Halvad asjad võivad juhtuda ka heade reisijatega. Ja kuigi need halvimad stsenaariumid on sellised, mis võivad meid visata nii-öelda surnud ringi, siis tasuks panna kõrva taha mõned kasulikud teadmised, mida sellistes olukordades teha. Meie nipid on inimestelt, kes peavad pidevalt tegelema jubedate olukordadega. Nendeks inimesteks on arstid, välisministeeriumi ametnikud, reisijuhid jne. Niisiis on mitmesugustes asjades just ettevalmistamine see, mis sind aitab. Kui sul pole aga aega kõiki juhiseid järgida ja meelde jätta, siis kirjuta üles oma riigi konsulaadi number kohas, kuhu lähed. Ilmneb, et nad oskavad hädasolijat päris hästi aidata erinevates küsimustes.


SA SATUD VÄLISMAAL VANGLASSE VÕI PEAD TEGELEMA ÕIGUSPROBLEEMIDEGA. Näiteks sul on retseptiravimid, mis teisel maal on keelatud või sul pole retsepti, mida ette näidata. Järsku hoiavad korrakaitsjad sul käevangust kinni ja sa leiad end vangikongist kiiremini, kui arvata oskad.

Kuidas probleemiga toime tulla? Retseptiravim on küll tüüpiline näide, ent on eriskummalisi näited, mis sinu kodumaal ja mujal maailmas on täiesti legaalsed, ent sihtriigis illegaalsed ja sa ei oska selle peale tullagi. Näiteks Singapuris on keelatud närimiskumm.

Kõige vähem soovid sa hakata ametivõimudega võõras keeles vaidlema või sattuda vanglasse võõral maal, kus sul pole õrna aimugi enda õigustest. Kui sind arreteeritakse, siis esimene asi, mida sa tegema pead, on kontakteerumine oma koduriigi konsulaadiga sellel maal, kus sa oled. Uuri enne reisile minekut välja, mis on sinu kodumaa konsulaadi number selles riigis. Vajaduse korral saad abi paluda. Kui sa satud võõras riigis jamadesse, siis kehtivad sulle sealse riigi seadused ja reeglid. Küll aga hoolitseb konsulaat, et sa saaksid endale advokaadi, kes selgitaks sulle sinu õiguseid ja aitaks leida lahenduse.

Kolm nippi, kuidas sellist probleemi vältida:
1. Tee endale selgeks, mis on reisisihtkohas keelatud. Uuri, mis on peamised asjad, mille eest selles kohas inimesed sekeldustesse satuvad.
2. Kui sa tarvitad mingeid retseptiravimeid, siis uuri, kas need on sihtriigis lubatud. On ravimeid, mis on sinu kodumaal täiesti kättesaadavad, kuid sihtriigis keelatud. Konsulteeri näiteks oma arstiga ja uuri, kas sa saad mingisuguse tõendi, et sul võib see ravim kaasas olla.
3. Uuri, kas sihtriigis, kuhu lähed, on sõjaotstarbelisi rajatisi, mille pildistamine on keelatud. Uuri täpsemini riikide kohta nagu Vietnam, Araabia Ühendemiraadid ja mõned Iisraeli osad nagu Jordani Läänekallas ja Gaza sektor.

SA SATUD RENDIAUTOGA ÕNNETUSSE. Oletame, et sa sõidad mööda pimedat maanteed Austraalias ja ühtäkki märkad, et teel on kaks suurt lehma. Sa pidurdad. Kahjuks on selleks liiga hilja ja sa põrkad lehmadega kokku. Auto on katki. Paanika on suur. Sa ei tea, mida teha.

Mida teha? Lonely Planeti Suurbritannia haru pressiesindaja Tom Hall’i sõnul on oluline rääkida rendiautot laenutades firmaga, mida sa õnnetuse korral peaksid tegema, sest võib juhtuda, et sinu ja kohaliku politsei vahel on keelebarjäär. Ta lisab, et paljudel autorendifirmadel on nii-öelda hädaabinumber, kuhu hädasolija saab õnnetuse korral helistada. Lisaks on mõnedes Euroopa riikides kohustuslik kanda maanteel olles vesti, et sa oleksid nähtav teistele autodele. Tavaliselt on selline vest auto pagasiruumis olema. Tee kindlasti politseisse avaldus, sest seda on kindlustusnõude jaoks vaja. Kui juhtuski päriselt nii, et teele jalutasid ette lehmad või hobused, siis tee kohe kindlaks, millisest farmist lehmad olid, kes on omanik ja kas tal on kindlustus. Tihti on omanikel kindlustus ja see katab kõik kulud. Uuri ka enda kindlustuselt või pangalt — võib-olla oled isegi sellise juhtumi vastu kindlustatud.

