Budget Traveli autor Kaeli Conforti kirjeldab, kuidas pealtnäha süütust tähelepanuavaldusest võib nende nelja petuskeemiga peaaegu alati areneda olukord, kus turist oma rahast ilma jääb.

Õnneks on kõigi petuskeemide puhul lihtne võimalus pääseda - mitte laskuda vestlusse ja mitte olla nõus pakutava teenuse või kingituse vastuvõtmisega.

Sellised on neli Pariisi petuskeemi, mida eelmise aasta lõpus ja tõenäoliselt ka praegu tänavapetturid edasi kasutavad.

1. Palun kirjutage alla minu petitsioonile!

Puhkav turist on vastuvõtlik heategevusele. Seda teavad ka petturid. Levinud petuskeemi järgi astub pahaaimamatu välismaalase juurde sõnatu kohalik tüdruk, käes mingi paber allkirjadega. Paberile on kirjutatud, et palun aidake pimekurti ja midagi ka prantsuse keeles. Olles allkirja andnud, segub tõsiasi, et see prantsusekeelne tekst kohustab allakirjutanuid "petitsiooni" omanikule maksma 500 eurot.

2. Nööritrikk

Jällegi astub turistile juurde lahke rändkaupmees, kes tahab hea tahte märgiks sõlmida käe või sõrme ümber "sõpruse sideme". Hea tahe seisneb selles, et nööriga kinniseotud turist juhatatakse lähima pangaautomaadini, kust palutakse suurema kamba julgustusel raha välja võtta, et sidemest vabaneda. Sõrme või käe ümber seotud sõlm on nii tihe, et ise seda enam ära ei saa.

3. Sõrmusetrikk

See turistilõks sarnaneb vana tuntud rahakotitrikiga: maha jäetakse vedelema hinnaline ese ja asutakse jälgima, kes sööda õnge läheb. Niipea, kui võõramaalane pealtnäha hinnalise sõrmuse üles tõstab, on "omanikud" jaol. Kurjustades nõutakse "varastatud" asja eest suurem summa. Ehmunud turist tavaliselt maksabki, aga hiljem selgub, et loovutas suure summa tavalise odava vaskse ehte eest.

4. Kukkuv rahakott

Tüüpilisi tähelepanu kõrvalejuhtimise trikke on kümneid, see aga on üks levinumaid. Montmartre´i treppidel väsinult üles vantsinuid tabab lihtne lõks: keegi pillab puhkama või seisma jäänud turisti juures midagi maha, näiteks paksu rahakoti. Ohver hakkab otsima, kas ehk midagi tema enda varandusest on maandunud ja hetkeks tähelepanu kõrvale juhtides ongi "päris" rahakott ka kadunud. Eriti veel siis, kui kummardutakse mahakukkunud asja üles tõstma. Siis võib järgneda ka eelmine petuskeem, "sõrmusetrikk".

Kõigi nende lõksude vältimise üheks lihtsaks lahenduseks on ignoreerimine, ehkki mõnikord on pealetükkiva trikitaja käest pääsemine üsna tüütu.

Pariisis muutub jõeäärne tänav suviti liivarannaks, kus ei tohiks lasta tähelepanul hajuda.