Kui WiFi või basseinikasutuse eest lisatasu võib veel kuidagi alla neelata (kui see pole muidugi ulmeliselt kõrge), siis näiteks elektri või käterättide eest raha maksta tundub juba kohatu. Veelgi veidram võib olla aga maksmine ka tualettpaberi liigse kulutamise eest.

Toome ära mõned kõige ärritavamad lisatasud, mida hotellikülastajad on pidanud tasuma.

1. Internetitasu mitme seadme eest

Kui WiFi on tasuline, siis tundub iseenesestmõistetav, et maksad selle neetud päevatasu ära ja tarbid siis nii palju kui jaksad: sülearvutiga, mobiiliga, tahvliga, lased ehk ka naabri arvuti korraks oma võrku. Kuid hiljem arvet vaadates selgub: hotell on iga seadme eest võtnud eraldi tasu. Nagu sissehelistamise aeg oleks tagasi. Nii juhtus mõned aastad tagasi ühes Berliini hotellis.

2. Õhukonditsioneeri-maks

Eestis sellega ilmselt hotellid rikkaks ei saaks (kuigi siin võiks radiaatorimaksu kaaluda), kuid mõnedes soojemates riikides on see äri puhas kullaauk. Kes ikka sooviks neljakümnekraadises kuumuses palavas toas higistada. Jonnakamad ehk esimese öö peavad vastu, edasi maksavad juba ka. Samsara Cliff Resort & Spa Jamaical on küsinud näiteks ööpäevase jaheda õhu eest 15 dollarit.

3. Lisatasu oma asjade minibaaris hoidmise eest

Me kõik teame, et minibaaris olevaid sööke-jooke ei maksa ilmaasjata tarbida, need on ühed kalleimad snäkid maailmas. Kuid mõni hotell on minibaari seadnud veel ühe lõksu — kui hoiad jahedas külmikus omi asju, siis saab ka selle eest arve välja kirjutada. Nelja-viie euro eest näiteks.

4. Tasulised seifid numbritubades

Tundub ebaõiglasena — ma pean maksma hotellis selle eest, et hotelli töötajad ei varastaks mu asju? Seifid, kui neid on põhjust kasutada, võiks hotellides olla ikkagi tasuta, nii nagu võib tasuta (ehk hotellihinna sees) kasutada numbritoa muud mööblit. Kui oled seifi koodi unustanud, siis muidugi — spetsialisti poolt ukse avamine ei peagi olema odav lõbu.

5. Tasulised basseinirätikud

Oma toast ei tohi rätikut kaasa võtta, kuid basseini omad on tasulised — tundub ju absurdne? Ometi on selline kord mitmes hotellis.

6. Elektriarve koos toa arvega

Kodus oleme me harjunud elektriarvet saama, aga hotellis tundub see ootamatu. Kas tegemist on “rohelise” hotelliga, et panna külastajad mõtlema tarbimise peale? Tundub, et nii on Morritt’s Tortuga Club & Resort´is Kaimanisaartel, kus läheb lisatasu alla nii tarbitud elekter, WiFi kui maksud. Jah, ka ligi 10-protsendine n-ö väljaregistreerimistasu on eraldi.

7. Linad lisaraha eest

Huvitav, kas linade eest lisaraha küsivad hotellid tõesti vahel arvavad, et tulevad puhkajad oma linadega? Olgu, lavats kämpingus sobib magamiskotiga turistile, aga ikka veel on ka hotelle, kus linad on arvel eraldi reaga. Tihti on selliseid veel alles Ida-Euroopas.

8. Tualettpaber pole hinnas

King Albergue Hostel Brasiilias on leidnud veel ühe huvitava viisi turiste ootamatus olukorras arvega näpistada. Tahad tualetis käia, aga oma paberirulli pole kaasas — maksa. WC kasutamine koos tualettpaberi saamise õigusega pole veel inimõigus, seega võib mõnede hostelite arvates selle eest ka lisaraha küsida. Ise oled süüdi, kui paberirulli kaasa ei pakkinud.

9. Tasuline tee ja kohv

Kui minibaar on ülemaailmselt mõistetav kui kallis lisateenus, mida kogenud reisija ilmaasjata tarbima ei asu, siis mõnikord on paigutatud numbritoa lauale veel üks ohtlik lõks — tee- ja kohvipakikesed koos veekeetja ning tassidega. Ehkki valdavalt selle hommikuse lisamugavuse eest tasu ei küsita, on mõned maiamad majutusasutused osanud ka selle teenuse rahaks keerata.

10. Toateenindus tühjendab rahakotti rekordkiirusel

Kuigi toateeninduse kasutamise populaarsus aina kahaneb, ei saa seda panna vaid traditsioonide kadumise süüks. Hotellid ise on ka hoolega külastajaid sellest võõrutanud väga kõrgete hindadega. Genfis küsitakse toateeninduse toodud klubivõileiva eest keskmiselt 32 eurot, Helsingis ja Stockholmis 18 eurot, Oslos 17,8 eurot ning Londonis 17 eurot. Väike Coca-Cola purgikene maksab Oslos kohaletooduna 5,8 eurot.

Kirjuta kommentaaridesse, milliseid ootamatuid lisatasusid oled ise hotellides kohanud?

Allikad: Oyster.com, TripAdvisor