Sellega loodab lennufirma langetada piletihindu, et pakkuda lennureise ka lihttöölistest kolumbialastele, aga üleüldisemalt neile, kes väikese eelarvega reisida soovivad, vahendab Independent.

VivaColumbia teatas möödunud nädalal, et ostab oma lennukiparki 50 uut Airbus 320, et pakkuda aina kasvavale turismivoole rohkem valikuvõimalusi lendamiseks. Uutes lennukites on rohkem istmeid, mis kindlustavad madalamad kulud. Esimene selline lennuk peaks tööd alustama juba tuleval aastal.

VivaColumbia asutaja William Shaw sõnul on lennufirma soov keskendudagi n-ö vertikaalse lennureisi arendamisse. „Meil on inimesed, kes sel samal hetkel uurivad võimalusi, kas lennata saaks ka püsti seistes - me oleme väga huvitatud mis tahes lahendustest, mis teevad reisimise odavamaks," ütles ta.

Ta lisas, et paljusid reisijaid ei huvita mugavused nagu meelelahutussüsteem, eriti kui lend kestab vaid tunni või kaks. „Keda huvitab, milline on lennuki põrandakate või kas lennul pakutakse tasuta pähkleid?" küsis ta retooriliselt.

Kontseptsioon pole sugugi uus. Selle ideega on teisedki lennufirmad flirtinud. Juba 2003. aastal tuli Airbus välja ideega hakata paigutama lennukitesse vertikaalseid „istmeid".

Ka Euroopa odavlennufirma Ryanair on selle idee vastu huvi tundnud. Firma juht Michael O'Leary võrdles 2010. aastal kavandatavaid toole kui baaripukke, millel turvavöö peal, pidades turvavöösid isegi ebavajalikuks. „Lennuk on lihtsalt buss, millel on tiivad," ütles ta. „Kui lennuk peaks kunagi sattuma õnnetusse, jumal hoidku selle eest, on turvavöö viimane asi, mis reisija päästab. Londoni metroos pole vaja turvavööd. Turvavööd pole tarvis ka kiirrongides, mis sõidavad üle 300 kilomeetri tunnis," selgitas ta.

Lennuliikluse organisatsioonid ei nõustu nende aruteludega. Vertikaalseid istmeid pole veel kusagil regulatsioonide raamidesse lubatud. Ka Kolumbias on see ainsaks piduriks, miks veel ideed käiku lastud pole. Kohaliku lennuameti juhataja olevat öelnud, et ei kiida ideed heaks. „Inimesed peaksid reisima ikkagi inimeste kombel. Igaüks, kes on sõitnud ühistranspordis, et see pole sugugi mugav seistes sõita," leidis Kolumbia lennuameti juht Alfredo Bocanegra.