Online-intervjuu on lõppenud.

- Kas on praegu mõtet talveks Egiptuse-reisi juba broneerida või ikkagi mitte?

Meie soovitame praegu pisut oodata ning olukorda jälgida. Hooaja alguseni on veel piisavalt aega ning hetkel saadavuse pärast muretsema ei pea.

- Puhkame tavaliselt talvel Egiptuses aga praegu ei oska mingit seisukohta võtta. Osa seltskonnast ei julge enam Egiptusse minna. Mina isiklukult ei karda, aga arvan, et turismipiirkonnas on kõik korras. Samas võiks ka kuhugi mujale minna, aga kuhu võiks talvel minna, kus oleks soe ja sama hinnaklass? Muidu olen 25 riigis käinud juba.

Kahjuks kipub nii olema, et Egiptus on oma hinnatasemelt talvehooajal soodsaim variant. Kanaari saared ja Maroko on veidi kallima hinnatasemega ning kaugreisid, mis on reeglina 10-14 päevased on juba seetõttu kallimad. Kohapealne Egiptusega võrreldav hinnatase on Indias ja Tais. Kuid sinna reisimise teeb pikk lend kulukamaks.

- Kas Goa oleks Egiptuse asendaja?

Jah, Goa on väga hea alternatiiv Egiptusele. Kliima on soe ja rand pikk ning kaunis. Samas peab arvestama, et Goa asub oluliselt kaugemal, seetõttu on lend pikem ning ka korraldatavad reisid pikema kestvusega (10-11 ööd kohapeal).

- Kuidas reisikindlustus sellistele riikidele vaatab, kas üldse saab mingit kindlustust või välistatakse kohe mingid riigid, kui seal mäss käib?

Kindlustusseltsidel on õigus vastavalt olukorrale sihtriigis erandeid kehtestada. Terav olukord Egiptuses tähendab ühtlasi seda, et reisikindlustusest ei pruugi seal kasu olla. Kui reisija on ise teadlikult läinud ohupiirkonda, siis kaob enamasti ka kindlustuskaitse. Reisikindlustuse ühe osana on võimalik osta ka reisitõrkekindlustust, mis tähendab, et reisi ärajäämise või katkemise korral on sul võimalik saada kompensatsiooni. Kuid ka see ei kehti vääramatu jõu korral, milleks on ka sõjategevus või rahutused. Konkreetsed tingimused ja oma kindlustuse kehtivus tuleks üle kontrollida oma kindlustuspoliisist või küsida lisainformatsiooni kindlustusseltsist või oma reisikonsultandilt.

- Miks on meil reisid kallimad, kui Soomest ostes?

Üldiselt ei ole Soome hinnatase madalam kui Eestis. Seda võib öelda pigem viimase hetke pakkumiste kohta. Kuna Eesti reisikorraldajad on oma selle aasta lennumahud väga hästi planeerinud, siis hetkel meie turul ülepakkumist, mis tingiks madala hinnaga viimase hetke pakkumisi, ei ole.

- Kui ma olen juba tellinud reisi Egiptusse ja olen maksnud broneerimisel vajalikud summad, siis mis juhtub minu sissemaksuga, kui reisid otsustatakse tühistada?

Võimalikud tühistamiskulud sõltuvad sellest, mis põhjusel tühistamine toimub ning kes on reisikorraldajaks. Igal reisikorraldajal on oma reisitingimused, millest lähtutakse. Kui tühistamine toimub vääramatu jõu tõttu, on reisikorraldajal reeglina õigus hüvitiseks jätta bürookulud ning mõistlik hüvitis juba osutatud teenuste eest. Lisainfo saamiseks pöördu oma reisikonsultandi poole.

- Mille põhjal reisifirmad teevad otsuse, kas alustatakse hooaega või mitte? Kas Eesti Välisministeeriumi soovitus tungivalt mitte riiki siseneda on piisavaks põhjuseks?

- Reisikorraldajad jälgivad pidevalt olukorda ja on ühenduses enda kohapealsete partnerite ning esindajatega. Kindlasti on väga oluliseks Välisministeeriumi seisukoht ning hoiatused.

- Kas teil on kokkupuudet kohapeal viibivate esindajatega ja mis nemad praegu räägivad olukorrast ja selle arengutest?

Estravelil endal välisriikides esindajaid ei ole, kuid meie kliendid, kes olid/on seal ütlevad, et kuurortpiirkondades on hetkel rahulik. Siiski ei tasuks hotelli territooriumilt lahkuda ning seda eriti pimedal ajal.

- On läbi käinud uudis, et EL-s on kaalumisel direktiiv, mis seotuna olukorraga Egiptuses kohustab kõigi EL liikmesriikide reisikorraldajaid tagastama broneerimistasu juhul, kui klient loobub reisist. Kahjuks on see veel vastu võtmata, mistõttu reisikorraldajad müüvadki hoogsalt reise, mida müüma vast ei peaks. Vähemalt praegu mitte. Kas antud uudis vastab tõele ja kui suur on võimalus, et reisist loobumise korral broneerimistasu tagastatakse?

Mainitud direktiiv annaks reisijatele küll suuremad õigused, kuid pole selge, kas see praegusel kujul ka vastu võetakse. Arutlused alles käivad. Osad reisikorraldajad lubavad Egiptuse reisi tulenevalt riigis valitsevast olukorrast tasuta tühistada, juhul kui valida nende pakutavast valikust uus reis. Tasuda tuleb sel juhul vaid hinnavahe, kui uus valitud reis on kallim. Täpsema info saamiseks tuleks suhelda oma reisikorraldaja või reisibüroo konsultandiga.

- Kas Taisse on mõistlikum võtta pakettreis või broneerida lennud ja sebida majutus omal käel?

See sõltub suuresti reisija eelistustest. Mõlemad variandid on eestlaste hulgas kasutusel. Peredega reisijad ja mugavuse hindajaid eelistavad kogu reisi ette paika panna, et puhkust täiel määral nautida. Seiklusehimulised aga otsivad kohapeal endale sobiva hotelli. Tasub tähele panna, et kõrghooajal võib kohapeal otsimine keerukas olla, kuna hotellid on täis ning ilma autota seiklemine on ajakulukas. Kohalikud tuk-tuki ehk taksojuhid oskavad kindlasti soovitusi jagada ning ringi sõidutada.