1) VÄLDI KÕRGHOOAEGA



Ilmselt kõige suurem reisi hinna kujundaja on sesoonsus: nii lennupiletite kui hotellide hinnad võivad kõrghooajal erineda madalhooajast mitmekordselt. Kaval on vältida kõrghooaega ja ajastada enda reis selle eelsesse või järgsesse aega. Näiteks Vahemere ääres (sh eestlaste seas populaarsetes Costa Bravas, Küprosel, Kreetal ja Maltal) kukuvad oktoobri teises pooles, mil ilm tegelikult veel põhjamaalasele suvine, lendude ja hotellide hinnad suvega võrreldes mitu korda. Selleks ajaks võib leida tõeliselt häid pakkumisi. Sama kehtib ka kevade ja talve kohta.



2) VARU AEGA JA OLE PAINDLIK



Soodsalt reisimise peamine eeldus on reisija paindlikkus. See tähendab, et paindlik tuleb olla tihtilugu nii reisikuupäevade, lennugraafikute kui ka sihtkohtade osas. Üpriski tõenäoline leida endale soodne reis, kui eesmärgiks on külastada kevadel Lõuna-Ameerikat — tuleb vaid pakkumistel silma peal hoida ja kui sinu soovitud piirkonda midagi taskukohast müüki tuleb, tuleb kohe tegusteda. Palju keerulisem on aga hea hinnaga lennupileteid leida, kui on soov külastada näiteks Rio de Janeirot konkreetsetel kuupäevadel. 



Tihti tuleb soodsalt reisimisel teha järeleandmisi ka mugavuse arvelt, sest paljud hea hinnaga lennupakkumised algavad kas naaberlinnadest Riiast, Helsingist või Stockholmist, vahel aga ka teistest Euroopa keskustest. Teisalt saab seda võtta kui võimalust külastada ühe reisi jooksul rohkemaid riike. Näiteks kui väga soodne lend Bangkokki algab Milanost, siis miks mitte varudagi veidi enam aega ja paar päevakest ka Itaalias pitsat ja pastat nautida.



Samuti on soodsate piletite puhul vahemaandumised vahel üpriski pikad, ulatudes isegi 10 või enama tunnini. Pikalt lennujaamas istumine on tüütu, kuid tuleb tähele panna, et öiste ümberistumise korral pakuvad osad lennufirmad reisijatele tasuta hotelli. Seda võimalust pakub näiteks Istanbulis Tallinnast lendav Turkish Airlines. Vastav info on lennufirma kodulehelt leitav.



3) ODAVLENNUFIRMAD EI OLE ALATI KÕIGE ODAVAMAD



Üldiselt kehtib reegel, et odavlennufirmade piletid on soodsamad kui n-ö traditsiooniliste lennufirmade omad. See pole aga alati nii. Näiteks kõiguvad odavlennufirmade piletihinnad väga palju, sõltuvalt lennuki täituvusest või hooajast. Kõrghooajal võivad traditsiooniliste lennufirmade piletihinnad olla tihti isegi soodsamad kui odavlennufirmadel. Samuti tuleb tähele panna, et odavlennufirmadel maksab tavaliselt iga lisamugavus ekstra. Näiteks pagas, istekohtade valik jms. Koos lisadega võib tulla vaatamata soodsale baashinnale lennupiletite lõpphind hoopis kallim kui traditsioonilisel lennufirmal, kus antud teenuste eest tasu ei küsita.



4) JÄLGI VEAHINDASID



Kuna lennupileti hinnad on ajas tihti muutuvad ja lende opereerivad mitmed lennufirmad, siis vahel satub müüki veahinnaga pileteid, mis on ebatavaliselt soodsa hinnaga. Näiteks hiljuti oli võimalik 190 euro eest lennata Tallinnast Johannesburgi ja tagasi (tavahind on ca 500 eurot). Tavaliselt on veahinnaga piletid saada mõnest tunnist kuni mõne päevani — sõltub, kui kiirelt lennufirma vea avastab. Veahinnaga piletite puhul on aga oht, et lennufirma need mõne päeva jooksul tühistab — see sõltub lennufirma poliitikast. Seetõttu tasub endale veahinnaga piletid soetanul enne majutuse jm reisil vajaliku broneerimist kuni paar nädalat oodata, et näha, mis saatus soodsalt soetatud lennupileteid tabab.



5) KASUTA VIIMASE HETKE PAKKUMISI



Viimase hetke pakkumisi pakuvad reeglina reisikorraldajad, kellel on tšarterlennule vabu kohti ning soovivad lennuki välja müüa. Regulaarliinidel toimib asi vastupidi — viimase hetke lendude hinnad on tavaliselt mitmetes kordades kallimad, kui need varakult ette osta.



Soodsalt leiab viimase hetke pakkumisi tihti algusega Helsingist ja Stockholmist. Näiteks on edasi-tagasi lennupileteid olnud viimase aasta jooksul Stockholmist Ibizale 20 euroga, Helsingist Dubaisse 65 euroga, Stockholmist Jamaicale 137 euroga ja palju muud. Nende pakkumiste puhul on sageli ainsaks aktsepteeritavaks maksevahendiks Skandinaavias välja antud pangakaart, mistõttu tasub omale otsida seal asuv sõber, kes ostu sooritaks. Tihti leiab taolisi pakkumisi just sügisest kevadeni, suvel aga harvem.



Viimase hetke pakkumiste puhul tuleb valmis olla kiiresti tegutsema ja oma plaanid vastavalt seadma. Inimestel, kellel on selline valikuvabadus, pakub selline reisimisviis palju soodsaid ja huvitavaid sihtkohti.



6) AJASTA LENNUPILETI OSTMINE ÕIGESTI



Tihti arvatakse ekslikult, et mida varem reis ette broneerida, seda odavam see tuleb. See võib nii olla, kuid üldjuhul lennupiletite tavahind kuigi palju ei erine, kui osta lennupiletid ette näiteks kaks kuud või pool aastat. Vähem kui kuu aega ette osta on lennupiletid tavaliselt juba kallimad.



Odavlennufirmade puhul kõiguvad piletihinnad palju rohkem, kui n-ö traditsioonilistel lennufirmadel. Tavaliselt sõltub hind hooajast ja koolivaheaegadest, lennuki täituvusest kui ka sellest, palju on lennuni aega jäänud. Pole ka harvad juhused, kus piletihinnad võivad olusiselt muutuda juba mõne tunniga. Kindlat ajamustrit soodsate lendude leidmiseks ei ole, kuid üldiselt on odavlennufirmade puhul parima hinna saamiseks mõistlik piletid endale soetada 1-3 kuud ette.