Odvalennureis on parim viis iseseisvalt ja sõltumatult maid avastada, olgu selleks siis soov Vahemeremaades palmi all puhata, tuntumaid Lääne-Euroopa linnu kaeda või külastada kaugeid sõpru.

Kui odav on odav?

Parimatel päevadel kolm, kuid reeglina 20-30 eurot lennu eest on odav. 2013. aasta lõpus lendasin ma näiteks Tallinnast Oslosse vaid 15 euroga, mis on samaväärne ühel õhtul paari joogi peale kulutatud summaga. Ja sealt liikusin juba edasi Pariisi täpselt sama summaga, mis tähendab, et kahel õhtul jookide peale kulutatu on võrdväärne lennupiletiga Pariisi!

Sihtkohtade leidmine

Euroopas on kaks peamist odavlennufirmat, mille odavaid pileteid seekord otsime: Ryanair ja Wizzair. Esimesega neist on Eestist reisides rohkem võimalusi, kuna lähimad lennud väljuvad nii Tallinnast kui Riiast. Tartust pärit inimesele tähendab ju Riia peaaegu et sama vahemaad alustamiseks kui Tallinnast.

Nii Ryanairi kui Wizzairi kodulehtedel olevate kaartide pealt saab näha kõikvõimalikke ettevõtetega seotud lennujaamasid üle kogu Euroopa ja kaugemalgi:

Kaartidelt on näha, et nii Ryanair kui Wizzair katavad suure osa Kesk-Euroopast, kuid esimesel on suurem rõhk Lääne- ning teisel Ida-Euroopal.

Kui klikkida Ryanairi lehel oleval interaktiivsel kaardil Tallinna peale, näeb siniste punktidega märgistatud lennujaamasid, millega Tallinnal on (pool)aktiivne lennuliin. See tähendab, et siinsest pealinnast saab lennata kõikidesse alloleval kaardil välja toodud paikadesse ning ka Milaanosse ja Barcelonasse, mis kaardi peale paraku ei mahtunud.

Super! Soodsad lennud nii Norrasse, Inglismaale, Iirimaale, Saksamaale kui Itaaliasse ja Hispaaniasse. Meedias on tehtud mitmeid katseid, kust selgub, et soodsam on osta riideid Ryanairiga Saksamaal ja Inglismaal käies kui Eesti poode külastades!

Paraku on Tallinn üks väiksemaid Ryanairi jaamasid ja siit pääseb vaid kaheksasse paika 189-st. See tähendab, et enamus kaardi peal olevaid siniseid punktikesi jääb rohkem kui ühe lennu kaugusele. Küll aga on kõik pealinnaga ühendatud sihtkohad suuremad nn keskused, kust saab edasi hoopis rohkematesse paikadesse.

Proovime läbi: detailne reisiplaneerimine

Oletame, et soovin endale sünnipäevaks (22. mai) panna kokku meeldejäävat ja lahedat trippi Euroopasse.

Kaardil Tallinnale klikkides tuleb valik parimate lennuhindadega, mis annavad ettekujutuse, kui palju võib üks või teine sihtkoht kukrut kergendada. Täpsema aja planeerimiseks tuleks aga vajutada nimekirja all olevale nupule Show more prices.

Tallinn on pisike, kuid sihtkohad suured!

Edasi avaneb aken, kus saab enda jaoks valida lennuks sobivad kuupäevad (Departure Date) ning maksimaalse piletihinna (Price). Kuna sünnipäev on 22. mail, jätan alles kõik lennupakkumised 15.-25. maini.

Ülaloleval pildil on näha, et esimene pakkumine tuli 19. maiks Düsseldorfi, mistõttu hakkan edasi uurima, kuivõrd eksootilisse paika on võimalik Saksamaalt paari järgneva päeva jooksul saada.

Reisi edasiseks planeerimiseks asendan lennujaama "Tallinn" "Dusseldorf Weeze´ga". Arvestades, et soovin Düsseldorfis käia ringi päev või kaks, muudan ära ka välja Departure Date ning otsin lendusid, mis lendaksid ajavahemikus 21.-23. maini.

Eelnevalt pildilt on näha, et Düsseldorfist saab Tallinnaga võrreldes lennata juba palju rohkematesse paikadesse. Valisin nimekirjast välja paar-kolm, mis tunduvad sünnipäevaks kõige ahvatlevamad: Aadria mere rannikul olev Zadar ja Marokos olevad Oujda ja Fez.

