Eelmise nädalavahetuse soovitustest võib endiselt jagada taevaskoja matkaplaane, sest seal on matkarada ka külmunud olekus läbitav ja libedaid laudu nagu rabateedel pole. Kuid jää hakkab esimesi skulptuure tegema ka jõgede ja jugade ääres. rabalaukad on ilmselt juba laupäeval tugeva jää all.

1. Joad ja jõed põhjarannikul

Nõmmeveski hüdroelektrijaama jäänused.

Eesti suurim Jägala juga ning veel edasi ida poole minnes Nõmmeveski ning Joaveski on mugav ära vaadata väikese puhkepäevase automatkaga. Nõmmeveski kui endise hüdroelektrijaama vare on lihtsalt ligipääsetav Valgejõe küla juurest Peterburi teelt ära pöörates.Silma jäävad väike joakene ja selle juures olevad hüdroelektrijaama kunagised veekanalid, sügav kanjon, kust Valgejõgi kärestikulisena alla Loksa suunas voolab ning tamm enne kunagist hüdroelektrijaama.

Kui Nõmmeveskist edasi Kotka poole sõita (Loksa tee suunas), jääb veel üks väiksem joastik paremale tee äärde - Vasaristi.

Nõmmeveski parklast aga üle Valgejõe edasi sõites ning peale jõge kohe vasakule pöörates jõuab teisegi ilusa joastikuni - Loobu jõel on järgmine hüdroelektrijaam, seekord töötav ja tammi taga on maaliline kärestik, mida saab vaadata ka rippsillalt keset küla.

2.Riisa rabarada Soomaal

Riisa rabarada.

Seda laia laudteega rabarada saab soovitada ka jäisemal ajal, sest lauad on kaetud võrguga, mis libisemist takistavad. Soomaal on esimese tugevama pakasega huvitav matkata ka sellepärast, et kui kõrge vesi järsku tagasi tõmbub, jäävad puude külge rippuma huvitavad jääkraed.

Kokku 4,8 km pikkuse raja saab esimese 1,2 km ulatuses läbida ka ratastooli ja lapsevankriga. Lai tee lõpeb esimeste laugaste juures, mis on juba jääkaane all.

3. Koprarada Soomaal

Üleujutus Kopraraja juures.

Lisaks Riisa rabarajale võib vaadata ka Soomaa külastuskeskuse juurest algavale lühikesele koprarajale, millel pikkust vaid 2 kilomeetrit. Esimesed 660 meetrit on läbitavad ka ratastooli ja lapsevankriga. Kopra jälgi näeb lagedas raagus puudega metsas eriti hästi.

4. Käsmu matkarada

Käsmu rand ja Kuradisaar.

Kaptenite külas valmistuti sel ajal vanasti suure jää tulekuks. Praegu valmistutakse aastalõpu pikemateks pühadeks. Enne matka Käsmu poolsaare metsades ja mere ääres saab teha peatuse näiteks Käsmu meremuuseumis. Alusta metsateedelt, tagasi tule mereranda mööda. Võib-olla saab ära vaadata ka maariba, mis viib Kuradisaarele, kui veeseis liiga kõrge pole. Võib teha nii pika, kümnekilomeetrise rännaku kui lühema, mõnekilomeetrise vaid Käsmu randa ja rändrahnude juurde poolsaare tipus.

Alusta siit (auto saad jätta paarkümmend meetrit edasi tee lõppu parklasse).