Kuuldes laske, mõtle, kas su juures asub turvaline tee, mida mööda saad põgeneda. Kui jah, siis jookse võimalikult ruttu võimalikult kaugele. Kui istud välikohvikus, tuleks jätta kiiruse huvides oma asjad maha ja keskenduda hoopis põgenemisele.

Mõtle erinevatele põgenemisteedele. Kui peaks ilmnema, et esialgne pääsetee ei ole enam ohutu, proovi mõelda alternatiividele. Väldi teid, mis lõppevad tupikuga ehk kui pole võimalik leida turvalist põgenemisteed, tasub ennast ära peita. Kui asud hoones sees, võib sobilik koht olla mõni ruum, kus on võimalik lukustada uks. Seejärel tuleb ukse juurest eemale minna ja seadistada mobiiltelefon hääletuks nii, et see ei vibreeriks. Peidukohas tuleb olla vait, et enda asukohta mitte reeta.

Kui oled jõudnud rünnakupaigast eemale ja arvad, et oled turvalises kohas, helista politseisse. Teavita politseid oma asukohast ja anna teada, kus pool terroristid liiguvad. Võimaluse korral kirjelda nende välimust.

Saabudes liigub politsei relvastatult ringi, et teha terroristid kahjutuks. Kuna politsei aga ei tea, kes on terrorist ja kes mitte, tuleks jääda võimalikult rahulikuks. Näiteks kui erirühm siseneb ruumi, kus ennast peidad, tuleks vältida kiireid liigutusi, hoida käed nähtaval ja teha nii, nagu öeldakse.

Kokkuvõtteks tasuks esialgu proovida kiirelt mõelda, kas su lähedal on mõni tee, mida mööda põgeneda. Kui jah, siis jookse ja helista politseisse, kui tunned, et oled piisavalt kaugel rünnakupaigast. Kui ei, siis proovi end võimalikult hästi ära peita ja ole võimalikult vaikselt ning oota politsei saabumist.

VIDEO: