosus, et erinevustega osatakse juba aegsasti arvestada.

Suuremate ja heas usus organiseeritud reiside puhul peab selleks eraldi pingutama, et kellelegi liiga ei tehtaks, näiteks väiksemate rahaliste võimaluste pinnalt. Alati ei saa arvestada, et kõik annavad enda vajadustest ise märku, nii et grupi põhiline organisaator peaks aktiivse küsija rollis olema.

Koosta varuplaan

Reisid koos kaaslasega ja planeeritud rongisõit katkestatakse? Nüüd peate tegema uue plaani ja hakkama saama ainult teineteise võimalike negatiivsete emotsioonidega. Muidugi on tegu ebameeldiva olukorraga, aga sellest saab kergemini üle võrreldes grupiga, kus on reisilise üle kümne. Seega, kui tead juba ette, et reisi käigus on oht olulisteks ootamatusteks, siis proovi teha plaan B juba ette ära. Niiviisi on reaalses olukorras kõikidel stressi vähem.

Ole avatud meelega

Grupireisidel tasub olla avatud meele ja positiivse ellusuhtumisega, kuna see aitab kaaslastega paremini läbi saada ning ühiseid mälestusi luua. Kui märkad, et keegi on veidi kõrvale jäänud, siis mine julgelt juurde ja alusta vestlust. Võib-olla on tal lihtsalt kehv tuju ja emotsioonide jagamine aitab jälle meeleolu paremaks muuta. Kui oled juba otsustanud suurema reisigrupiga liituda, siis proovi sellest viimast võtta!