Mõni väljavalitu sattus napilt ka eelmisse sajandisse, praeguse sajandi hooned on aga ilmselt veel liiga uued ja harjumatud ja neid ei nimetatud parimate seas. Kümme ehitist, mis maailma reisijate arvates tundusid kõige imelisemad ja mis on pärit viimasest aastatuhandest, on järgmised.

Alhambra, Hispaania

Andaluusia tuntuim vaatamisvärsus Alhambra (ülemine pilt) on kunagine mauride katse luua maapealset paradiisi. Paleest avanevad vaated mägedele ja Granadale, 13.-14. sajandil ehitatud palees ongi paradiisitunde loomine peaaegu õnnestunud.

Mont Saint Michel.

Mont Saint Michel, Prantsusmaa

Normandia Mont Saint Micheli kloostrikompleks ja küla asub väikesel kaldaäärsel saarekesel. Klooster näeb välja nagu muinasjutulossike keset vett. Saarel asuv külake on tervenisti UNESCO maailmapärandi nimekirjas.

Sheikh Zayedi mošee.

Sheikh Zayedi mošee, Araabia Ühendemiraadid

Abu Dhabis asuv Sheikh Zayedi mošee on kui oaas valgetest kividest pühakojaga, mis mahutab kuni 7000 inimest. Parim aeg külastamiseks on õhtune päikeseloojang, kui sambad peegelduvad mošee helesinistest basseinidest.

Neuschwansteini loss.

Neuschwansteini loss, Saksamaa

Kuigi Baieri metsad, orud, mäed ja järvekesed on iseenesest imelised, pakub Neuschwansteini loss selle kõige keskel hingematvaid vaatepilte. Loss on inspireerinud ka Walt Disneyt.

Potala Palee

Potala Palee, Tiibet

Tiibeti Dalai Laama poliitiline esindus on ühtlasi ka maailma kõige kõrgemal asuv palee. Potala Punane ja Valge palee kuuluvad UNESCO maailmapärandi hulka ja Hiina (ning maailma) kõige väärtuslikemate vaatamisväärsuste hulka. Päevas lubatakse palee juurde kuni 1600 turisti.

Vabadussammas, USA

New Yorgis asuv vabadussammas on tänapäeva üks tuntumaid vaatamisväärsusi. 1886. aastal kinkisid selle ameeriklastele prantslased. Turistid saavad piletit ostes tõusta liftiga üles kuju krooni sisse, kust saab alla vaadata lahele ja mööduvatele laevadele.

Pena Rahvuspalee.

Pena Rahvuspalee, Portugal

Portugalis, Lord Byroni poolt maailma ilusaimaks nimetatud Sintra linnas asub värvikas Pena Rahvuspalee, mis on peegeldus 19. sajandi romantismist ja eksootikast arhitektuuris. Turistid saavad lossi külastada gruppidena giidi saatel, parim aeg on saabuda hommikul varakult, et vältida rahvamasse. Siis saab rahulikult jalutada ka lossiaedades.

Güelli park.

Güelli park, Hispaania

Esikümnesse pääses Barcelonas asuv Güell ainukese pargina, aga tuhanded reisijad valisid just selle välja kui väärilise ehitise maailma silmapaistvaimate seas. Projekteeritud kuulsa Kataloonia modernistliku arhitekti Antoni Gaudí poolt, on see imeline park täis ulmelise kujuga ehitisi, lainjaid mosaiike ja kohati metsikuks kasvanud väätidega kaetud käike.

Sultan Ahmedi mošee.

Sultan Ahmedi mošee, Türgi

Kui enamus Istanbuli külastavaid turiste suunduvad joonelt Hagia Sofia katedraali, siis Sultan Ahmedi mošee on siiski maailma reisijate poolt nimetatud veel silmapaistvamaks. Kui väljast ehk polegi ehitis nii eriline, siis seest küll - sealt leiab näiteks 20 000 käsitsitehtud helesinist kahhelplaati, vitraažaknad ja rikkaliku kalligraafia.

Meteora.

Meteora, Kreeka

Kuigi see piirkond Kreekas asustati juba aastatuhandeid tagasi, on praegused kümne silmapaistvaima sekka jõudnud ehitised rajatud kaljutippudesse 1300-ndatel aastatel. Kloostrikompleks kaljude otsas rajati põgenike poolt ja osadesse hoonetesse pääseb praegugi vaid redelite ja köitega. Kuid osadele saab ka autodega ligi.

Hea lugeja, milline viimase tuhande aasta jooksul rajatud ehitis võiks veel sobida siia nimekirja? Ja milline võiks olla Eesti väärikaim ehitis?