See tähendab, et ühe otsa lennupiletid maksaksid mulle 55 eurot, mis pole külmalt kodumaalt Aafrikas oleva Maroko ja Alžeeria piirini lendamiseks üldse mitte palju :)

Sellise plaaniga jõuaks 22. mail toimuvaks sünnipäevaks ilusasti kohale ja nädal-poolteist võib kohapeal päikest nautida! Küll aga tekib küsimus, et kuidas siis tagasi?

Kuidas koju?

Arvestades, et planeerin reisi Marokosse, tuleb vaadata lennuhindasid nii Oujdast kui Fezist. Kasutades eelnevalt kirjeldatud süsteeme, näeb vähem kui minutiga, et Fezist naasemine on soodsam. Muutsin väljumiskuupäeva vahemiku 28. mai - 3. juuni peale, et saaksin Marokos viibida nädal-kaks. Ühtlasi palun otsinmootoril tuua välja vaid need piletid, mille hind on kuni 36 eurot.

Edasi tuleb jälgida sihtkohti. Teades, et Tallinnal on ühendus Milaano, Barcelona teise lennujaama ja Düsseldorfiga, keskendun viimasele ehk paigale, kust toimub ka varasem Marokosse minek. Sellele samale lennule peale klikkides on näha, et lend stardib 2. juuni hommikul kell 09:50, mistõttu võib Düsseldorfist Tallinnasse planeerida samal päeval toimuvat õhtust lendu.

Sisestades ülemisse kasti "Fez´i" asemel "Dusseldorf Weeze" ja alumisse "Tallinn" ning valides väljumiskuupäevaks 2. juuni, tuleb vaid üks vaste, millele peale vajutades tuleb ekraanile järgmine pilt:

Sellelt on näha, et lend Tallinnasse toimub 2. juunil kell 17:25 ning maksab 26 eurot. See tähendab, et pilet Marokost läbi Düsseldorfi Eestisse maksab kokku ligi 55 eurot ehk Tallinnast Marokosse ja tagasi tuleb lennupiletite eest tasuda kokku 110 eurot!

Kokkuvõtlikult lendudest

Ülalolev näide on vaid üks võimalik stsenaarium. Ryanairi lennujaamasid on aga 189 ja Eestist on lisaks Tallinnale mugav lennata ka Riiast, kus lisandub küll 7-eurone lennujaamamaks, kuid piletihind jääb ikka soodsaks. Kui juurde lisada veel kõikvõimalikud Wizzairi sihtkohad, mida on Ryanairiga võimalik kombineerida, on võimalusi üle 250!

Et näha, kuidas leida parimaid lende Ryanairi ja Wizzairi sihtpaikadest ja Euroopast kaugemale, kliki siia: Soodsad lennud.

Kas tõesti kõik on nii lilleline, kui tundub?

Ryanairiga lennates toetate te paraku ettevõtet, kus töötajate töötingimused on kõike muud kui head. Lennuhindu proovitakse igal võimalikul moel hoida minimaalsena, mistõttu ei tohi Ryanairi meeskond kasutada näiteks isegi ettevõtte pastakaid või elektrit, et telefone laadida.

Lisaks asuvad Ryanairi lennujaamad linnadest tihtipeale tiba kaugemal, mistõttu tuleb arvestada ka transpordikuluga maandumispaigast keskusesse.

Sellele vaatamata jääb reisi üldhind endiselt soodsaks ja ebameeldivate üllatuste vältimiseks tuleb teha vaid pisut eeltööd.

Majutus samuti odavalt

Odavlendudega ilma nähes on tarvilik valida ka sobiv majutusviis, milleks on mitmeid võimalusi:

Couchsurfing.com - platvorm, kus inimesed pakuvad ööbimiseks ilma igasuguse tasuta oma "diivaneid". See on supervõimalus, kuidas kohalike silme läbi uusi maid ja riike tundma õppida. Soovitan seda kasutada eeskätt Lääne-Euroopas, kus majutuse hinnad on kallimad ja inimesed valmis uusi tuttavaid leidma ja koos veedetud aega nautima!

Airbnb - platvorm, kus inimesed rendivad oma tubasid, kortereid ja suisa maju teistele. Teisisõnu on see hotell, ainult et kordades odavam, sest reeglina ei võeta tasu mitte inimese, vaid terve korteri pealt. Seda on soodne kasutada Ida-Euroopa riikides: näiteks Moldova pealinnas Chisinaus saab viie peale rentida korteri nii, et öö hind on 4 eurot inimese kohta!

Tähtede all - kui ilm on ilus ja riik päikseline, või lennujaamas, kui järgmine lend läheb alles tulevasel hommikul.

Artikkel on algselt pärit Uku blogist.