Miks valida reisikindlustus?

Eestlastele meeldib reisida. Suvisel hooajal eelistatakse pigem Euroopas ringi vaadata, talvel lennatakse päikest otsima aga hoopis Aasiasse. Seda ei juhtu küll iga päev, aga reisil kogutud heade mälestuste meepott võib saada tõrvatilga lennufirma ootamatu streigi, pagasi kaotsimineku, terviserikke või looduskatastroofi tõttu. Selleks, et end võimalike reisil juhtuvate ebamugavuste eest kaitsta, tulebki appi reisikindlustus.

Koduriigist väljudes tuleb pöörata tähelepanu oma tervisele, kuna välisriigis viibides on arstiabi alati tasuline. Sama oluline on reisitõrkekindlustus, mis tagab koju pääsemise ka ootamatult tühistatud lennu korral. Tark on kindlustada ka kaasas olevaid asju, kaitsta ennast esemete purunemise ja varaste eest. Reisikindlustuse tegemine on tihti nagu rätsepatöö, mis tuleb kokku panna vastavalt reisi iseloomule ja kaasaskantavale pagasile. Kui valida vaid üks kindlustuskaitse, siis see ei pruugi kõikide ootamatuste puhul inimest aidata.

Millise kaitse annab meditsiiniabi?

Inimestel on tulnud ette juhtumeid, kus neid on välismaal viibides tabanud ootamatu terviserike ja lisaks ravile on nad vajanud ka eritransporti koju. Kannatanu toomine võõrast riigist Eestisse on väga kulukas ja ilma kindlustuseta käib sellise arve maksmine enamikule meist üle jõu. Meditsiiniabikaitse puhul saab inimene vajadusel ka tasuta esmast hambaravi, rentida ja remontida erinevaid abivahendeid ning kasutada transporti erinevatesse raviasutustesse või elukohariiki. Meditsiiniabi aitab ka siis, kui kindlustatu on reisil sattunud terrorismiakti ohvriks.

Mis on reisitõrkekindlustus?

Reisitõrke kaitse on õigustanud end viimasel aastal ligi kolmandikel juhtudel. Üle poole reisitõrke juhtudest on seotud kindlustatu haigestumisega enne reisi, mistõttu on reis tühistatud. Reisitõrke kaitse pakub hüvitist ka lendude hilinemisel ja ära jäämisel, aga ka siis, kui enne reisi satutakse näiteks liiklusõnnetusse. See on abiks ka lennufirmade streikide, töökatkestuste või maksejõuetuste korral.

Reisitõrkekindlustus kaitseb aga veelgi laiemalt. Näiteks kui reisil olles saate teada, et teie lähisugulasega on juhtunud õnnetus ja peate koju sõitma, siis hüvitab kindlustus varasema lennuga seotud kulud.

Pagasikindlustus aitab ka varguse puhul

Me kõik teame kedagi, kellel on reisil pagasiga probleeme olnud: kohver hilineb, on kaduma läinud või saanud hoopis kahjustada. Sellistel puhkudel hüvitab pagasikindlustus pagasi kadumise või kahjustamisega seotud kulud. Korralikum pakett hüvitab ka reisil varastatud esemed. Turistid langevad tihti reisidel taskuvaraste ohvriks. Õige kindlustuskaitse hüvitab ka reisil vargusest tulenevad kahjud.

10 nõuannet muretuks reisimiseks:

  • Välismaal reisides arvesta, et turistid satuvad tihti varaste sihtmärgiks. Pööra oma turvalisusele suuremat tähelepanu, kui maksad kaardiga, sõidad taksoga või vahetad valuutat.
  • Tutvu alati välisministeeriumi kodulehel sihtriiki reisimise soovitustega ja registreeri oma reis ministeeriumi lehel.
  • Kontrolli oma passi ja ID-kaardi kehtivust. Pea meeles, et Euroopa Liidus reisides peavad reisidokumendid kehtima reisi vältel, väljaspool Euroopa Liitu veel kuni 6 kuud pärast reisi algust. Lisaks tee oma reisidokumentidest paber- või elektroonilised koopiad.
  • Kontrolli, kas sihtkohariik nõuab riiki sisenemisel viisat.
  • Sõlmi reisikindlustus. Ära unusta nii pagasikaitset, meditsiiniabi kui ka reisitõrkekindlustust. Pea meeles, et Euroopas reisides on kasulik taotleda ka Euroopa Ravikindlustuskaart, kuid arvesta, et see ei pruugi katta kõiki raviga seotud kulutusi. Kaart peab alati sinuga kaasas olema.
  • Uuri Terviseameti lehelt, kas enne reisi on vaja ennast ka vaktsineerida.
  • Teavita oma lähedasi planeeritavast reisist ja jäta neile oma reisikindlustuspoliisi koopia.
  • Autoga reisides kontrolli, et juhiluba kehtib ja autodokumendid on kaasas. Tee endale selgeks kohalikud liiklusreeglid ja -nõuded ning võimalike tasuliste teelõikude asukoht.
  • Kui reisid lapsega ja teist vanemat kaasas ei ole, siis segaduste vältimiseks võta alati kaasa teise vanema kirjalik luba.
  • Kui tarvitad olulisi ravimeid, siis uuri, kas ravimitega Eestist välismaale või välismaalt Eestisse reisimiseks võib vaja minna Ravimiameti luba.