Eesti suusakeskused

Laupäeval ehk eile avati pidulikult Otepää lähedal Kuutsemäel esmakordselt sel hooajal Lilleoru nõlv. Kui hommikul minna, siis kella kümnest saab juba mäele ja esimest lund võib nautida kuni kella 18-ni. Täiskasvanu tunnipileti hind on 6 eurot, päev 15 eurot.

Kiviõli seikluskeskuses pandi lumekahurid tööle 18. novembril. Viimaste teadete järgi võiks järgmisel nädalal ka Kiviõlis suuskadega mäest alla kihutada, lähem info selgub lähipäevil või isegi -tundidel. Veebikaamerast paistavad juba ilusad lumised nõlvad ja mõned suusajäljedki on värske lume peal.

Kiviõli tuhamäel on neli laskumisnõlva pikkusega 400-700 m. Samuti ootab seal Baltimaade suurim lumelauapark kolme erineva raskusastmega: Pro, Medium ja Easy. Mäe sisse on kujundatud 120 meetri pikkune half-pipe lumelauarenn. Väikestele ja algajatele on eraldi tõstuk ning rahulikum õppenõlv.

Ka Väike-Munamäe suusakeskuses töötavad lumekahurid täie hooga. Seal alustati lumetamist 19. novembri õhtul, aga vahepeal tuli peale suur soe ja 21. novembril jäid kahurid seisma. 24. novembri õhtul lumekahurid aga jätkasid ja vähemalt lähipäevade külmade ilmadega lumikate nõlvadel aina pakseneb. Samas on varsti oodata uut soojalainet.

Lumeolud mujal Euroopa nõlvadel

Mujal Euroopas oodatakse ka lund. Suusainstruktor Valdo Kangur teatas Slovakkiast, et Madal-Tatrates avatakse ametlikult hooaeg 5. detsembril. Lumekahurid töötavad sealgi juba mõnda aega.

Austrias on avatud Dachstein Gletscheri nõlvad (lund 50 cm, liftid töötavad), Hintertuxer Gletscheris on töös 15 lifti 20-st ja lumeolud head (40 km kokku 60 kilomeetrist nõlvadest on avatud), samuti on lahti Ischgl (teraline lumi), Kaunertaler Gletscher (lahti kõik rajad ja liftid, half-pipe suletud), Kitzbühel - Kirchberg (kohati lumevaene, esimene lift siiski juba töötab), Kitzsteinhorn - Kaprun (teraline lumi), Kühtai (lund veel vähe, aga 24 tunni jooksul on oodata juurde), Mölltaler Gletscher (teraline lumi), Pitztaler Gletscher - Rifflsee, Schöckl, Sölden, Stubaier Gletscher ja Zwölferhorn Seilbahn St. Gilgen. Enamus suusakeskusi, kus liustike püsivale lumikattele ei saa loota, ootavad hooaja avamist detsembri esimeses pooles.

Šveitsis on uksed lahti teinud Airolo - Lüina (kohalikke olusid iseloomustab ilmakaardil teade "märg lumi"), Airolo - Pesciüm (samuti märg, avatud vaid nädalalõppudel, kui ilm lubab), Andermatt - Gemsstock - Nätschen (lumega probleeme pole), Bosco Gurin (jäised lumeolud, vana lumi), Corvatsch (head lumeolud), Davos (head lumeolud, kuid kõik rajad pole veel avatud), Disentis (praegu avatud vaid nädalavahetustel), Flims Laax Falera (esimesed nõlvad avatud), Gstaad Mountain Rides (head lumeolud), Les Diablerets (liustikuosas avatud, jäine lumi), Nendaz / 4 Vallées (jäine lumi, avatud vaid nädalavahetustel), Saas-Fee (teraline lumi), St. Moritz (head lumeolud) ja Zermatt (head lumeolud).

Saksamaal on avatud Brauneck / Lenggries (töötab üks lift) ja Ruhrquelle (kunstlumega).

Itaalias Schnalstalis on napilt 5 cm lund, aga 6 lifti juba töötavad, Valchiavennas on 10 cm lund ning neli lifti 12-st töötavad.

Prantsusmaal on avatud näiteks Tignes - Espace Killy (60 cm lund).

Rootsis Idre Fjällis käib lumetegemine, 20% radadest on avatud. Åre avati 22. novembril, kuid hetkel on vähese lume tõttu suletud.

Soomes on avatud seitse suusakeskust: Iso-Syöte, Levi, Ruka, Saariselkä ja Ylläs.