Kolm nippi, kuidas sellist probleemi vältida:
1. Kuna autorendifirmast kindlustuse ostmine on tõenäoliselt kallis, siis uuri enne reisile minekut, milline kindlustuspoliis sul juba on. Uuri, mida pakub sulle sinu kodukindlustus, reisikindlustus, sinu isiklik autokindlustus või isegi pank, mille krediitkaart sul on. Võib-olla ilmneb, et oled autoõnnetuse osas kindlustatud ja ei ole kohustatud midagi maksma ka rendiautoga juhtunud õnnetuse korral.

2. Tee endale kohalikud liikluseeskirjad selgeks Need võivad sinu kodumaa omadest erineda. Uuri näiteks sihtriigi transpordiameti kodulehelt. Kui soovid rentida autot Euroopas, siis lisainformatsiooni pakub autoliit AA. Kindlasti on hea mõte uurida ka autorendifirmast, kas riigis on mõni veider liikluseeskirja punkt.

3. Väldi hilisõhtuseid autosõite pimedatel teedel, kus puuduvad valgusfoorid või kui sa tunned ennast väsinuna. Kui sa ei ole kindel, kas sellel teel, mida mööda sa sõita plaanid, on valgusfoorid, siis küsi kohalikelt või sõida päevasel ajal.

SA SATUD LOODUSÕNNETUSSE. Näiteks lähed Indoneesiasse ja reisist paradiisi saab hoopis reis põrgusse, kui algab maavärin.

Mida siis teha? Pole oluline, kus riigis loodusõnnetus juhtub, kõige olulisem on järgida kohalike juhiseid ja õpetusi. Nemad teavad, kuidas on just selles kohas kõige parem ellu jääda. Järgmiseks peaksid kindlasti ühendust võtma oma riigi saatkonna või konsulaadiga. Nii saab riik sind aidata ja teab, mitu inimest on katastroofipiirkonnas. Lisaks teavita oma sõpru ja perekonda nii kiiresti kui võimalik. Tavaliselt on kodustega rääkimine parim viis saamaks teada, millal on esimene ja parim võimalus katastroofipiirkonnast kodu poole pääsemiseks. Kui sul on ligipääs internetile, siis uuri oma riigi saatkonna lehelt, kus on lähimad haiglad, arstid, apteegid.

Neli nippi, kuidas sellist probleemi minimeerida:
1. Uuri ilmateadet enne sihtkohta minekut ja loe uudiseid kohalike olude kohta. Kui ametnikud kirjutavad uudistes, et piirkonnas on ohtlik ja inimestel soovitatakse lahkuda, siis tee seda. Varem on juhtunud väga traagilisi sündmuseid, kui inimesed ei ole reisil olles saanud informatsiooni või on seda ignoreerinud ja maksnud hiljem kõrget hinda.
2. Enne reisile minekut tee kindlaks, mida sinu reisi- ja tervisekindlustus katab, kui sa oled kodumaalt eemal. Nii saad kindel olla, kas sinu tervisekindlustus katab vaid elementaarsed esmaabikulud või ka mõne tõsisema õnnetuse kulud.


SA SAAD VÄLISMAAL OLLES KANNATADA
. Näiteks ronid Tais mõne rannakalju servale, et sealt merre hüpata, aga see lõppeb sinu jaoks õnnetul kombel ja saad viga. Mida teha?

Kuidas olukorraga toime tulla? Kui sinu vigastus on võrdlemisi kerge ehk põlv on marraskil ega vaja õmblemist, siis sa saad end ise tohterdada ehk puhastad haava ja seod selle sidemega kinni ja hoiad külmakotti peal. Kui sinuga juhtub aga midagi tõsisemat, siis ära karda abi otsida.

Arsti leidmiseks küsi mõne suure hotelli vastuvõtulauast abi või kui juhtumisi jääb teele mõni haigla, mine sinna ja küsi abi kohe sealt. Ameerika Ühendriikide konsulaadi või saatkonna koduleheküljel on nimekiri inglise keelt kõnelevates arstidest. Kui oled aga arengumaal, siis ära lase endale teha erinevaid süste, kui sa kahtled, kas need on turvalised ja kas süstal on steriilne. Võta ühendust oma riigi saatkonna või konsulaadiga ja loodetavasti nad aitavad leida sulle abi.

