Jaapan

Alates seitsmendast jaanuarist on Jaapanis elavad inimesed ja seal uudistavad turistid kohustatud maksma riigist lahkumise maksu. Tegemist on maksuga, mis lisatakse automaatselt lennupileti hinnale ja selleks on 8,8 dollarit ehk 7,6 eurot.

Inimese kohta pole see summa eriliselt suur, kuid arvestatakse, et riigist lahkumise maks toob Jaapanile aastas sisse 43 miljardit jeeni ehk ligi 332 miljonit eurot. Selle raha eest plaanitakse korrastada lennujaamade infrastruktuuri, palgata vaatamisväärsuste juurde rohkem mitut keelt kõnelevaid giide ning paigaldada ühistransporti tasuta traadita internet.

Horvaatia

Viimastel aastatel on see riik olnud hädas turistide hordidega. Seetõttu tõstetakse päevast turismimaksu neljandiku võrra, kuid seda ainult tipphooaegadel. See tähendab, et kõik turistid, kes ööbivad igal pool mujal kui telkimisplatsidel, peavad maksma iga päeva eest 25% rohkem turismimaksu kui hetkel.

Tegemist pole aga üüratu summaga. Neljandiku võrra kallim turismimaks tähendab seda, et ühe päeva eest tuleb välja käia ligi 26 eurosenti rohkem. Horvaatia turismiministri Gari Cappelli sõnul on ka peale turismimaksu tõusu Horvaatia koht, kus on üks madalamaid turismimakse piirkonnas.

Uus-Meremaa

Järgmise aasta lõpus hakkavad tõenäoliselt kõik Uus-Meremaad külastavad turistid maksma riiki sisenemisel 35 Uus-Meremaa dollarit ehk ligi 25 eurot. Maksust on vabastatud need, kes tulevad Austraaliast või Vaikse ookeani saartelt. Eeldatavasti toob uus maks riigile iga aasta sisse 80 miljonit Uus-Meremaa dollarit ehk ligi 45,6 miljonit eurot. Raha investeeritakse turismi arendamisse, aga ka kohaliku looduse säilitamisse.

Viimastel aastatel reisivad inimesed rohkem kui kunagi varem. Seetõttu tõstavad erinevad riigid ka makse, et toime tulla infrastruktuuri säilitamise ja selle parendamisega.

Allikas: lonelyplanet.com