Välisministeerium teatas 31. märtsi õhtul reisikorraldajate jaoks ootamatult, et Egiptuse reiside ohutase on tõusnud ning soovitas seoses suurenenud julgeolekuohuga vältida Egiptuses igasugust reisimist. Sealhulgas soovitati mitte reisida ka muidu rahulikesse turismikuurortidesse Hurghadas ja Sharm el Sheikhis. Tühistati kõik Egiptuse reisid, mis olid veel talvehooaja lõpuni jäänud.

Mida praegune olukord tähendab? Kohapeal tundub olevat kõik rahulik, aga reisifirmad evakueerivad reisijaid.

Reisijate ohutus on Novatoursi prioriteet number üks ja oma sammudes lähtume just sellest prioriteedist. Olukorras, kus ohutase on tõstetud ja milles meie reisijad võivad suure tõenäosusega viga saada, tuleb meil tegutseda kiirelt ja otsustavalt. Me ei saa jääda ootama, kas käib kuurortis pauk või mitte. Reisijate turvalisus ei ole loterii. Sellistel puhkudel tuleb usaldada välisministeeriumit ja nende konsulaarinfo kanaleid.

Kuigi kohapeal võib tunduda olukord roosa ja rahulik, võib see osutuda petlikuks. Sellisel ohutasemel võib üldpilt muutuda trööstituks tundidega ja eskaleeruda kiiresti. Kui juba tõsisem olukord käes, on turvalisuse tagamine klientidele raskendatud.

Loomulikult on meil kahju, et paljude reisijate jaoks tõi ohutaseme muutmine kaasa rikutud puhkuse. Ärme unusta siinkohal ka suurt närvikulu kõikidele osapooltele.

Novatours on kriitilistes olukordades karastunud ning omab piisavalt kogemust, kuidas vastavates olukordades käituda. 2011. aasta revolutsiooni alguses olime näiteks esimene, kes reisijad kodumaale tagasi tõi ja lennud Egiptusesse peatas.

Paljud reisikorraldajad üle maailma on tõmmanud oma tegevust Egiptuse suunal koomale. Näiteks Soomest ei teinud sellel talvehooajal reise sinna ükski reisikorraldaja. Maailma suurim reisikorraldusettevõte Thomas Cook lõpetas hooaja Egiptuse suunal märtsi alguses ehk ligi kuu plaanitust varem.

Kui palju on sel aastal Eestis Egiptuse vastu huvi kahanenud?

Turismisektor on olnud Egiptuses läbi aegade üks väljapaistvamaid. Samuti on see sektor sealse majanduse üks mootoreid. Kahjuks varjutab süvenev terrorismioht Egiptuse turismindust üha rohkem. Peale 2011. aasta revolutsiooni on Egiptus läbi raskuste ennast korduvalt jalgadele soovinud upitada, kuid kahjuks on edu olnud üürike ja siseriiklik julgeolek taas murenemas.

Samal aastal, revolutsiooni algusega, kaotas Egiptus ka aasta populaarseima sihtkoha tiitli Türgile ning hoiab seda siiani. Samas tuleb mõista, et Egiptuse puhul on tegu talvehooaja sihtkohaga ja Türgi puhul suvehooaja sihtkohaga.

Mida on valinud puhkajad Egiptuse asemel?

Päikesevaeguse all kannatav eestimaalane otsib talvel enamasti puhkuseks kohta, kus oleks garanteeritud päike, rand ja soe meri. Samas on oluline ka reisi hinnaklass, kus Egiptuse konkurentidel on raske võistelda. Kui vaadata Egiptuse lennuraadiust Eestist, siis sobiva sooja alternatiivi leidmine peale Kanaari saarte on keeruline.

Kaugematest sihtkohtadest on populaarsust kogunud ka Tai ja India kuurortid. Kuid nende piirkondade puhul tuleb arvestada vahemaandumisega ja enam kui 10-päevase puhkusega.

Iisrael on samuti hea alternatiiv Egiptusele, kuid Eilati reisid jäävad hinnaklassilt pigem Tenerife reisidega samasse kategooriasse. Iisraeli reiside hooaeg on samas lühem – novembrist detsembrini ja veebruari lõpust aprilli alguseni.

Ligi 95% klientidest, kelle reis ohuolukorra tõttu tühistati, valis endale uue reisi. Lõviosa valikust oli Türgi. Populaarsemad olid veel ka Tenerife, Tuneesia ja Kreeta reisipaketid.

Kui pikaks ajaks võib Egiptus turistide jaoks jääda veel nö suletuks või mittesoovitatavaks ja millest see sõltub?

Keerulisemad ajad on Egiptuses kindlasti ees. Tulevad pingelised valimised ja pinged seoses Moslemi Vennaskonna teemadega võivavad kasvada. Kas Egiptuse siseolukord uueks talvehooajaks oktoobriks taastub, näitab aeg.