Kolm trikki, kuidas sellist probleemi vältida:
1. Riski ennetamine on esimene asi, mida sa saad teha, et sinuga ei juhtuks ühtegi õnnetust. Näiteks kui sõidad autoga, siis kanna alati turvavööd. Kui sõidad mootorrattaga, kanna kiivrit ja turvaprille.
2. Kuna ujumine ja alkohol ei käi kindlasti kokku ja sellest on sadu kordi juba räägitud, siis ära palun mine purjus peaga basseini või merre ujuma. Eriti ära hüppa pea ees basseini ja kindlasti ära mine üksi ujuma.
3. Võta reisile minnes hea esmaabikomplekt kaasa, mida saad vajadusel kasutada, kui sinuga peaks midagi juhtuma. Kui lähed arengumaale reisile, siis võta enda süstlad ka kaasa. Igaks juhuks. Arengumaale reisile minnes oleks turvaline võtta kodust kaasa ka ravimeid, mida võib vaja minna. Mitte kunagi ei tea, mis neil seal olla võib.

SA JÄTAD VÄÄRTUSLIKUD ESEMED TAKSOSSE. Sa oled Marrakechis ja taksojuht viib su linna peaväljakule. Seal on meeletult erinevaid atraktsioone. Su silme eest on kirju, sa keskendud kõigele muule, mis sind ümbritseb. Ühtäkki saad aru, et sa jätsid oma kalli fotokaamera taksosse.

Mida teha? Suurtes linnades nagu London ja New York on tavaliselt üldine number, kuhu saad helistada, kui sa midagi ära kaotasid ja see jäi taksosse. Kui sõidad aga mõnes väiksemas kohas, siis võid helistada sama taksofirma dispetšerile ja rääkida otse telefoni, kust sõitsid ja kuhu sõitsid ning kirjeldada oma olukorda võimalikult täpselt. Kui taksojuht on hea inimene ja juhtub seda kuulma, saad oma asjad tagasi. Küll aga sõltub kõik suuresti taksojuhi headusest ja südametunnistusest. Niisiis on küllaltki tõenäoline, et see, mis taksosse jäi, on läinud. Võib-olla taksojuht ise ei teagi, et sinna jäi midagi ja kaamera leiab näiteks järgmine klient, kes pole nii aus ja selle endale võtab.

Kolm nippi, kuidas sellist probleemi vältida:
2. Kui kasutad taksot, eelista korralike firmade omasid odavatele. Esiteks, see on turvalisem. Teiseks, nad teevad suure tõenäosusega koostööd, kui midagi maha jäi. Vahel on ka hotellil taksofirmaga pikaaegne koostöö, mistõttu saab kaduma läinud asi veel kiiremini leitud.
3. Jäta taksojuhile jootraha. Nii jääd talle meelde, jätad talle hea mulje ja kui midagi läkski kaduma, siis on suurem tõenäosus, et taksojuht on sinu vastu hea ja tuleb sulle vastu.
4. Pane oma asjadele külge nimesilt, kus on sinu kontaktinformatsioon. Kui taksojuht on juhtumisi hea inimene ja tahab sulle asjad tagasi anda, siis ta teab, kuidas sinuga ühendust saada.

SINU HOTELL TÜHISTAB SINU BRONEERINGU, KUI OLED JUBA SIHTRIIKI JÕUDNUD. Oletame, et jõudsid sihtriiki, aga selgub, et sinu hotellibroneering on tühistatud ja kiri on saadetud sulle näiteks 10 minutit tagasi. Kas tead, mida teha?

Mida sellises olukorras teha? Jää rahulikuks, sest nii jäävad ka hotellitöötajad rahulikuks. Vahel on nii, et sulle saadeti see kiri kogemata ja tegelikult on broneering olemas. Kui sul on olemas välja prinditud koopia broneeringu kinnitusest, siis see on kindlasti abiks. Seni kuni sul on broneeringu kinnitus, peab hotell leidma sulle ööbimise. Võid helistada ka sellele lehele, mille kaudu sa broneeringu tegid. Kuna veebilehtedel on palju informatsiooni, leitakse sulle tõenäoliselt uus ööbimiskoht, kui tõesti on tekkinud mingisugune eksitus. Eksituse korral peaksid sa küsima ka tasuta transpordi uude kohta, sest see ei ole sinu, vaid hotelli süü. Kui sind pannakse ümber aga viletsamasse hotelli, siis küsi kindlasti mingi osa rahast tagasi ja ära lepi lihtsalt selle, et keegi ütleb, et nad vabandavad väga, aga nad ei saa midagi tea.

Neli nippi, kuidas sellist olukorda lahendada:
1. Ole rahulik ja kui oled endale koha ära broneerinud, siis helista hotelli või saada neile e-kiri ja küsi kinnitust, kas kõik ikka vastab tõele. Isegi kui sa broneerisid endale toa läbi mõne veebilehe, siis ikkagi küsi kinnitust.
2. Kui sa planeerid väga hilja hotelli jõuda, siis teavita sellest majutusasutust, et nad hoiaksid sulle kohta.
3. Prindi igaks juhuks välja broneeringukinnitus. See tõestab, et sa päriselt broneerisid ruumi ja et hotell vastas sulle.
4. Hea idee on endale üles kirjutada telefoninumbrid, mida võib vaja minna.

SA KAOTAD OMA RAHAKOTI. Oletame, et sa istud Madridis tapase restoranis. Üks hetk soovid sa arvet maksta ja avastad, et kott, mille riputasid seljatoele, on sealt kadunud. Sul ei ole ühtegi pangakaarti, sentigi sularaha ega midagi.

Mida sellises olukorras teha? Mine hotelli või lähimasse kohta, kus saad helistada. Helista esmalt panka ja lase oma kaardid sulgeda. Nii pole sa vastutav hilisemate arvete eest. Tõenäoliselt ei hakka sinu pank sulle uusi kaarte saatma ajal, mil oled reisil. Kui oled reisil kellegagi koos, siis saavad kodused sulle tema arvele raha kanda. Mõistlik on kasutada teenust Western Union. Nende kodulehel saad sisestada aadressi lahtrisse oma asukoha ja koduleht näitab sulle, kus on lähimad kohad, kuhu saab keegi sulle raha saata. Eestis on nendeks kohtadeks näiteks postkontorid. Kohapeal pead tõestama ka enda isikut.

Kolm nippi, kuidas sellist olukorda vältida:
1. Enne reisile minekut küsi pangast lisapangakaart, mida saad hoida kuskil mujal, näiteks hotelli seifis.
2. Prindi välja paber, millel on kirjas sinu pangakonto number ja muu vajalik, et keegi saaks sulle häda korral raha saada. Pane see näiteks oma reisikohvrisse või jäta hotelli. Mõistlik on iga koodi algusest või lõpust ära jätta üks number, et kaitsta oma andmeid.
3. Rahvastatud alal on mõistlik kanda rahavööd oma riiete all. Sinna saad panna kogu vajaliku.

SINU LAPS LÄHEB KADUMA. On palav suvepäev ja sa oled lapsega lõbustuspargis. Üks hetk avastad, et sinu 6-aastane on justkui haihtunud.

Mida sellises olukorras teha? Sellises olukorras on ilmselt rahulikuks jäämine võimatu. Küll aga on just siis rahulikuks jäämine olulisem kui kunagi varem. Keskendu ja mõtle, kus sa oled, kuhu su laps võis minna ja küsi kohalikelt abi. Kui sa oled vaadanud ringi ja ei leia last, siis pöördu kohalike ametivõimude poole ja küsi abi. Nad aitavad otsida ja kuulutavad lapse kadunuks. Kui sa oled avalikus kohas, siis tõenäoliselt on seda juhtunud ennegi ja politsei oskab paremini aidata.

Neli nippi, kuidas sellist olukorda vältida:
1. Vaata, et su lapsel oleks kindlasti isikut tõendav dokument, mille juures on sinu telefoninumber. Seetõttu peaksid reisil olles alati oma telefoni eriti hoolikalt jälgima, et aku oleks täis laetud ja telefon oleks sisse lülitatud.
2. Otsi abi. Kui näed politseinikut või muud taolist inimest, kes sind tõenäoliselt aidata saaks, siis räägi temaga. Võib-olla ta näeb last ja oskab ta sinu juurde tuua. Olgu selleks kasvõi kingipoe müüa.
3. Räägi oma lapsele, kui oluline on sinu juures püsimine ja et kui ta tahab kuskile minna, siis ta ütleks sulle ja te lähete koos. Juhuks kui hargnete korraks, leppige kokku kindel kohtumispunkt.
4. Tee oma lapsest telefoniga pilt, et sul oleks see käepärast, kui näitad seda pilti inimestele, et oleks teada, milline laps üldse välja nägi.

Allikas: budgettravel.com